default-image

Ευρώπη, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη

Απόψεις
Ευρώπη, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς αναβιώνει για μια ακόμη φόρα σε αυτόν το σακατεμένο από την ανθρωπιστική κρίση τόπο. Τελικά αυτή η χωρά διαχρονικά βιώνει τα δεινά της ζωής με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο και, αδύναμη να αντιδράσει, υποδέχεται ανθρώπους που ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Παρατηρώ τα πρόσωπα όλων αυτών των ταλαιπωρημένων προσφύγων που, ερχόμενοι στην πατρίδα μας, θεωρούν ότι ο εφιάλτης τελείωσε. Άλλωστε, για τους ίδιους η ταλαιπωρία και η ένταση στην Ειδομένη φαντάζει με χάδι μπροστά σε όλα αυτά τα άθλια και αιματοκυλισμένα που συμβαίνουν στις χώρες τους. Άραγε στην Ευρώπη του δυτικού πολιτισμού μέχρι πότε θα είναι σε εξέλιξη αυτό το θέατρο του παραλόγου. Άραγε πόσο ενωμένη μπορεί να είναι η Ευρώπη, όταν κάποιοι αποφασίζουν για την πάρτη τους, παίζοντας παιχνίδια εις βάρος πολλών άλλων λαών;

Το προσφυγικό, κύριοι, είναι πλέον ένα εκρηκτικό πρόβλημα, με τις συνέπειές του να είναι απρόβλεπτες. Και όμως, όλοι θέλουν να... την κάνουν, οι περισσότεροι μετατοπίζουν τις ευθύνες τους μέσα από συνόδους κορυφής χωρίς αντίκρισμα και χωρίς αποτελέσματα ουσίας. Δε θα γράψω για μια ακόμα ευρωπαϊκή συνωμοσία εις βάρος της χώρας μας, μιας και εμείς έχουμε την ευθύνη μας, ωστόσο αυτή τη φορά δεν πρέπει να ανεχτούμε ως κράτος να φορτωθούμε ένα ακόμα πρόβλημα στη σκιά των ευρωπαϊκών απειλών και πιθανό κλείσιμο συνόρων.

Στη γειτονική Τουρκία πολλοί βγάζουν χρήματα στέλνοντας ανθρώπους απευθείας στο θάνατο, πουλώντας στεγνά την ελπίδα, και όμως δεν ανοίγει μύτη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές, για μικρά παιδιά που, αγνοώντας το μέγεθος του προβλήματος, εξακολουθούν να χαμογελούν στον τηλεοπτικό φακό.

Ναι, η Ευρώπη γι' αυτά τα παιδιά πρέπει να κάνεις κάτι τώρα. Δεν αρκούν οι ρητορείες περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ναι, η Ευρώπη τώρα φαίνεται να χάνει την μπάλα, γιατί όσο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου χάνονται παιδιά, σίγουρα δεν μπορείς ως Ευρωπαίος να κοιμάσαι ήσυχος, γιατί, αν το κάνεις, οι πρόσφυγες θα σου υπενθυμίζουν ότι η ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια είναι στην εντατική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News