Απόψεις

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Είναι μια φωνή που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, καταγεγραμμένη ως προφητική ρήση του Προφήτη Ησαΐα, την οποία έδωσε ως απάντηση ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στην αντιπροσωπεία του μεγάλου συνεδρίου των Εβραίων, όταν τον επισκέφθηκαν για να ελέγξουν τι συνέβαινε με τα κηρύγματα και τις βαπτίσεις μετάνοιας που έκανε στην έρημο της Ιουδαίας.

Του Μαρίνου Παττακού

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόδρομος επέλεξε την έρημο του Ιορδάνου για τα κηρύγματα του και το έργο της προετοιμασίας για το λαό. Η έρημος ήταν ο πιο κατάλληλος τόπος που με την απεραντοσύνη της ταπείνωνε τον άνθρωπο, με τη στάση της έκανε βροντερό το κήρυγμα και με τη γεωγραφική της διαμόρφωση προετοίμαζε  την ψυχική διάθεση του ανθρώπου για μετάνοια.

Σήμερα οι άνθρωποι την προφητική αυτή φράση τη μεταχειρίζονται με άλλο νόημα. Την λένε όταν κάποιος χάνει τα λόγια του, όταν οι παραινέσεις και οι συστάσεις που κάνει είναι σαν να λέγονται στην έρημο και κανείς δεν τον ακούει.

Στην Ελλάδα έχουν περάσει πέντε και πλέον χρόνια από τότε  που επίσημα η χώρα έχει μπει στο λαβύρινθο της οικονομικής  κρίσης, με τρία μνημόνια και τέσσερις με πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις. Δε θα αναφερθούμε σχολιάζοντας γεγονότα, μεθόδους, αντιδράσεις, λύσεις και αποτελέσματα αλλά νομίζω  πως το τελευταίο διάστημα προκύπτουν εύλογα τα παρακάτω ξεκάθαρα δεδομένα:

  • Τα «ευρωπαϊκά» Ελληνικά κόμματα και άλλοι φορείς αποδέχτηκαν τον Αύγουστο του 2015 την νέα μνημονιακή ευρωπαϊκή συμφωνία.
  • Η άρνηση ψήφισης των προαπαιτουμένων τα οποία σαφώς και θα έπρεπε να τα γνωρίζουν, είναι αντιπολιτευτική τακτική λαϊκισμού και φαινόμενο πολιτικής υποκρισίας.
  • Η σημερινή κυβέρνηση που εκλέχτηκε το Σεπτέμβριο με ρητή εντολή να υλοποιήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού, την οποία σαφώς και γνώριζε , με ευκολία υποσχόταν κόκκινες γραμμές για την προστασία των ασθενέστερων, οι οποίες σήμερα ακυρώνονται στο όνομα του ευρώ, πάση θυσία αποκρύπτοντας την πραγματική αλήθεια.
  • Το πολύπαθο ασφαλιστικό ζήτημα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει η κυβέρνηση τις «εξετάσεις» των δανειστών  και να εκταμιευτούν οι δόσεις του δανείου αλλιώς καήκαμε μέχρι το καλοκαίρι, όπως είπε και ο Υπουργός οικονομικών κος Τσακαλώτος.

Τα γενικά αυτά δεδομένα είναι γνωστά και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει, αλλά είναι αναγκαία η αναφορά τους, για να γίνει κατανοητό σε όλους του Έλληνες ότι βάση αυτών, η λαϊκή - συνδικαλιστική απαίτηση για απόσυρση του ασφαλιστικού είναι αντιφατική και καταστροφική για την Ελλάδα. Εκείνο που απαιτείται είναι η διαμόρφωση ενός δίκαιου, βιώσιμου και ανταγωνιστικού ασφαλιστικού, με ευρωπαϊκή

Προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας.

Εάν η κυβέρνηση έχει στόχο να αποδράσει από τις ευθύνες της δημιουργώντας το άλλοθι ενός αδιεξόδου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση.

Και αντιμεταπολίτευση οφείλουν χωρις αναστολές να αναλάβουν τις ευθύνες των. Η επανάληψη του ίδιου έργου που διαχρονικά παίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις για να βγάλει ο άλλος τα κάστανα απ τη φωτιά, είναι μέθοδος παρηκμασμένη, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος ολοκαυτώματος.

Γιατί  πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος η φωνή της Ευρωπαϊκής συνείδησης  στην Ελλάδα θα σιγήσει, επαληθεύοντας την πανάρχαιη προφητική ρήση, ότι είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»...

Σχόλια