Απόψεις

Πληρώνουμε "πολιτικά και οικονομικά πανωτόκια!"

Τι περιμένουμε από την αξιολόγηση; Να μας πουν ότι εμείς έχουμε εφαρμόσει το μνημόνιο. Και έχουμε ψηφίσει τους νόμους που το εφαρμόζουν. Και έχουμε εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις κατ' εξουσιοδότηση των εφαρμοστικών νόμων. Να το γράψουμε και αλλιώς.

του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Πρέπει να αποδείξουμε ότι μειώσαμε τις δαπάνες και αυξήσαμε τα έσοδα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε με το τρίτο μνημόνιο. Και το πιο οδυνηρό. Και μετά; Να έρθουν οι δανειστές-εταίροι και να μας πουν ότι καλά τα κάναμε! Και μετά-μετά; Να μας δώσουν τις δόσεις του δανείου που μας έχουν υποσχεθεί. Γιατί, αν δε συμβεί αυτό, πάλι θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Αυτό είναι ουσιαστικά, και με απλά λόγια, η αξιολόγηση. Δε μας συμφέρει να την καθυστερήσουμε. Αυτό το έχει ομολογήσει και ο Ευκλείδης. Πριν από κάμποσο καιρό μάς είχε προειδοποιήσει. Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τον Απρίλιο, καήκαμε! Βέβαια, ο Ευκλείδης είχε προβλέψει την ολοκλήρωσή της κάπου μέσα στο Φλεβάρη. Μετά παρατάθηκε έως το τέλος Μάρτη. Και μετά-μετά; Την εντόπισε στα τέλη Απριλίου.

Βιάζονται φαίνεται και οι θεσμοί. Όχι όλοι τους. Μόνο οι Ευρωπαίοι. Και η εξήγηση είναι απλή. Θέλουνε να κλείσουνε το ελληνικό άγος όσο μπορούνε πιο νωρίς και πιο μακριά από το αγγλικό δημοψήφισμα. Δε μας θέλουνε στα πόδια τους εκείνη την κρίσιμη ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Τότε γιατί δεν προχωράμε; Το τέλος είναι γνωστό, εκ των προτέρων. Θα εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο χωρίς ένα κόμμα διαφορά. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν οι εταίροι-δανειστές. Μόνο όσοι δεν έχουνε βγει πνευματικά και πολιτισμικά έξω στην Ευρώπη μπορούν να φαντάζονται κάτι άλλο.

Να θυμίσουμε και μια λεπτομέρεια. Το μνημόνιο προέβλεπε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Το πολύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η κυβέρνηση τελικά άρχισε να το εφαρμόζει σιγά-σιγά. Και κάθε φορά οι ξένοι δανειστές-εταίροι προσέθεταν και καινούργια μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τη χειροτέρευση των βασικών δεικτών της οικονομίας. Δυστυχώς πληρώνουμε και "πολιτικά και οικονομικά πανωτόκια"! Μόνο και μόνο ως θυσία στις μικροκομματικές ανάγκες της κυβέρνησης να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι μια... "ηρωική" κυβέρνηση.

Σχόλια