default-image

Σωφρονιστική πολιτική

Απόψεις
Σωφρονιστική πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. υιοθετεί μια νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, που στηρίζεται στην επιείκεια και στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους κρατούμενους. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό στις φυλακές Διαβατών η θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ", η πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, η δημιουργία της οποίας είχε ξεκινήσει το 2010 επί υπουργού Χάρη Καστανίδη.

Της Χρυσάνθης Καμπουράρη *

Φιλοξενεί 84 άτομα, είναι μια ξεχωριστή μονάδα, αυτόνομη από τον υπόλοιπο χώρο της φυλακής, μονάδα πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ανάλογη μονάδα υπάρχει μόνο στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Ο Α. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε φυλακή και συζήτησε με τους κρατούμενους, στέλνοντας το μήνυμα ότι κανένας άνθρωπος δε θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα.

Αυτό το εγχείρημα υπηρετεί το στόχο βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των φυλακών και της διαβίωσης των εγκλείστων, με απώτερη στόχευση την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη. Προωθείται στη συγκεκριμένη μονάδα, μέσα από την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική προσέγγιση και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης, ο πραγματικός σωφρονισμός και η θεραπεία των κρατούμενων χρηστών, προκειμένου να βρουν στηρίγματα σε μια προσπάθεια για καθαρή ζωή, μακριά από ουσίες, και να ξεκινήσουν μια καινούργια πορεία.

Η φυλακή από μόνη της δε σωφρονίζει. Αντίθετα οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και συμβίωσης σε αυτήν, ο αυταρχισμός, η εκδικητικότητα δημιουργούν προϋποθέσεις επιστροφής σε παραβατικές συμπεριφορές. Η κυβέρνηση Α. Τσίπρα μέσα στους λίγους μήνες διακυβέρνησης, ξεπερνώντας εμπόδια, στερεότυπα, την πολιτική ατολμία, αφήνοντας πίσω αντιλήψεις αυταρχικές και εκδίκησης, πρωτοπορώντας, προώθησε μεταρρυθμίσεις αποσυμφόρησης των φυλακών, ανάπτυξης δράσεων για να γίνουν οι κρατούμενοι πιο ενεργοί, και μέτρα δημιουργίας ανθρώπινων συνθηκών ζωής στις φυλακές.

Ως επόμενα βήματα σχεδιάζονται η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές, η συνεργασία των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου "Αττικόν", για την ψυχιατρική περίθαλψη των κρατουμένων. Η Πολιτεία θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση στήριξής τους με τη δημιουργία δομών διευκόλυνσης του σωφρονισμού και της επανένταξής τους στην ανοικτή κοινωνική ζωή ως υγιή μέλη.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τις οικονομικές δυσκολίες και τα εμπόδια, η κυβέρνηση με βούληση, πείσμα και διεκδικητική στρατηγική μπορεί και οφείλει να ενισχύσει τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, να εφαρμόσει εναλλακτικούς δρόμους θεραπείας και εκκοινωνισμού των φυλακισμένων, για να αισθανόμαστε ότι γίνονται βήματα για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.

* Η Καμπουράκη Χρυσάνθη είναι μέλος Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News