Απόψεις

"Νόμος και τάξη" κατά τον Αλέξη

Με καθετί νέο που προέρχεται από την κυβέρνηση λέμε οι πολλοί: «Αυτό δεν το περιμέναμε». Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτό θα μπορούσε να προέρχεται από μια κυβέρνηση που αποκαλείται "πρώτη φορά Αριστερά". Και φυσικά πρώτη φορά Αριστερά παρέα με άκρα Δεξιά. Έτσι θέλουμε να δείξουμε το δυσάρεστο αιφνιδιασμό μας από αυτό το συνονθύλευμα ακραίων πολιτικών στοιχείων.

του Αντώνη Βγόντζα

Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Πρέπει να λέμε: «Από αυτούς όλα να τα περιμένουμε». Και τα πιο άσχημα. Και τα πιο απαράδεκτα. Και τα πιο χυδαία.

Χθες στη συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση της Δικαιοσύνης, ο Αλέξης διέπρεψε. Και τι δεν είπε. Και τι δε διάβασε. Από τον κάλαθο των αχρήστων της πιο βρόμικης πολιτικής κουζίνας.

Σε ένα πάλι διέπρεψε. Υιοθέτησε το σύνθημα της άκρας Δεξιάς στις ΗΠΑ. Με τον πάλαι ποτέ Ρίτσαρντ Νίξον με την τραγική κατάληξή του.

"Νόμος και τάξη". Αυτό υιοθέτησε χθες το βράδυ στη Βουλή ο Αλέξης. Και με αυτό όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κατανοήσουμε. Πιο σκληρό κράτος. Πιο αστυνομικό. Πιο ανελεύθερο. Με υπερεξουσίες στις δυνάμεις καταστολής.

Ο δυστυχής Αλέξης δεν έχει διαβάσει προφανώς ιστορία. Το μόνο που ξέρει είναι τα δρώμενα σε ένα στενό κομματικό χώρο. Σαν να είναι λαθρεπιβάτης στην εξουσία. Χωρίς μνήμη. Χωρίς πολιτική παιδεία.

Να του το θυμίσουμε λοιπόν. Αυτό το σύνθημα κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο. Και έγινε σημαία της άκρας Δεξιάς. Και πολλών δικτατορίσκων.

Πρέπει όμως να του το πούμε καθαρά. Ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο πνευματικός πατέρας αυτού του άθλιου συνθήματος, είχε ένα τραγικό τέλος. Πλήρωσε την πιο βαθιά και βαριά προσβολή σε βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος. Καταποντίστηκε στο Γουότερ Γκέιτ. Με τις άθλιες πολιτικές μεθόδους του. Και ο ίδιος προσέφερε την παραίτησή του εκλιπαρώντας από το διάδοχό του την αμνηστία.

"Νόμος και τάξη", λοιπόν. Και απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης. Με ελάχιστους δικαστές πρόθυμους να παίξουν το ρόλο του θεσμικού παλιάτσου. Και με τον πασίγνωστο πια Παπαγγελόπουλο έτοιμο να συνεισφέρει στη Δικαιοσύνη και στη Δημοκρατία τις μεθόδους με τις οποίες εκπαιδεύτηκε ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών.

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.

Σχόλια