default-image

"Ο νέος ηγέτης της κεντροδεξιάς"

Απόψεις
"Ο νέος ηγέτης της κεντροδεξιάς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί σημαντικό γεγονός, που διαμορφώνει αδιαμφισβήτητα ένα νέο σκηνικό στο ευρύτερο Ελληνικό πολιτικό τοπίο.

Του Μαρίνου Παττακού

Δημιούργησε νέα εκλογικά δεδομένα πολιτικής συμπεριφοράς της εκλογικής βάσης των πολιτικών παραγόντων, αλλά και των υποψηφίων πρωταγωνιστών.

Ανετράπησαν όλα τα προγνωστικά αποτελέσματα των εκλογών και στην πρώτη ψηφοφορία της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά και στη δεύτερη της 10ης Ιανουαρίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις της πλειοψηφίας των μελών, μέσων επικοινωνίας και πολιτικών αναλυτών και μαζί μ' αυτούς το δικό μας «Καζαμία 2016» που είχε δημοσιευτεί σ' αυτή τη στήλη την Τρίτη 5 Ιανουαρίου.

Η εκλογή από τη βάση του Κ.Μητσοτάκη είναι ένας τεράστιος προσωπικός πολιτικός άθλος και θα διαμορφώσει μια νέα τρισδιάστατη πολιτική εικόνα στην «οθόνη» της σημερινής πολιτικής Ελληνικής πραγματικότητας, για τους παρακάτω λόγους.

Πρώτο γιατί επανέφερε στη βάση της Νέας Δημοκρατίας αρκετές χιλιάδες ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς και άλλους πολλούς που μέχρι σήμερα μάλλον ανήκαν στην κεντροαριστερά.

Δεύτερον γιατί ακυρώνει στην πράξη το ενδεχόμενο συναίνεσης ανάμεσα στα κόμματα του Δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου, προκειμένου η κυβέρνηση να κατορθώσει με σιγουριά να περάσει και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του τρίτου μνημονίου.

Και τρίτον διότι δημιουργείται μια ορατή προοπτική ενός πολιτικού πυλώνα εναλλακτικής λύσης απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τα παραπάνω, εντύπωση έχουν προκαλέσει στην Ελληνική πολιτική κοινή γνώμη οι ενωτικές επαφές του νέου προέδρου με τους στενούς συνεργάτες, τους βουλευτές που τον στήριξαν, αλλά και με στελέχη που βρέθηκαν απέναντί του κατά την τρίμηνη προεκλογική μάχη.

Μήνυμα κοινής πορείας σηματοδοτεί ιδιαίτερα η συνάντησή του με τον Κων/νο Καραμανλή, καθώς η καραμανλική πτέρυγα είχε ταχθεί από τον πρώτο γύρο υπέρ της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Γι αυτό και η συνάντηση αυτή είχε όχι μόνο θεσμικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών.

Έτσι αποδεικνύεται στην πράξη, ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει μαζί του όχι μόνο τη δύναμη των πολιτών, αλλά και τη συναίνεση των στελεχών να χαράξει τη νέα πορεία για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η απάντηση που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτή τη νέα πολιτική εξέλιξη. Τα πρώτα δείγματα αντίδρασης είναι ρητορικά και δεν πείθουν όσους ήδη έχουν εκτιμήσει θετικά το γεγονός με τη διαδοχή στην κεντροδεξιά παράταξη.

Θεωρείται αναμενόμενο από την πλευρά του πρωθυπουργού, να χρησιμοποιήσει νέα μεγαλύτερα μέσα ισχύος και πολιτικής προπαγάνδας, για την αντιμετώπιση της νέας πολιτικής «απειλής» που διαμορφώνεται.

Η πρώτη επίθεση του πρωθυπουργού έγινε στην ομιλία του πριν από λίγες ημέρες στο Εθνικό κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, που φανερώνει το φόβο και την αμηχανία του ενόψει των νέων εξελίξεων.

Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, είναι ενδιαφέρον να αναλογιστεί κάποιος τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πολιτικός τόπος και χρόνος αναμένεται να συρρικνωθεί για όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα για εκείνα του Κέντρου.

Οι ψηφοφόροι και τα στελέχη τους, βρίσκονται ήδη σε σημαντικό δίλημμα για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν, με κίνδυνο τη διατάραξη της πολιτικής «ακεραιότητας» των κομμάτων που ανήκουν.

Η δική μας γνώμη για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση παραμένει σταθερή, με την ελπίδα να μην χαθεί τελικά η ιδέα για την εθνική συνεννόηση.

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη στο νέο πρόεδρο και η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Γιατί ο νέος ηγέτης της κεντροδεξιάς στη Ελλάδα εκλέχτηκε δημοκρατικά και είναι Φιλελεύθερος όπως ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News