Απόψεις

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ευρισκόμενη με την πλάτη στον τοίχο - καθότι καλείται να εφαρμόσει μια ακραία και βάρβαρη απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος - αντί της συμμαχίας με την κοινωνία των πολιτών, επέλεξε να αναζητήσει συμμαχίες στην κοινωνία του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος, όπως αυτό εκπροσωπείται σήμερα εντός Κοινοβουλίου με τις "αυθεντίες του και τα γενόσημά του"!..

του Νίκου Νικολόπουλου

Αυτή η αφύσικη επιλογή τη κυβέρνησης γεννά ευλόγως το ερώτημα: Αυτός ο πολιτικός συγχρωτισμός εξυπηρετεί το δόγμα "η ισχύς εν τη ενώσει" προκειμένου να υπάρξει ένα ευρύ κοινοβουλευτικό μέτωπο απέναντι στη βουλιμία των δανειστών ή υποταγή στα μνημονιακά κελεύσματα;

Σύντομα ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει!

Η κυβέρνηση βυθισμένη στα αδιέξοδα πολιτικών, το βάρος των οποίων δεν μπορεί να υποστηρίξει και κοινωνικά να αντέξει, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αμετανόητοι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως από τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών που εφάρμοσαν ως κυβέρνηση, και Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων πελαγωμένοι στις αντιφάσεις και στις ανεπάρκειές τους προσήλθαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας κάθε πλευρά τη δική της μικροκομματική ατζέντα, σε μια σύσκεψη στην οποία, εφόσον την πραγματοποίησαν, όφειλαν να είναι αποφασισμένοι να συγκλίνουν σε συγκεκριμένους στόχους πολιτικής και να συναποφασίσουν σαφείς προτεραιότητες. Αντ' αυτού, προτίμησαν τους παράλληλους μονολόγους μέσα στην αίθουσα της σύσκεψης και ένα ρεσιτάλ εκατέρωθεν επίρριψης ευθυνών για την ασυνεννοησία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αρκετά, όμως, με το "παιχνίδι του φταίχτη" σε αυτήν τη χώρα.

Ήταν προφανές από την αρχή ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών δε θα κατέληγε σε καμία συγκεκριμένη απόφαση και, ιδιαίτερα, απόφαση που θα παρήγαγε αποτέλεσμα.

Και γι' αυτό δεν ευθύνεται μόνο η κυβερνητική πτέρυγα, που ενδεχομένως απέτυχε να αναδείξει την καλή πρόθεση της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προσήλθαν στη συζήτηση αποφασισμένα να "πετροβολήσουν απ' έξω" την ελληνική κυβέρνηση, θυσιάζοντας το εθνικό χρέος στην κομματική σκοπιμότητα.

Ο ελληνικός λαός μας κρίνει όλους. Και καταλαβαίνει τα παιχνίδια λαϊκισμού και "μεταβίβασης ευθυνών" που παίζονται στην πλάτη του την ώρα που αυτός ματώνει καθημερινά.

Χωρίς καμιά προηγούμενη προετοιμασία, χωρίς καμιά ειλικρινή διάθεση συνεννόησης, χωρίς καν ίχνος ένδειξης για γεφύρωση των διαφορών και λείανση των αντιθέσεων, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συζήτησαν επί έξι και πλέον ώρες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να καταλήξουν τελικά ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη θλίψη του γι' αυτό το θέαμα και σταθερά προσηλωμένο στις θέσεις του θεωρεί, εντούτοις, ότι το μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια και χρειάζεται υπεύθυνη εθνική αντιμετώπιση. Τάσσεται ξεκάθαρα κατά της οποιασδήποτε περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, που όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα απειλεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις στο κοινωνικό πεδίο. Και εκτιμά ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο και τη δημοκρατικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα που την πολιορκούν.

Είναι δεδομένο πάντως πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης και καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που καλλιέργησε στον ελληνικό λαό. Θα κριθεί για τις πράξεις και τα αποτελέσματά της.

Ωστόσο, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, η βαθιά κρίση απαιτεί συνευθύνη, πλατιές συνεργασίες και κυρίως εγκατάλειψη της μικροπολιτικής.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα εξακολουθήσει εντός Βουλής να στηρίζει την προοπτική που έδωσε στο λαό η παρούσα κυβέρνηση, αντιμαχόμενο παράλληλα κάθε επιπλέον μέτρο φτώχιας αλλά και την παλαιοκομματική λογική "για όλα φταίνε οι άλλοι".

Και επιπλέον, θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, για την επικράτηση της λογικής, της εντιμότητας και της αλήθειας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος έχει καταστήσει γνωστό στην κυβέρνηση ότι τις λιγοστές δυνάμεις που διαθέτει στην κοινωνία είναι έτοιμο να τις διαθέσει για μια ισχυρή κοινωνική πίεση, προκειμένου αυτή να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του πρωθυπουργού!

Το Μαξίμου οφείλει να ακούσει την κοινωνία των πολιτών!

Κι εμείς ευχόμαστε το Μαξίμου να ακούει!

* Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής.

Σχόλια