default-image

«H εθνική μας μοναξιά» και η αλήθεια

Απόψεις
«H εθνική μας μοναξιά» και η αλήθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμιά φορά οι στίχοι ενός τραγουδιού περιγράφουν πιο ρεαλιστικά από την πραγματικότητα την καθημερινότητά μας... «Δρόμοι όλο λάσπη και σπίτια ρημαδιό, πού να χωρέσει τ' όνειρο σε κάμαρη δυο πήχες, έλα, καλή μου, φόρεσε τ' άσπρο μαντίλι που 'χες, και τ' αύριο πιο καλό απ' το χθες για μας τους δυο».

του Γιώργου Χυντηράκη

Είναι πολλά τα χρόνια που ο Χρήστος Λεοντής έγραψε και κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι, που περιγράφει μεν την απόλυτη ανέχεια τού σήμερα, αλλά δίνει παράλληλα και μια προοπτική στην ελπίδα. Τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας σίγουρα θα μας φέρουν στο μυαλό το τραγούδι «Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε» του Διονύση Σαββόπουλου ή την «Εθνική μας μοναξιά του» του Μάριου Τόκα. Υπάρχει βέβαια και η λύση να «ονειρεύεσαι σαν τον Καραγκιόζη» αλλά και η διέξοδος «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν, θα την περνάω φίνα». Τελικά, τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια, μόνο που εμείς ξεχάσαμε να τραγουδάμε.

Η γλώσσα της πολιτικής

Ομολογουμένως η "Νέα Κρήτη" άλλαξε μορφή. Έγινε πιο "διαβαστερή", αισθητικά καλύτερη, πληρέστερη στα θέματα της Κρήτης και "μιλάει" με στρωτά, απλά και καλά Ελληνικά.

Συνάντησα πριν λίγες μέρες παλιό γνωστό μου. «Σε διαβάζω», μου είπε, «γράφεις απλά, καθαρά και στέκεσαι στα αυτονόητα». Ο τόνος της φωνής του ως προς τα αυτονόητα δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδης. Επειδή αυτό το είχα εισπράξει ξανά, αρχίζω να πιστεύω ότι, για να σε παραδεχτούν κάποιοι, πρέπει να μιλάς και να γράφεις κάτι μεταξύ του Κώστα Ζουράρι, του Γιώργου Βέλτσου ή του Βύρωνα Πολύδωρα και στο τέλος να χρειάζεσαι αρχαίων μετάφραση και τα λεξικά του Μπαμπινιώτη και του "Πάπυρου Λαρούς" για να καταλάβεις «τι ήθελε να πει ο ποιητής».

Θυμάμαι και ένα παλιό φίλο, που όταν άκουγε τον Παπαδόπουλο το χουντικό να μιλάει εκστασιαζότανε... Ποιον, τον Παπαδόπουλο που δεν ήξερε τι έλεγε! Όμως αυτή είναι η αλήθεια, ο πολύς κόσμος εντυπωσιάζεται ακούγοντας και διαβάζοντας ό,τι... δεν καταλαβαίνει!!!

Ο Πέτρος που... δεν πάει παντού

Από το Σεπτέμβρη του 2014, που ανέλαβε η νέα δημοτική Αρχή στο Ηράκλειο, φάνηκε καθαρά πως, ενώ ο Πέτρος Ινιωτάκης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του δημαρχιακού σχήματος που κέρδισε τον Κουράκη, δεν πήρε τελικά και τις αρμοδιότητες που θα ήθελε. Τότε θυμάμαι, σε συντροφιά προσώπων φίλα προσκείμενων στην παράταξη Λαμπρινού, τέθηκε το ερώτημα: «Γιατί όχι ο Ινιωτάκης στην Πολεοδομία ή στα Τεχνικά Έργα;». Και η απάντηση γνωστή των πραγμάτων ήταν: «Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες» (!!).

Δημοτικά...

1) Μου το μετέφεραν... Μιλάει αντιδήμαρχος Ηρακλείου σε τοπικό ραδιόφωνο για το θέμα της ρύπανσης με γκράφιτι ιστορικών κτηρίων και μνημείων της πόλης και στο τέλος λέει: «Τουλάχιστον τα graffiti να είναι όμορφα (!!)».

Οπότε, "μαρκαδόροι" και "σπρέι" που "ζωγραφίζετε" τη Λότζια προσέξτε την αισθητική στα θέματά σας, παρακαλώ.

2) Λίγες ημέρες πριν τη δημαρχιακή "αναδόμηση" ή "ανασχηματισμό", είχα γράψει ένα σημείωμα με τίτλο «Άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τον... Χάρη», όπου άφηνα υπονοούμενα για τις τεράστιες δυσκολίες που έχει κάποιος όταν αντικαθιστά έναν απόλυτα επιτυχημένο στην ίδια θέση.

Ο απόλυτα επιτυχημένος ήταν ο Κώστας Μαμουλάκης και ο αντικαταστάτης του ήταν ο ανιψιός του ο Χάρης. Ελπίζω να μην επηρέασε αυτό το κείμενο το δήμαρχο Ηρακλείου και μετέθεσε τον Χάρη στην καθαριότητα.

Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω

Κάποτε που η Μελίνα Μερκούρη ήταν με το ΠΑΣΟΚ, στην αντιπολίτευση είχε κάνει θορυβώδη καμπάνια να σταματήσουμε να πληρώνουμε το χαράτσι υπέρ της ΕΡΤ. Όταν έγινε κυβέρνηση, βέβαια, το ξέχασε.

Τώρα διαβάζοντας τη σχεδόν μηδενική τηλεθέαση της Δημόσιας (!!) Τηλεόρασης και τον απόλυτο έλεγχό της από την κυβέρνηση, λέω να κάνουμε μια καμπάνια «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» όλοι εμείς που έτσι και αλλιώς δε βλέπουμε αυτή την ΕΡΤ, που μεταξύ μας... δε βλέπεται.

Το ερώτημα ενός αφελούς

Αλήθεια, εσείς που έχετε επιχειρήσεις με στελεχωμένα λογιστήρια και οικονομικούς συμβούλους θα παίρνατε στη δουλειά σας τον Τσακαλώτο, τον Σταθάκη, τον Αλεξιάδη και τον Κατρούγκαλο;

Το δίλημμα

Ο κολλητός μου ο Νίκος αντιμετωπίζει ένα "υπαρξιακό" πρόβλημα. Γουστάρει, ως νεοδημοκράτης, αφάνταστα τον Γιάννη Αλαφούζο, που έχει δώσει γραμμή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ να κάνει αφόρητη κριτική στον Τσίπρα και στην κυβέρνησή του, αλλά διαφωνεί κάθετα μαζί του ως ολυμπιακάκιας, γιατί ο Αλαφούζος είναι και πρόεδρος του "μισητού εχθρού" του Παναθηναϊκού και βρίζει νυχθημερόν τον Μαρινάκη. Φίλε Νίκο, το ίδιο πρόβλημα πρέπει να έχει και ο Κυριάκος. Και αυτός είναι "γάβρος", οπότε να έρθεις σε επαφή μαζί του και να λύσετε το πρόβλημα σε ανώτατο (!!) επίπεδο.

Το «λούμπεν προλεταριάτο»

Έλεγε δημοσιογράφος πως οι καμικάζι τρομοκράτες του Βελγίου προέρχονται από το Ισλαμικό «λούμπεν προλεταριάτο» των Βρυξελλών. Η λέξη "λούμπεν" ετυμολογικά προέρχεται από το γερμανικό "lumpen" που σημαίνει "κουρέλια". Ο Μαρξ χρησιμοποίησε τον όρο για να χαρακτηρίσει τις εξαθλιωμένες κοινωνικές τάξεις του περιθωρίου.

Οι μάζες αυτές εύκολα χειραγωγούνται και γίνονται άβουλοι εκτελεστές κάθε βίαιης πράξης και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και θρησκευτικό προσδιορισμό τού λούμπεν.

Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί

Λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, διάφοροι επίδοξοι θεωρητικοί "παραθυράδες" της τηλεόρασης κατακεραύνωναν με αφορισμούς τους παλιούς πολιτικούς που βρισκόντουσαν στα ίδια τηλεοπτικά πάνελ.

Θυμάμαι τον Γιώργο Κατρούγκαλο να λέει στον Θόδωρο Πάγκαλο: «Σας αξίζει το γιουχάισμα, κύριε Πάγκαλε. Όποιος εκτίθεται στην πολιτική απολαμβάνει τον έπαινο, αλλά και την αποδοκιμασία, και εσείς έχετε συμβάλει με τα μνημόνια που υπογράψατε στην εξαθλίωση των Ελλήνων».

Δεν πέρασε ένας χρόνος και πριν "αλέκτορα φωνήσαι", ο Γιώργος Κατρούγκαλος "γιουχάρεται" σε κάθε του δημόσια εμφάνιση και για το τρίτο αριστερό μνημόνιο και για τις μειώσεις των συντάξεων που ετοιμάζει. Θεία Δίκη;

Σε τηλεπαιχνίδι γνώσεων καναλιού συμμετέχει φοιτήτρια Φιλοσοφικής Σχολής για να βγάλει το χαρτζιλίκι της. Η ερώτηση είναι πώς αλλιώς έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι την πόλη των Αθηνών. Σύμφωνα με τον κανονισμό και τη διαδικασία του παιχνιδιού, τα γράμματα των λέξεων της απάντησης έχουν ήδη εμφανιστεί στον ηλεκτρονικό πίνακα και η διαγωνιζόμενη (απίστευτα τυχερή) πρέπει απλώς να τα διαβάσει.

Οι λέξεις σε κεφαλαία ήταν «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ» και η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου διαβάζει με στόμφο: «Κλείνον άστυ» (!!). Και έπεσε το γέλιο της αρκούδας...

Αφιερωμένο εξαιρετικά

Τα παρακάτω τα είπε ο Μέγας Ναπολέων και τα αφιερώνω εξαιρετικά στον πρωθυπουργό μας:

1) «Με το θράσος μπορεί να αναλάβει κανείς τα πάντα, αλλά όμως δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα».

2) «Με μικρότητα παίρνεις εύκολα την εξουσία, για να την ασκήσεις όμως χρειάζεται μεγαλείο».

Ο Βενιζελισμός, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπάρχει μια μεγάλη μάζα Ελλήνων πολιτών που μετά το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και τη διάλυση του Κόμματος των Φιλελευθέρων περιφέρεται και στεγάζεται προσωρινά σε διάφορους κομματικούς οργανισμούς. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τα κόμματα που πηγαίνουν έχουν τόση σχέση με το βενιζελικό Φιλελευθερισμό όση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο.

Ας πάρουμε ένα τοπικό παράδειγμα: Είχε καμιά σχέση με το Βενιζελισμό το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου και πήγαν όλοι οι Κρητικοί μαζί του; Έχει καμιά σχέση ο Φιλελευθερισμός με τις μαρξιστικές θεωρίες του Αλέξη Τσίπρα και τον ακολούθησαν όλοι οι Βενιζελικοί; Το θέμα για τους Κρητικούς είναι ότι συνεχιστής του Ελευθέριου Βενιζέλου προβάλλεται σήμερα και ο συγγενής του Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχώς μιλάει για τη φιλελεύθερη παράταξη. Ένα ερώτημα είναι πού θα πάνε τελικά στις επόμενες εκλογές όλοι εκείνοι που συνεχίζουν και σήμερα να αποκαλούνται από οικογένεια και "από κούνια" Βενιζελικοί της Κρήτης.

Για το τέλος σας μεταφέρω κάτι που πρέπει να ακολουθεί τον καθένα από εμάς σε κάθε στιγμή της ζωής του: «Αν δεν μπορέσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, τουλάχιστον προσπάθησε να αγαπήσεις αυτό που κάνεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News