Απόψεις

Οι "βολεμένοι" του εξωτερικού

Πολλοί νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, επιλέγουν δηλαδή το δρόμο της μετανάστευσης για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Και όχι μόνο, αλλάζουν άρδην την πορεία της ζωής τους.

Του Τάκη Πατελή*

Ενώ πριν μερικά χρόνια κυριαρχούσε η αντίληψη πως έξω πήγαιναν για σπουδές αυτοί που δεν κατάφερναν να εισαχθούν σε κάποια εγχώρια ανώτατη σχολή, σήμερα βλέπουμε και αριστούχους μαθητές να επιλέγουν τον "εύκολο" δρόμο.

Κι όμως κάποιοι που λοιδορούν, με ευκολία, έχουν άραγε συνειδητοποιήσει πως εκεί έξω κυριαρχεί το πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών που σε μας μονάχα λύπη θα πρέπει να προκαλεί η σύγκριση… και πόνο για την παρακμή μας;

Και βέβαια, δε σκέφτηκες ότι αυτοί οι "βολεμένοι" ξεβολεύτηκαν για να μπορέσουν να είναι δημιουργικοί, ξεβολεύτηκαν για να αποφύγουν την αναξιοκρατία και τη φυγοπονία. Άφησαν πίσω τη ζωή τους και πήγαν σε μέρη αφιλόξενα, όπου πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουν την αξία τους.

Γιατί εκεί δεν υπάρχει "βόλεμα"… Κι αντί να τους ζητήσουμε συγνώμη για το δικό μας εκπαιδευτικό έλλειμμα…

…Κάθε χρόνο, από το 2011, γίνεται από το Δημοτικό Ίδρυμα "Έλλη Αλεξίου" του Δήμου Χερσονήσου η ετήσια απονομή επαίνου στους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σας μεταφέρω από το καταστατικό του Ιδρύματος (σε εισαγωγικά): «Το Ίδρυμα "Έλλη Αλεξίου" σκοπό έχει την προαγωγή του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας του δήμου Χερσονήσου». Σωστά;

Δικαίωμα όμως, σε αυτή την προαγωγή του πνευματικού επιπέδου, έχουν μόνο οι εισακτέοι στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι άλλοι, οι νέοι που επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης για να σπουδάσουν, δεν έχουν αυτό το δικαίωμα…

…Τη βραδιά δηλαδή της απονομής επαίνου, οι "φοιτητές του εξωτερικού" δε θα πάρουν έπαινο (και είναι ένα χαρτί μηδενικού κόστους).

Οι νέοι δηλαδή, που ξεβολεύτηκαν όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μπορέσουν να είναι δημιουργικοί, για να αποφύγουν την αναξιοκρατία και τη φυγοπονία, δε θα έχουν δικαίωμα από την προαγωγή του πνευματικού επιπέδου του Δήμου Χερσονήσου; Συγνώμη;

Ασυμβατότητα είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός. Ο στόχος δεν είναι συμβατός με το σκοπό. Από αλλουνού Ιδρύματος καταστατικό είναι ο σκοπός κι άλλος υπάλληλος ή αιρετός είχε την ιδέα της απονομής μόνο στους μισούς φοιτητές.

Δηλαδή, ενώ ο σκοπός του Ιδρύματος είναι - και σωστά - «η προαγωγή του πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας», απευθύνεται σε όλη την κοινωνία του Δήμου, είναι σκοπός «υψηλής ηθικής αξίας», ο στόχος που επελέγη για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό δε συνάδει με το σκοπό διότι όχι μόνο διαχωρίζει τους μαθητές, αλλά και επιδεικνύει έλλειψη ανοχής στην αντίθετη άποψη, στην επιλογή δηλαδή του μαθητή και της οικογένειάς του.

Για ποιο λόγο; Κανένας λόγο δεν μπορεί να έχει η δημοτική Αρχή. Μια δημοτική Αρχή αγκαλιάζει όλη την κοινωνία του Δήμου, αυτό ακριβώς που λέει και ο σκοπός του Ιδρύματος. Και μάλιστα όταν έχει το όνομα της Έλλης Αλεξίου… «με σπουδές στη Σορβόννη απ' όπου έλαβε δίπλωμα Γαλλικής, ενώ παράλληλα δίδασκε και σε σχολεία της ελληνικής παροικίας…»… είναι δυνατόν να μας κληροδότησε αυτές τις… αξίες; Του διαχωρισμού, της διάκρισης της μισαλλοδοξίας;

Μου προκαλεί εντύπωση η αλαλία των δημοτικών αρχόντων σε αυτό το θέμα που χαρακτηρίζει αλλά και προσβάλλει με απίστευτη πολιτική ανεπάρκεια, συλλήβδην, τη δημοτική Αρχή της Χερσονήσου.

Μάλια, Δεκέμβριος 2015

* Ο κ. Τάκης Πατελής είναι ιδρυτικό μέλος και τ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλίων, δημοτικός σύμβουλος στο Δ. Μαλίων από το 1990 έως το 1994, ιδρυτικό στέλεχος και συντονιστής της δράσης των "Sarpidonistas", με συνεχή και με συνέπεια ενεργό συμμετοχή, με αρθρογραφία και ομιλίες, σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Σχόλια