default-image

Περί αποτέφρωσης στο δήμο Ηρακλείου

Απόψεις
Περί αποτέφρωσης στο δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στη ζωή του σύγχρονου Έλληνα πολλές συνήθειες και εκφράσεις της υποκουλτούρας της νοτιοανατολικής Ασίας. Feng Sui, Reiki, Yoga, αγγελοθεραπείες και λοιπές πλάνες, που δυστυχώς έχουν υιοθετηθεί από πολλούς συμπολίτες μας.

του π. Μιχάλη Αναστασάκη

Μια συνήθεια που προσπαθούν με μια φθηνή προπαγάνδα να περάσουν στον κόσμο είναι και η αποτέφρωση των νεκρών. Όμως αυτοί που υποστηρίζουν αυτή τη βέβηλη πράξη στους νεκρούς αδελφούς μας δε λένε όλη την αλήθεια στον κόσμο.

Η κατασκευή ενός αποτεφρωτηρίου, σύμφωνα με μελέτη του Δήμου Πατρέων, κοστίζει 2.200.000 ευρώ. Αλήθεια, μπορούν να μας πουν οι τοπικές δημοτικές και άλλες Αρχές με τι πόρους θα χρηματοδοτήσουν το έργο αυτό; Και με τι κόστος θα το συντηρήσουν;

Το κόστος 10 με 12 υπαλλήλων, τα έξοδα συντήρησης ζημιών, ρεύματος- καυσίμων υπολογίζονται γύρω στο 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Θα αυξήσουν μήπως τα δημοτικά τέλη χάριν του αποτεφρωτηρίου;

Δε μας είπαν το κυριότερο: Πόσο θα κοστίζει μια αποτέφρωση; Οι υπολογισμοί λένε ότι το ποσό θα είναι 1.600 με 2.000 ευρώ, συν ΦΠΑ, το λιγότερο.

Μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση, ποιος θα διαθέσει αυτό το ποσό, όταν τα έξοδα τάφου κοστίζουν μόλις 800 ευρώ;

Αυτές οι αλήθειες γιατί δε δημοσιοποιούνται, αλλά τις κρύβουν;

Με τα χρήματα αυτά μπορούν να κατασκευάσουν 4, 5 ή 6 πολιτιστικά κέντρα για τα χωριά του Δήμου Ηρακλείου, π.χ. Σταυράκια, Σκαλάνι, Δαφνές κ.ά.

Τελειώνοντας, πιστεύω ότι το αποτεφρωτήριο δε χρειάζεται στο Ηράκλειο του Καζαντζάκη, του Ελ Γκρέκο... Δεν ταιριάζει στην κουλτούρα, ούτε στα ήθη μας.

Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να κάψει τους γονείς του στο καμίνι και μετά τα υπολείμματά τους να τα βάζει στο μπλέντερ και να τα κάνει σκόνη.

Το Ηράκλειο δε χρειάζεται αποτεφρωτήριο. Δεν ταιριάζει στην κουλτούρα μας, ούτε στα ήθη και τα έθιμά μας. Να φτιάξουμε κτήρια που θα προάγουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, όχι τα υποπροϊόντα της κουλτούρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Καλή Σαρακοστή, Καλό Πάσχα, ο Θεός μαζί σας.

*Ο π. Μιχαήλ Αναστασάκης είναι (άμισθος) ιερέας, εφημέριος Γωνιών Μαλεβιζίου και Καμαριώτη Μαλεβιζίου, τυπογράφος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News