Απόψεις

Ρωσο-τουρκική κρίση και ελληνικός τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και ιδίως για τη φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα. Η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας δίνει μία χρυσή ευκαιρία στον ελληνικό τουρισμό, που διέρχεται διά πυρός και σιδήρου μετά το ξεπούλημα των 14 περιφερειακών μας αεροδρομίων και τη σαρωτική εξάπλωση των πακέτων all inclusive, τα οποία διαλύουν την τοπική τουριστική οικονομία.

Του Νότη Μαριά*

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax η Ρωσία απαγόρευσε με διάταγμα τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων στην Τουρκία και η διευθύντρια του Ρωσικού Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΤΟR) Maya Lomidze ξεκαθάρισε ότι οι Ρώσοι τουρίστες το καλοκαίρι του 2016 θα ανακατανεμηθούν μεταξύ των τοπικών θερέτρων και των χωρών της Μεσογείου.

Στην ιστορική ευκαιρία για το χειμαζόμενο ελληνικό τουρισμό έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως το 2016 έχει ανακηρυχθεί "Έτος Ελλάδας στη Ρωσία", παράμετρος που αν αξιοποιηθεί σωστά θα προσελκύσει περισσότερους Ρώσους τουρίστες, από τους περίπου 4.000.000 που πήρε η Τουρκία το 2015, κι άφησαν πλέον των 4 δισ. ευρώ (έκαστος κατά μέσο όρο €1.088). Βασική προϋπόθεση για να ωφεληθεί ο Τουρισμός μας είναι να υπάρξει άμεσα οργάνωση πολλαπλών visa centers, που σε ευέλικτους χρόνους (με χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία) θα προσφέρουν τις νέες βίζες, υπερνικώντας τη γραφειοκρατία για τους επίδοξους επισκέπτες μας.

Ήδη χώρες που διαγκωνίζονται για τα ρωσικά πακέτα προμοτάρουν ηλεκτρονική έκδοση βίζας εντός 2-3 ημερών ενώ Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ουγγαρία έσπευσαν να ανοίξουν πολλά κέντρα έκδοσης βίζας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Ελληνική κυβέρνηση, πρεσβείες και τουριστικοί φορείς οφείλουν να κινηθούν εγκαίρως για να μην περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία αυτή. Ο Τουρισμός μας έχει ανάγκη μία τέτοια "τονωτική ένεση", μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που υπέστη πρόσφατα, δηλαδή:

  • Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που επέβαλε η τρόικα με το τρίτο μνημόνιο.
  • Το ξεπούλημα και τη "γερμανοποίηση" των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μας, που κατέληξαν στη Fraport.
  • To διαρκές πλήγμα που επιφέρουν τα πακέτα all inclusive στις ΜΜΕ του τουρισμού και στην τοπική οικονομία των ελληνικών προορισμών.

Οι μελέτες έδειξαν ήδη ότι το γνωστό all-inclusive τελικά όχι μόνο δε βοηθά την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά αντίθετα διαλύει τις τοπικές μικρομεσαίες τουριστικές και λοιπές επιχειρήσεις, περιθωριοποιεί τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μειώνει την απασχόληση και κατακερματίζει την κοινωνική συνοχή.

Για την ώρα, η υπάρχουσα κατάσταση αποδεικνύει ότι τα πακέτα αυτά λειτουργούν αποφέροντας υπερκέρδη μόνο στους tour operators και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ταυτόχρονα, η τρόικα με το τρίτο μνημόνιο επέβαλε στα νησιά του Αιγαίου ΦΠΑ 23% με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η κίνηση αυτή, αν συνδυαστεί με το οριστικό πλέον ξεπούλημα των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων στη Fraport, καταδεικνύει ότι επιχειρείται αποδόμηση και πλήρης έλεγχος της κερδοφορίας του ελληνικού τουρισμού από τους μεγάλους tour operators.

Όμως έτσι οι μικρές τουριστικές μονάδες και όσοι για χρόνια ζουν και στηρίζουν την τουριστική "φήμη και πελατεία" της χώρας θα παραγκωνιστούν, ανίκανοι να ανταγωνιστούν τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, τα πακέτα all inclusive και το νέο μονοπωλιακό καθεστώς ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού στα ελληνικά αεροδρόμια, που θα ελέγχει σύντομα η γερμανική Fraport.

Ίσως μοναδικό ανάχωμα στη δυσοίωνη κατάσταση που διαμορφώθηκε να αποτελέσει η ευκαιρία που δίνει η ρωσική αγορά το καλοκαίρι του 2016. Αρκεί το "Έτος Ελλάδας στη Ρωσία" να αξιοποιηθεί σωστά και να αποτελέσει το Σωτήριο Έτος για τον Ελληνικό Τουρισμό, που χειμάζεται από τα μνημόνια και τα μέτρα της τρόικας και των δανειστών».

  •  Ο κ. Νότης Μαριάς είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες" και καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σχόλια