default-image

"Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης", Μάγιερ!

Απόψεις
"Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης", Μάγιερ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλω να επανέλθω. Στους «λογοκριτές» της ΕΣΗΕΑ. Δεν πρόκειται για θέμα που εξαντλείται σε μια ημέρα. Ούτε σε ένα σχόλιο. Δεν πρόκειται για μια είδηση των πρώτων λεπτών τηλεθέασης, που εξαφανίζεται την επόμενη ημέρα. Όχι! Δεν αφορά στο λάθος κάποιου ιδιώτη, που η σημασία του περιορίζεται μόνον σ' αυτόν.

του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Ό,τι συνιστά άσκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή τον περιορισμό ή τη φαλκίδευσή τους, έχει από μόνο του μια διαρκή επικαιρότητα. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί προϋπόθεση όλων των άλλων εξουσιών. Μπορεί να μη γράφεται τόσο απλά στο Σύνταγμα, όλοι μας όμως έχουμε αναγνωρίσει πως ο Τύπος είναι η τέταρτη εξουσία.

Χθες έψαχνα να βρω έναν παλιό μου φίλο. Που σήμερα γράφει σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Τακτικό μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Δεν ξέρω αν ανήκει στην πλειοψηφία της «λογοκριτικής» απόφασης. Δεν ξέρω καν αν συμμετείχε στη σύνθεση που δίκασε το, δήθεν, «πειθαρχικό» αδίκημα.

Δεν κατάφερα να τον βρω. Τον αναζήτησα σε όλα τα γνωστά σημεία. Δε θέλω να υποθέσω ότι με απέφυγε. Είχα να τον ρωτήσω πολλά. Είχα να του πω κι εγώ ο ίδιος πολλά.

Λυπάμαι που θα το πω. Η ΕΣΗΕΑ, ως συνδικαλιστική εκπροσώπηση των δημοσιογράφων που δουλεύουν στην πρωτεύουσα της χώρας, έχει διακριθεί στους αγώνες για την ελευθεροτυπία. Με συνδικαλιστές απ' όλες τις πολιτικές ιδεολογίες. Από τη Δεξιά έως την Αριστερά. Και στην Αριστερά απ' όλα τα ιδεολογικά ρεύματά της.

Τα τελευταία χρόνια μιζέρεψε. Οι συνδικαλιστές της δεν είναι σπουδαίες προσωπικότητες. Μερικοί από αυτούς συνήργησαν στο κλείσιμο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ». Της εφημερίδας που ταυτίστηκε με τα περισσότερα προοδευτικά ρεύματα της Μεταπολίτευσης. Οι ίδιοι και οι παρεούλες τους πρωταγωνίστησαν και σε «λογοκριτικές» απεργίες!

Τι μπέρδεψαν οι «λογοκριτές»; Ποια είναι η αληθινή φύση του δημοσιογράφου; Ο δημοσιογράφος δεν περιορίζεται στην ξερή καταγραφή των γεγονότων. Ειδικά σύμφωνα με τις υποδείξεις των γραφείων Τύπου εξουσιαστών και μεγάλων συμφερόντων.

Ο δημοσιογράφος συμμετέχει στα γεγονότα! Με τη συνείδησή του, τις ιδέες και τις αξίες του. Ο δημοσιογράφος έχει γνώμη και άποψη. Ένα δε δικαιούται και δεν του πάει. Να προπαγανδίζει την εξουσία. Και να παραπλανά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News