Απόψεις

Η άλωση της Ευρώπης

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στην ιστορική κοινή γνώμη, η εκπομπή της Δημόσιας τηλεόρασης της προηγούμενης Κυριακής η «Μηχανή του Χρόνου», η οποία ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, ακολούθησε τα «σημάδια» της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου και κατέγραψε την ψύχραιμη εικόνα των επιστημόνων και των ερευνητών, που ερμηνεύουν τα αίτια της παρακμής και της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.

του Μαρίνου Παττακού

Το τελικό συμπέρασμα που οδηγηθήκαμε είναι ότι η Κωνσταντινούπολη δεν αλώθηκε από τον Μεχμέτ Β΄τον πορθητή και την ανώτερη στρατιωτική ισχύ του, ούτε από το άνοιγμα της Κερκόπορτας, ούτε από την προδοσία των Δυτικών που δεν ενίσχυσαν την άμυνα του Βυζαντίου.

Η άλωση της Πόλης επήλθε ως επακόλουθο μιας μακρόχρονης Βυζαντινής παρακμής, από την κοινωνική αναρχία και αποσάθρωση, την κοινωνική διαφθορά και ανισότητα. Την εξαθλίωση του Δημόσιου βίου, την αναρρίχηση σε δημόσια αξιώματα φαύλων ανθρώπων, τη διαφθορά των Αξιωματούχων, τη θρησκοληψία του Κλήρου και του λαού, τα κοινωνικά, οικονομικά προνόμια, οι ίντριγκες κι άλλα.

Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς ήταν ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, γιατί ουσιαστικά αλώθηκε ο ανατολικός προμαχώνας της χριστιανοσύνης και οι Τούρκοι κυριάρχησαν στη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια για πολλά χρόνια, φτάνοντας ως τις πύλες της Βιέννης δυο φορές το 1529 και το 1683.  

Σήμερα η Ελλάδα μια μικρή χώρα της ενωμένης Ευρώπης, καλείται να παίξει τον ίδιο ρόλο με αυτόν του Βυζαντίου, σε μια εποχή εξίσου δύσκολη, όπου κάθε ομοιότητα με την παρελθούσα ιστορική και σημερινή πραγματικότητα δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια  αναπαράγει συνεχώς κύματα Ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων και επιχειρεί μεθοδικά να επιτύχει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα ύποπτο στρατηγικό σχέδιο με την ευκαιρία της Συριακής κρίσης.

Αφού κατάφερε να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες, ανέλαβε ρόλο πρωταγωνιστικό, παρασύροντας τις δυνάμεις της Δύσης στον πόλεμο της Συρίας με στόχο την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

Στην ουσία άναψε το φιτίλι του πολέμου, εμπλέκοντας αναγκαστικά στον πόλεμο και τη Ρωσία, που έχει κεκτημένα συμφέροντα στην περιοχή. Ενθάρρυνε παρασκηνιακά την ανάπτυξη του περίφημου Ισλαμικού κράτους και συνεργάζεται μαζί του οικονομικά, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, που αποκαλύπτουν τον ύποπτο ρόλο της Τουρκίας. Αποτέλεσμα αυτής της Συριακής πολεμικής αναταραχής είναι η πρόκληση του τεράστιου προσφυγικού κύματος που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα Ασταμάτητες και γιγαντιαίες ροές προσφύγων και μεταναστών διοχετεύουν οι τούρκικες υπηρεσίες συνειδητά και οργανωμένα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Είναι φανερό ότι σκοπεύουν να προκαλέσουν κρίση συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η Τουρκία ισχυροποιήσει τη θέση της στην περιοχή, εκβιάζοντας υποσχόμενη στους Ευρωπαίους ότι μόνο αυτή μπορεί να επιλύσει το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο βέβαια η ίδια εσκεμμένα δημιούργησε.

Απώτερος σκοπός των τουρκικών σχεδίων ενδεχομένως είναι να εξασφαλίσουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη και κυρίως να πετύχουν τον ορισμό της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με την ολοκλήρωση της ενταξιακής της πορείας.

Αυτός ήταν πάντοτε ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας από της εποχή των Οθωμανών, που έφθασαν έξω από τις πύλες της Βιέννης και απέτυχαν να την καταλάβουν.

Αυτός είναι ο στόχος της σημερινής Τουρκίας που επιδιώκει την ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη, με σκοπό όχι την πολιτική και οικονομική της αναβάθμιση, αλλά την επικράτηση του ισλαμισμού και την «άλωση της Ευρώπης».

Σχόλια