default-image

Γιάννης Κουράκης: Η αλήθεια για τη Βικελαία

Απόψεις
Γιάννης Κουράκης: Η αλήθεια για τη Βικελαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ευκαιρία διαφόρων δημοσιευμάτων για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, που τελευταία είδαμε στον τοπικό Τύπο και περιλαμβάνουν ουσιώδεις ανακρίβειες αλλά και ψευδή στοιχεία, θεωρούμε απαραίτητο, για χάρη της αλήθειας και της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών του Ηρακλείου, να φέρουμε σε γνώση τους τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν το έργο της ανακατασκευής, της στατικής ενίσχυσης και της νέας διαμόρφωσής της.

Του Γιάννη Κουράκη

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη δεν εξοστρακίστηκε ποτέ (εξοστρακίζω=εξορίζω) από το παλαιό της κτήριο, όπως -ατυχέστατα - αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα. Μεταφέρθηκε, όπως είναι γνωστό, λόγω σοβαρού στατικού προβλήματος του κτηρίου, που καθιστούσε την περαιτέρω παραμονή της σ' αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους επισκέπτες.

Για τη μεταφορά αυτή, ενοικιάστηκαν από την τότε δημοτική Αρχή τρία κατάλληλα και ευπρόσωπα κτίρια (διατηρητέο κτήριο Σιναϊτών στον Άγιο Ματθαίο, τριώροφο κτήριο στη συμβολή Χορτατσών και Κυδωνίας και κτήριο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως), που κατέστησαν δυνατή τη συνέχιση του έργου και όλων των δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης, χωρίς να διακόψει τη λειτουργία της ούτε για μια μέρα, παρά τα όποια προβλήματα.

Υπομνήσεις

Χαιρόμαστε ειλικρινά που μετά από 14 μήνες η νέα δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου προμήθειας και εγκατάστασης της υλικοτεχνικής υποδομής της Βικελαίας και υπέγραψε τη σχετική σύμβαση.

Να υπενθυμίσουμε όμως ότι η ένταξη του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ με ποσό 1,1 εκατομμύρια ευρώ έγινε από τη δική μας δημοτική Αρχή την 22/5/2013 και έγινε δυνατή, χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία των μελετών και την πείσμονα διεκδίκησή μας εδώ και στην Αθήνα. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι και η πρώτη δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε επί των ημερών μας, και συγκεκριμένα την 21/08/2013.

Είναι τουλάχιστον αστείο να «εγκαλούμαστε» από κάποιους για «θεαματική αύξηση της διατομής των κολώνων», με σαφές υπονοούμενο ότι έτσι μειώθηκε ο ωφέλιμος χώρος του κτηρίου. Αλίμονο αν στις τεχνικές προδιαγραφές ενός έργου έχει λόγο άλλος εκτός από τη μελετητική ομάδα και τους επιβλέποντες μηχανικούς.

Ας έχουν υπόψη τους πάντως οι... ανησυχούντες ότι ο ωφέλιμος χώρος της ανακαινισμένης βιβλιοθήκης είναι περίπου διπλάσιος από εκείνο της παλαιάς (2.838 έναντι 1.436 τ.μ.).

Βιομηχανία ψευδών

Θα σταθούμε στο θέμα της διάθεσης των χώρων της βιβλιοθήκης γύρω από το οποίο έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο μύθευμα και έχει στηθεί βιομηχανία ψευδών από αυτόκλητους «σωτήρες».

Και ειλικρινά αναρωτιόμαστε. Πού ήταν όλοι αυτοί οι σωτήρες όταν «το κτίριο στεκόταν χάρη στο φιλότιμό του» όπως ελέχθη από τους μελετητές της στατικής του επάρκειας ή όταν «φιλοξενούσε» στα υπόγεια και τα ισόγειά του μπουζουξίδικα, καφετέριες, χρυσοχοείο, λουκουματζίδικα, παιχνιδάδικα, φαρμακεία κ.ά.;

Η θέση μας, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τη διάθεση των χώρων της βιβλιοθήκης υπήρξε εξαρχής διαυγής και ξεκάθαρη, όσο κι αν ορισμένοι για προσωπικούς λόγους επιχείρησαν να τη διαστρεβλώσουν και να την παραποιήσουν.

Ξεκάθαρη θέση

Αυτή λοιπόν η θέση, θέση η οποία έχει πολλές φορές διατυπωθεί δημόσια, είναι:

Καμία άλλη χρήση χώρων της Βικελαίας, πλην ενός συγκεκριμένου χώρου - αυτό φαίνεται και από τη διαρρύθμιση - που προβλεπόταν εξαρχής να διατεθεί για χρήση «αρτ-καφέ». Αυτό είχε διατυπωθεί και εγγράφως στην από 29/6/2013 απάντηση προς την εφημερίδα «Καθημερινή» (δημοσιογράφος κ. Ξυδάκης) που είχε αναφερθεί στο θέμα. Γράφαμε λοιπόν τότε (και ευτυχώς «τα γραπτά μένουν») τα εξής:

«...Σας κάνουμε λοιπόν γνωστό ότι όλοι οι χώροι της Βικελαίας είναι δεσμευμένοι για χρήσεις βιβλιοθήκης, πλην ενός συγκεκριμένου, που θα χρησιμοποιείται ως "αρτ καφέ"-αναγνωστήριο για τους επισκέπτες της, όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία του αείμνηστου εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη (φιλολογικό καφενείο το είχε ονομάσει) και όπως γίνεται σε όλους τους χώρους πολιτισμού σήμερα. Ακόμα όμως και αυτή η εντελώς συγκεκριμένη χρήση θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον προηγηθεί σχετική απόφαση έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει τονίσει κατ' επανάληψη η δημοτική Αρχή, με τελευταία, την αναφορά του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/6/ 13. Όμοια απάντηση είχε δοθεί και στον πρώην βουλευτή κ. Δρετάκη, ο οποίος είχε αναφερθεί στο θέμα με σχετικό δημοσίευμα.

Σε ό,τι αφορά τη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, αυτή υπήρξε αποτέλεσμα όχι μόνο συγκεκριμένης μελέτης, αλλά και επανειλημμένων διαβουλεύσεων τόσο με τον πρόεδρο της επιτροπής εποπτείας, τον έγκριτο μηχανικό κ. Βασιλάκη Μανώλη, όσο και με τα στελέχη της Βικελαίας, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο και πλέον λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σύγχρονη στέγη της Βικελαίας: Ένα σημαντικό έργο της δημαρχίας

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ένα ξεχωριστής σημασίας έργο για την πόλη, που μελετήθηκε, σχεδιάστηκε, εκτελέστηκε και χρηματοδοτήθηκε με δικές μας προσπάθειες φτάνει στο τέρμα του και πολύ σύντομα η ανακαινισμένη και απολύτως σύγχρονη από πλευράς μέσων και εγκαταστάσεων Βικελαία θα είναι και πάλι στη διάθεση των πολιτών και της πόλης, με την πνευματική ζωή της οποίας έχει άρρηκτα συνδεθεί.

Αυτή είναι η κρυστάλλινη αλήθεια για τη Βικελαία και ό,τι άλλο λέγεται ή γράφεται υποκρύπτει σκοπιμότητα και ίσως φθόνο.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο της δημαρχίας Κουράκη, που δε λογάριασε κόπους και προσπάθειες, προκειμένου αυτή η λαμπρή πνευματική εστία της πόλης μας να αποκτήσει «στέγη» σύγχρονη και λειτουργική. Στέγη αντάξια της ιστορίας, της παράδοσης και της πνευματικής της ακτινοβολίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News