Απόψεις

Δεκατρία μέτρα για τον Δεκέμβρη

Όπως είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, οι δανειστές δίνουν "πίστωση χρόνου" στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς χθες ανακοινώθηκε το οριστικό πακέτο των προαπαιτουμένων (η δεύτερη δόση), όπως επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Του Γιώργου Ψαρουλάκη

Όπως ανέφερε η ίδια, σε αυτήν τη φάση απομένει να καθοριστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο.

Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου, θα "ξεκλειδώσει" την υποδόση ενός δισ. που εκκρεμεί από την πρώτη δόση του προγράμματος και θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η ίδια ανέφερε πως αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο στο τρέχον μνημόνιο και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές από την ευρωζώνη, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο και το οποίο συνδέεται με υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Στόχος παραμένει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για τη δέσμη με τα δεύτερα προαπαιτούμενα μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου, ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με αυτά τα μέτρα, αλλά και να μπει στην τελική ευθεία η πρώτη αξιολόγηση, που συνδέεται άρρηκτα με το μεγάλο ζητούμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Εκτός απροόπτου, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση επιτυχώς της πρώτης αξιολόγησης, το πιθανότερο στις αρχές του 2016, και η απόσπαση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, μεταξύ των προαπαιτούμενων υπάρχουν και "καυτά" ζητήματα, όπως αυτά του πτωχευτικού δικαίου των νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη), της γενικότερης ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια και του ενιαίου μισθολογίου του δημόσιου τομέα.

Η λίστα

Η λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα έχει ως εξής:

* Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη σχετική νομοθεσία που θα πρέπει να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου του προγράμματος από τους δανειστές.

* Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

* Τριγωνικές συναλλαγές στο ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).

* Έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

* Λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών Διοικητικού Συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

* Έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

* Ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Το θέμα του ποιοι θα αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου. Αντίθετα, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια.

* Υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.

* Έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

* Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Ειδικά για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό και της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση των έργων.

*Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.

* Λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα προχωρήσει και η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.

* Ορισμός μιας ανεξάρτητης ομάδας δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

* Υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Σχόλια