default-image

Εξόδιος νεκρολογία εις μνήμην του μεταστάντος Γεωργίου–Ελευθερίου Καπετανάκη

Κρήτη
Εξόδιος νεκρολογία εις μνήμην του μεταστάντος Γεωργίου–Ελευθερίου Καπετανάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γεώργιος-Λευτέρης Καπετανάκης, καταγόμενος από το Τυμπάκι Ηρακλείου, μετέστη στην αιώνια ζωή, την  Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και η εξόδιος ακολουθία έγινε στο Γ΄Νεκροταφείο Αθηνών  την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015.

Του Βασιλείου Κων/ντή Σχίζα

«Αγαπητέ μας προκείμενε κεκοιμημένε φίλε Γιώργη Καπετανάκη,

Άλαλους μας άφησε το θλιβερό άγγελμα της απροόπτου μεταστάσεώς σου, το οποίο κατέπεσε σαν κεραυνός στα βάθη της ψυχής  όλων  μαςκαι μας συγκλόνισε.

Πάραυτα προσήλθαμε, και εκ μέσης καρδίας  συλλυπούμενοι αποδίδομε ενθέρμως  ελάχιστον λόγον παρηγορητικόν προς την προσφιλή  οικογένειά σου,  άμα δε προπέμπομε και δεήσεις προς τον Πανάγαθο Θεό-Δημιουργό  όπως σε αναπαύσει "εν χώρα ζώντων  και εν  σκηναίς δικαίων".

Για εμάς φίλε Γιώργη δεν απέθανες, αλλά αυτή την ώρα μεταβαίνεις "από του θανάτου προς την ζωήν".

Εκδημείς στους παραδείσιους λειμώνες όπου έμπλεον διαχέεται το άκτιστο φως  της θεϊκής χάριτος  και επισκοπεί η θεϊκή αγαθότητα.  

Ο αοίδιμος μεγάλωσε και ανδρώθηκε στο Τυμπάκι του νομού Ηρακλείου, σε περιβάλλον γενναιοφροσύνης, φυσικής αρχοντιάς και  λεβεντιάς.

Εξέφραζε την παραδοσιακή αρχοντιά και γοητεία της παλιάς γενιάςτων Κρητών.

Αξίες και πατρώες αρχές οι οποίες καλλιεργήθηκαν στην πατρική του οικογένεια από τους γονείς του, τον Ιωάννη και την Ευαγγελία.

Εξέπεμπε αυτή την Κρητική λεβεντιά με μόνη την φυσική παρουσία του.

Στην μετοίκησή του στην Αθήνα δημιούργησε οικογένεια με πιστό παραστάτη στη ζωή του, την σύζυγό του Αργυρώ, με την οποία συν Θεώ  απέκτησαν και αποκατέστησαν επαγγελματικά τους γιούς τους  Ιωάννη, Διογένη και Λευτέρη στους οποίους  μεταλαμπάδευσαν τις πατρώες παραδοσιακές αρχές  και τις ελευθερόφρονες Κρητικές Αξίες.

Το πρώτον, ακολούθησε το επάγγελμα τού αυτοκινητιστή-μεταφορέα πατέρα του και συνεργαζόμενος  με τους αδελφούς του Κωνσταντίνο και Λεωνίδα μεγαλούργησαν ως διεθνείς μεταφορείς,  δημιουργώντας για την εύρυθμο  και αποτελεσματική λειτουργία, της μεγάλων  αξιώσεων δραστηριότητάς των, Εταιρεία Διεθνών Μεταφορών, με διακριτικό τίτλο το επώνυμό τους.

Το αφιλόξενο περιβάλλον της Αθήνας δεν στάθηκε ικανό να τον απομακρύνει από τις μεγάλες παραδοσιακές αξίες του λαϊκού Κρητικού πολιτισμού.

Οι αιώνιες Κρητικές αξίες οι οποίες εκφράζονται με την καλώς νοούμενη ανδροπρεπή παλικαριά , την τιμή, το φιλότιμο, τη φιλοξενία, τη φιλία,  το ευθύβολο πνεύμα, συνιστούσαν το ψυχικό και   συναισθηματικό κρηπίδωμα της προσωπικότητάς του.

Αυτές τις ελληνικές παραδοσιακές  Κρητικές αξίες τούαοιδίμου Γεωργίου Καπετανάκη, (κατά πολλούς γνωστού και με το δεύτερο όνομά του  Λευτέρης), απ' αρχής  προσέλαβα  και ορθώς επιμέτρησα,  αφού εν τοις πράγμασι  ευόδωσε  και είχε ως αποτέλεσμα την πολυετή συνεργασία μας, που ήταν η έκδοση και πανελλήνια (σποράδην) κυκλοφορία, της εφημερίδας "Κρητική Ενημέρωση".   

Η συνεργασία αυτή, πάντα με αυστηρά λιτό δωρικό τρόπο, η οποία συνίστατο, αφ' ενός ως συνεκδοτών  κατά το υλικό και τεχνικό σκέλος, και αφ' εταίρου σε ενημερωτικών συμβουλών του  κατά το πνευματικό μέρος, συνετέλεσε ώστε δικαίως να υποστηρίξω ενταύθα ότι ο προκείμενος τεθνεώς συνεργάτης μου,  προσέφερε υπηρεσίες στον πολιτισμό της γενέτειράς του Κρήτης, στην ανάδειξη πτυχών της ιστορίας της, των παραδόσεών της  και εν γένει στην προβολή της  εξαίσιου κάλλους Μεγαλονήσου.  

"Δικαιοσύνη αμώμους ορθοτομεί οδούς, ασέβεια δε περιπίπτει αδικία".(Παροιμίαι 11,5).

Η αρετή χαράσσει άψογο και ευθεία την οδό των ανθρώπων.

Η ασέβεια όμως περιπίπτει και περιπλέκεται μέσα σε πολλές αδικίες.

Ο Κρητικός φιλόσοφος και λόγιος Νίκος Καζαντζάκης, έγραψε πως "από το τίποτα ξεκινάμε και στο τίποτα φτάνουμε, κι αυτό το λέμε ζωή…

Άνθρωπε  Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις-το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά".

Αλλά, η ανθρωπίνη σμικρότητά μας δεν μας επιτρέπει γιατί δεν δύναται να κατανοήσει το "φοβερότερον των μυστήριων, τον θανάτον" γι' αυτό και μας διακατέχει ωδίνη από την μετάσταση.

Ως βάλσαμο στον θρήνο της συζύγου σου Αργυρώς, των  γιών σου Γιάννη, Διογένη καιΛευτέρη και των προσφιλών σου προσώπων φίλε Γιώργη, ας είναι η ελπίδα και η πίστη, πως η αθάνατη γαλήνια ψυχή σου ευρίσκεται μεταξύ των Αγγέλων.

Καθήκον τους είναι να συντηρήσουν διά παντός άσβεστη την μνήμη  σου.

Ο χρόνος ως αμείλικτος εχθρός της μνήμης, ουδέποτε να  τους υποτάξει και  επ' ουδενί  να μη επιτρέψουν να τους καταβάλει  και κατά συνέπεια να περιέλθουν στη  λήθη.

Το παρόν  θρηνητικό ολιγόλογο λογύδριο Γιώργη Καπετανάκη, ας είναι παρήγορον  και στους πολλούς φίλους σου που σε αγάπησαν πραγματικά.

"Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον, ότι ετοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως".

Εμείς προσευχόμαστε και δεόμαστε στον Θεό-Δημιουργό  να σου ανοίξει τις πύλες τού Παραδείσου και να σε κάνει πολίτη  στον πνευματικό  ανθώνα  της βασιλείας του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News