default-image

Εκτροπή του τρόμου σε κανονικότητα;

Απόψεις
Εκτροπή του τρόμου σε κανονικότητα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομίζετε πως το χτύπημα των ισλαμοφασιστών στις Βρυξέλλες, εκτός των άλλων, δεν είχε ισχυρό "συμβολισμό" (αθώοι πολίτες τον πλήρωσαν) και ως προς το ότι οι Βρυξέλλες είναι έδρα όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ;

Δεν είναι προφανές πως σε μία Ε.Ε., όπου η οικονομική στενότητα των πολλών ρίχνει τη ζήτηση και την κατανάλωση, ένα τέτοιο χτύπημα θα έπληττε και το στενό πυρήνα της προσωπικής ζωής, την ασφάλειά τους;

του Γιώργου Σαχίνη

Προσέξτε, η απαίτηση για κράτος- "σιδερένια φτέρνα" χωρίς ανοχή στη διαφορετικότητα δε θα είναι σύντομα απαίτηση ακραίων ομάδων αποκλεισμένων στην κοινωνία, αλλά από τα μικροαστικά και αστικά στρώματα, ως το ελάχιστο της ασφάλειας, έναντι της περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, κάτι σαν αναγκαίο κακό...

Κάπου εκεί, με υποστήριξη, με ανοχή ή και με σιωπή, η άνοδος ακραίων και ολοκληρωτικών αντιλήψεων περί του ρόλου του κράτους ως "πανοπτικόν" και με "σιδερένια πυγμή" επιβολής στη διαφορετικότητα μπορεί να προκύψει (τεχνητά μεν, υπαρκτά δε) ως αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι ως εκτροπή.

Γιατί, όμως, οι αθώοι πολίτες να γίνονται στόχος; Οι πολίτες - στην Ευρώπη και αλλού - απλά βρίσκονται στη μέση. Είναι εύκολος στόχος και είναι αναλώσιμοι. Ρίξτε μια ματιά στην Ειδομένη. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βρέθηκαν στη μέση στο μακελειό που γίνεται - εδώ και πολλά χρόνια - στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Και σε αυτό το μακελειό συμμετέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ο σύμμαχός τους, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Μόνο οι άμαχοι νεκροί στο Ιράκ είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Και αυτοί δεν είχαν ευθύνη. Οι Κούρδοι στη ΝΑ Τουρκία από τις εκκαθαρίσεις του τουρκικού στρατού λέγεται ότι ξεπερνούν συνολικά τους 3.000. Είναι πιο σοκαριστικό όταν οι νεκροί είναι στη δική σου πόλη, στη δική σου χώρα, στη δική σου ήπειρο. Αλήθεια, το ISIS ποιος το δημιούργησε; Ποιος δημιούργησε την Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα; Τον ISIS το δημιούργησαν ακούσια ή εκούσια οι ΗΠΑ, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή, ενώ δεν είναι απόρρητο μυστικό πως ο ISIS εφοδιάζεται με όπλα από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Δυστυχώς, για την ώρα, ανύποπτοι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν τις τραγικές επιλογές και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι πως αυτές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - αφού διέλυσαν με πολέμους τις κοινωνίες πολλών αραβικών χωρών και όχι μόνο - θα επικαλεστούν λόγους ασφαλείας των Ευρωπαίων πολιτών για να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι έχουν αιτία. Η αιτία είναι οι πολεμικές επεμβάσεις και η διάλυση ολόκληρων χωρών, στο όνομα μιας νέας σταθερότητας που έγινε ο κήπος του απόλυτου χάους για να φυτρώσουν τα άνθη του κακού όπως οι ισλαμοφασίστες. Αν τώρα κάνετε και την πρόσθεση εκατομμυρίων εξαθλιωμένων και αποκλεισμένων των ευρωπαϊκών κοινωνιών, έχετε το προφίλ ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και έχετε φτιάξει το μεγάλο κάδρο.

Η δημόσια συζήτηση για τη θέση του Ισλάμ και των μουσουλμανικών πληθυσμών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παίρνει μια όλο και πιο υστερική τροπή. Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Πικετί, μόλις χθες σε ένα καταπληκτικό άρθρο, αναλύει μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που επικρατεί στα "οροθολογικά" ΜΜΕ. Όπως λέει, «στην πραγματικότητα, μόλις το 5% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 510 εκατομμυρίων) ανήκει στη μουσουλμανική θρησκεία ή κουλτούρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι 6% και 7%. Πρόκειται για μια σημαντική μειονότητα, μικρότερη από εκείνη στην Ινδία (15% του πληθυσμού), αλλά μεγαλύτερη από εκείνη στις Ηνωμένες Πολιτείες (1%, όπως και στην Ανατολική Ευρώπη)...

Μια έρευνα δείχνει την έκταση των διακρίσεων που υφίστανται οι νέες γενιές μουσουλμανικής θρησκείας ή καταγωγής. Οι ερευνητές έστειλαν ψεύτικα βιογραφικά σημειώματα σε εργοδότες που αναζητούσαν υπαλλήλους. Και διαπίστωσαν πως, όταν το όνομα έμοιαζε μουσουλμανικό, και επιπλέον ανήκε σε άνδρα, το ποσοστό θετικών απαντήσεων ήταν κάτω από 5%, έναντι 20% που ήταν στις περιπτώσεις γαλλικών ονομάτων. Οι σπουδές και τα προσόντα του ενδιαφερομένου δεν έπαιζαν απολύτως κανένα ρόλο στην περίπτωση που φαινόταν να είναι μουσουλμανικής καταγωγής.

Η Μαρί-Αν Βαλφόρ, που έκανε την έρευνα, διαπίστωσε ότι και μόνο το όνομα "Μοχάμεντ" οδηγούσε στην απόρριψη, ενώ οι "Μισέλ" τα πήγαιναν καλά... Αρνητικές διακρίσεις παρατηρήθηκαν και στα εβραϊκά ονόματα, λιγότερο μαζικές όμως απ' ό,τι με τα μουσουλμανικά. Οι εργοδότες δε θεωρούν βέβαια ότι εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι βιαστές ή δυνάμει τζιχαντιστές. Τα αρνητικά στερεότυπα, όμως, είναι υπαρκτά και τα τελευταία γεγονότα τα ενίσχυσαν. Η κ. Βαλφόρ προτείνει λοιπόν μια πολιτική θετικών διακρίσεων, όπως συμβαίνει στην Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δυστυχώς, στο σημερινό ευρωπαϊκό περιβάλλον κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό από καλό. Ας εφαρμοστούν τουλάχιστον με μεγαλύτερη αυστηρότητα οι νόμοι κατά των διακρίσεων. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε κάτι: Η σημερινή υστερία οφείλεται στο συνδυασμό της προσφυγικής κρίσης και του καταστροφικού τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε η Ευρώπη τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Την περίοδο 2000-2010, η Ευρώπη ενσωμάτωνε ένα εκατομμύριο μετανάστες το χρόνο, η ανεργία έπεφτε και η ακροδεξιά υποχωρούσε. Τα ποσοστά ενσωμάτωσης έπεσαν ξαφνικά στο ένα τρίτο από το 2010 ως το 2015, ενώ οι ανάγκες αυξάνονταν. Είναι καιρός λοιπόν η Γαλλία και η Γερμανία να δώσουν νέα ώθηση στην ανάκαμψη της Ευρώπης και στην ενίσχυση του μοντέλου ενσωμάτωσης που έχει υιοθετήσει. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να υπάρξει μορατόριουμ στο χρέος και μαζικές επενδύσεις στις υποδομές και την εκπαίδευση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ξενοφοβικές τάσεις θα σαρώσουν τα πάντα».

Για την ώρα οι κορυφαίοι των ηγετών στην Ευρώπη δηλώνουν ότι η ήπειρος βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά φυσικά δεν ομολογούν ότι ο πόλεμος αυτός αφορά τα αποτελέσματα των έργων τους. Έχουμε ένα μέλλον εφιαλτικό, που όλα αυτά από το σοκ που προκαλούν σήμερα στις κοινωνίες θα είναι στο τέλος η κανονικότητά τους;

Ήδη επικοινωνιακά, νομικά και νομοθετικά έχουμε μία υπό διαμόρφωση κατάσταση "σιδερένιας πυγμής" με αποφάσεις κατάστασης "εκτάκτου ανάγκης". Η Γαλλία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι απέδειξε ότι μία "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" μπορεί να λειτουργήσει κατά τη ρήση (εξόχως αγαπητή στην Ελλάδα) "ουδέν μονιμότερον από του προσωρινού".

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο στοίχημα, όμως, αυτής της περιόδου, γιατί, αν επικρατήσει αυτή η λογική (το πιθανότερο), τότε η Ευρώπη ως συστατικό στοιχείο άλλων αξιακών κωδίκων, όπως τη γνωρίσαμε μεταπολεμικά, τελειώνει-διαλύεται.

Αναδύεται μια άλλη Ευρώπη, όπου η ανισότητα ισχυρών-αδυνάτων θα γίνει άβυσσος, το έρεβος της οποίας θα θυμίζει τη σκοτεινή ήπειρο του Μεσοπολέμου, γιατί, όπως είπε και ο παππούς Κάρολος, στη σωστή του διατύπωση, «η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News