Απόψεις

Στον Γολγοθα χωρίς Ανάσταση!

Ο μέσος πολίτης ρωτάει: Πάμε για εκλογές ή για συμφωνία με τους δανειστές; Και ζητά αντίστοιχες απαντήσεις.

του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Μια πρώτη απάντηση: Πιο πιθανό είναι το σενάριο που προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία. Κάτι άλλο δε συμφέρει τη χώρα μας. Κάτι άλλο δε συμφέρει τους Ευρωπαίους.

Μια δεύτερη απάντηση: Δεν αποκλείεται βέβαια και η λύση των εκλογών. Είτε γιατί δε θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Είτε γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα ενός τεχνάσματος του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή να έχουμε και συμφωνία και εκλογές (ή δημοψήφισμα) για να επικυρωθεί η συμφωνία δανειστών και Αλέξη Τσίπρα.

Μια εξειδικευμένη ερώτηση: Ειδικά ως προς το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο Αλέξης και ο Ευκλείδης τα έχουν αποδεχτεί σχεδόν όλα. Και τη φοροκαταιγίδα των 5,4 δισ. ευρώ. Και τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Η φοροκαταιγίδα των 5,4 δισ. είναι περίπου γνωστή.

Μήπως (αυτή είναι η τέταρτη ερώτηση) το μέγεθος των μέτρων ταυτίζονται με εκείνα που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες;

Η απάντηση είναι καθαρή. Με κανένα τρόπο. Το νομοσχέδιο που είναι εκκρεμές στη Βουλή θα φορτωθεί με πάρα πολλές καινούργιες τροπολογίες ή τροποποιήσεις. Καινούργια μέτρα. Ακόμα πιο βαριά. Απλώς η κυβέρνηση έχει φροντίσει να μη μας τα γνωστοποιήσει. Η κοινωνία θα υποστεί σοκ.

Θα ψηφιστούν τα προληπτικά μέτρα; Αυτή είναι η πέμπτη ερώτηση. Ναι, αδιστάκτως. Μπορεί όχι με τη νομική μορφή, όπως τα πρότειναν οι του Κουαρτέτου. Θα έχουν κάποια άλλη ονομασία. Μπορεί και τέταρτο Μνημόνιο! Μπορεί και ως αυτόματος μηχανισμός κουρέματος μισθών και συντάξεων, όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Η έκτη ερώτηση. Μέχρι ποιο σημείο θα κατρακυλήσει το κύρος του Αλέξη; Η απάντηση είναι σχεδόν φυσική και αυτονόητη. Δε θα έχει προηγούμενο. Έχει πει τόσα και τέτοια ψέματα. Και στον ελληνικό λαό και στους ξένους ηγέτες.

Και η τελευταία ερώτηση. Και με την Ελλάδα τι θα συμβεί; Δύσκολη η απάντηση. Πάντως είναι βέβαιο πως θα συνεχίζουμε να περπατάμε στους βάλτους της αδράνειας και της έλλειψης προοπτικής. Για αρκετό καιρό ακόμη.

Σχόλια