Απόψεις

O κόσμος διψάει για ποιότητα

Τελικά, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο κόσμος διψάει για καλά πράγματα και για ποιότητα... Την οποία προσέφερε απλόχερα ο Δήμος Ηρακλείου με τις δωρεάν ξεναγήσεις σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Κυριακή που μας πέρασε συνέρρευσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου πάνω από 600 άτομα.

της Ελένης Σταυρουλάκη

Και αυτό παρά το γεγονός ότι για την ίδια ημέρα ήταν προγραμματισμένες άλλες τρεις ξεναγήσεις, συνολικά 100 ατόμων, του Συλλόγου Αλατσατιανών και του Συλλόγου Μινωικού Πολιτισμού στο ίδιο Μουσείο... Παρά το ότι βρισκόταν σε εξέλιξη το κυνήγι θησαυρού στο κέντρο της πόλης... Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες γονείς βρίσκονταν στο Παγκρήτιο Στάδιο με τις οικογένειές τους, όπου απονέμονταν μετάλλια στα παιδάκια που συμμετείχαν σε διοργάνωση της ΕΠΣΗ... Και τέλος, παρά το γεγονός πως για τη συγκεκριμένη Κυριακή είχαν προγραμματιστεί πολλά σχολικά μπαλνταφάν σε νυχτερινά μαγαζιά του Ηρακλείου.


Εκτιμάται πως, αν δεν είχαν συμπέσει όλα τα προαναφερόμενα, δύσκολα θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν όλοι οι Ηρακλειώτες που θα έφταναν στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Μεγάλη επιτυχία είχαν όμως και οι ξεναγήσεις που είχαν προηγηθεί στα ενετικά τείχη, στο Ιστορικό Μουσείο, στην Κνωσό, στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης...


Όπως λέει η παρουσιάστρια της "ΚΡΗΤΗ TV" Αναστασία Μπιτζιλέου, που ήταν παρούσα στην ξενάγηση μαζί με τους γιους της, «την περασμένη Κυριακή αυτό που είδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο δεν το πίστευα: Ήταν περισσότεροι από 600 Ηρακλειώτες, μικροί και μεγάλοι, σε πολλά και διαφορετικά group, γεμάτοι ενθουσιασμό και θαυμασμό για τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια που έβλεπαν. Ένα υπερσύγχρονο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα ευρωπαϊκά όλου του κόσμου!


Αν με ρωτήσετε που κοντοστάθηκα για πολλή ώρα μέσα στο μουσείο, ήταν μπροστά στο δαχτυλίδι του Μίνωα... Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό το δαχτυλίδι ήταν αληθινό και ότι το φορούσε ο ίδιος ο Μίνωας και πως ανακαλύφθηκε αυτός ο θησαυρός πριν φτάσει στη βιτρίνα του Μουσείου! Ανατριχίλα και δέος είναι μερικά από τα συναισθήματα που ένιωθε κανείς αφού περιπλανιόταν σε όλες τις πτέρυγες του Αρχαιολογικού Μουσείου»...


Η συντονίστρια της ομάδας των ξεναγήσεων Ηλέκτρα Καργάκη αναφέρει: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ολοκληρώθηκε ένας πρώτος κύκλος ξεναγήσεων στην πόλη μας... Χιλιάδες συμπολίτες μας ξεναγήθηκαν στην Αγία Αικατερίνη, το Ιστορικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κνωσό, τα ενετικά τείχη και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Μετά από αυτά που ακούσαμε όλοι εμείς εκτιμάμε και αγαπάμε πολύ περισσότερο την ιστορία της πόλης μας.


Είχαμε εξαίρετους ξεναγούς και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ: Αθηνά Σφακάκη, Μαρινέλα Μαμαλάκη, Γιώργος Μαυράκης, Μανόλης Βλαχάκης, Ρένα Κυπριωτάκη, Σταυρούλα Στρατήγη, Λίλυ Μαλτεζάκη, Ανδρέας Ελευθεράκης και Ανδρέας Παπανικολάου. Αλλά και σούπερ ομάδα: Όλγα Τζαφέρη, Ειρήνη Φανιουδάκη, Δέσποινα Γεργιανάκη, Βάνα Τσατσάκη, Βίλμα Ξειδιανάκη κ.λπ.


Το ευχαριστηθήκαμε όλοι. Αλλά ευχαριστούμε την κ. Βάσω Λαμπρινού και την κ. Αριστέα Πλεύρη που μας δίνουν τη δυνατότητα αυτών των εθελοντικών δράσεων. Νέες ξεναγήσεις και δράσεις ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν άμεσα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του Δήμου Ηρακλείου έχουν λάβει ήδη αρκετά αιτήματα για νέες ξεναγήσεις. Και επειδή μόνο με παιδεία και πολιτισμό αλλάζουν τα πράγματα, όλα τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν. Και θα ενταχθούν στον επόμενο κύκλο των δωρεάν ξεναγήσεων που πρόκειται να αρχίσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σχόλια