Απόψεις

"Αναγκαίες και δίκαιες οι αγροτικές κινητοποιήσεις"

Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για τους αγρότες δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων που έχουν η αγροτική οικονομία και οι αγρότες. Είναι μέρος του τρίτου μνημονίου και δημιουργεί νέα προβλήματα πάνω στα ήδη υπάρχοντα. Η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί, ο αγρότης θα συμπιεσθεί, η αύξηση των εισαγωγών και της διατροφικής εξάρτησης θα χειροτερέψουν την κατάσταση.

Του Μιχάλη Κριτσωτάκη*

Τα βασικά μέτρα που φέρνει προς εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ:

- Αύξηση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από 13% στο 20% το 2016.

- Αύξηση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος στο 26% το 2017.

- Διπλασιάζεται αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 55% για τα εισοδήματα του 2014.

- Το 2017 θα φτάσει στο 100%.

- Τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ, ενώ περικόπτονται οι αγροτικές συντάξεις.

- Αυξάνεται η τιμή του ρεύματος.

- Τίθεται υπό αμφισβήτηση το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων ως 12.000 ευρώ.

- Καταργείται η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

- Ο ΦΠΑ πάει στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, υπηρεσίες (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κ.λπ.) με αποτέλεσμα τη σοβαρή αύξηση του κόστους παραγωγής.

- Μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια.

- Προβλέπεται να ανοίξει ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» 35.000 αγροτών της ΑΤΕ που τώρα είναι στην Πειραιώς.

- Υιοθετείται η απαράδεκτη πρόταση του ΟΟΣΑ για το γάλα κ.λπ.

Εκτός από τα παραπάνω μπορεί να καταλάβει κανείς ποιες θα είναι οι «παράπλευρες συνέπειες» όχι μόνον στους αγρότες, στην ύπαιθρο, αλλά και στην οικονομία, την απασχόληση και την ανεργία, τις Μ/Μ Επιχειρήσεις και στο θέμα διατροφική επάρκεια και εισαγωγές.

Έχουν καμιά σχέση όλα αυτά (για τα οποία διαμαρτύρονται και ξεσηκώνονται δικαίως οι αγρότες) με τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της Ελλάδας;

Έχουν σχέση αυτά τα μέτρα με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα που είχε προτείνει στον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση ή με αυτά που και ως κυβέρνηση διακήρυσσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

Είναι μονόδρομος, όπως μας λένε κάποιοι «παλιοί» μνημονιακοί, αλλά και κάποιοι όψιμοι; Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των νεοφιλέλευθερων επιλογών των μνημονίων και της συνεπακόλουθης καταστροφής;

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, που είναι πλέον μονόδρομος. Δεν μπορεί να είναι μονόδρομος η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, ούτε φυσικά της χώρας.

Τι προτείνουμε εμείς ως Λαϊκή Ενότητα

- Την εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας, της οικολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, προστασίας της βιοποικιλότητας, δημιουργίας τράπεζας σπόρων, ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών, αύξησης της αγροτικής απασχόλησης, βελτίωσης της θέσης των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων, με την παροχή κινήτρων παραμονής ή εγκατάστασης στις αγροτικές περιοχές.

- Η προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής συνδέεται με την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της ποιοτικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, για την παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων νωπών και επεξεργασμένων. Επίσης θεωρεί αναγκαίο το συντονισμό και τη συνεργασία των διαφόρων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας, από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας καλύτερες τιμές και περιορίζοντας τη δράση των μεσαζόντων και των καρτέλ.

- Τάσσεται υπέρ της προστασίας και πιστοποίησης ντόπιων ποικιλιών και αυτοχθόνων φυλών ζώων και απαιτεί νομοθετική απαγόρευση της χρήσης «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (GMOs) στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών.

- Η Λαϊκή Ενότητα αντιτίθεται στις αντιαγροτικές ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και ζητά αναδιανομή κονδυλίων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών. Τάσσεται υπέρ της αύξησης των επενδύσεων σε υποδομές, αγροτική έρευνα και διάχυση υφιστάμενης τεχνογνωσίας στον αγροτικό κόσμο. Είναι κάθετα αντίθετη στη Συμφωνία Τ.Τ.Ι. Ρ. (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε., που ενισχύει την ασυδοσία των πολυεθνικών στις επενδύσεις, στο εμπόριο και στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

- Η Λαϊκή Ενότητα προτείνει πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, κυρίως της οικογενειακής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, εξασφάλιση χαμηλότοκης τραπεζικής χρηματοδότησης, δημιουργία τράπεζας αγροτικού σκοπού, ρύθμιση αγροτικών χρεών, αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, δίκαιη φορολογική μεταχείριση, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου και μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ. Δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο, στην αναζωογόνηση και ίδρυση βιώσιμων αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και άλλων μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

- Τέλος, θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών με διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, επαναφορά του θεσμού του εμπορικού ακόλουθου στις πρεσβείες και εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες.

Στο πρόγραμμά μας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής έχουμε τα βασικά στοιχεία και καλούμε τους φορείς (των παραγωγών, των εργαζομένων, των επιστημόνων και των συναφών) σε διάλογο για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος λύσης του προβλήματος και ενός σχεδίου αγώνα για την υλοποίησή του.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών που θεωρούμε ότι είναι δίκαιες και αναγκαίες.

Καλούμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία σε συμπαράσταση.

Θεωρούμε ότι οι αγώνες για το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, κατά των Ν.Φ. μέτρων των μνημονίων είναι στην ίδια κατεύθυνση και είναι κομμάτια του ίδιου αγώνα που όσο είναι δίκαιος άλλο τόσο είναι και αναγκαίος.

* Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης είναι εκπαιδευτικός, πρώην βουλευτής Ηρακλείου, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.

Σχόλια