Απόψεις

Πίσω από τις πιέσεις των Γερμανών και λοιπών "φίλων" μας

Στην πολιτική τίποτα, μα τίποτα, δε γίνεται τυχαία. Τουλάχιστον στο διεθνή στίβο. Και όπως πάντα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δυσχερή θέση να έπεται των εξελίξεων αντί να τις βλέπει να έρχονται και να λαμβάνει εγκαίρως τα μέτρα της. Η μεθοδικότητα με την οποία η Γερμανία επιχειρεί εδώ και καιρό, υιοθετώντας αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά τις πιέσεις των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης προς τη χώρα μας, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την έκρηξη του μεταναστευτικού στα σύνορα της "τετράδας του Βίσενγκραντ" (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία), έχει μια σαφή σκοπιμότητα.

του Σταύρου Μουντουφάρη

Η αρχή είναι απλή: αντικαθιστάς ένα πρόβλημα ή ένα μέρος του προβλήματος σε κάποιο άλλο και έτσι στρίβεις διά της... πλαγίας. Σε πολύ απλά Ελληνικά, αντί να φορτωθεί το βάρος της ευθύνης για τη μη λήψη γενναίων αποφάσεων για το μεταναστευτικό (ως ηγήτορας της Ευρώπης) η Γερμανία, επιλέγει να πετάξει την καυτή πατάτα στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό δείχνει πάλι προς τους "κακούς" της υπόθεσης, εξαγνιζόμενη από τις δικές της αμαρτίες, ικανοποιεί την κοινή γνώμη των δορυφόρων της και επιχειρεί κάτι αντίστοιχο και στο εσωτερικό της χώρας της (βλέπε ψηφοφόρους).

Την ίδια στιγμή ετοιμάζει ένα δωράκι προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται "μάστορας" στα τερτίπια της διπλωματίας, παραμονές της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Άγκυρα το σαββατοκύριακο. Η Τουρκία φυσικά θέλει με το γνωστό της τρόπο, διά του παρασκηνίου, να καρπωθεί τη χρυσή ευκαιρία του προσφυγικού, βλέποντας τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, ώστε να έχει τα ανταλλάγματα που θέλει. Ήτοι να πατήσει πόδι στο Αιγαίο, με τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες που "ανακάλυψε" το Βερολίνο ως τρόπο ανάσχεσης των μεταναστών και να κερδίσει ό,τι μπορεί για τις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα δε να έχει ξανά ρόλο στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Όσο για το τι θα δώσει στη Γερμανία, μπορούμε να το υποψιαστούμε. Το αντάλλαγμα θα είναι κάποιο νέο εξοπλιστικό πακέτο. Τι στην ευχή, τσάμπα είναι ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας; Ο ρόλος του Ερντογάν είναι σαφής και θα έπρεπε να μας έχει κινητοποιήσει ήδη από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τότε έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις και αναφέρθηκε στο προσχέδιο της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Γιούνκερ και Ερντογάν η ανάγκη για «εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής Ακτοφυλακής». Δηλαδή "τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια...".

Βεβαίως, για το μάρμαρο... κουβέντα. Ούτε για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά (την ώρα που το ΝΑΤΟ συνεδρίασε και μάλιστα εκτάκτως και άμεσα μόλις ένα ρωσικό πέρασε πάνω από τον τουρκικό αέρα καθώς επιχειρούσε στη Συρία), ούτε για τις απειλές της Άγκυρας, ούτε για τα προβλήματα που δημιουργεί στο Αιγαίο - σε ευρωπαϊκό έδαφος, ας μην το ξεχνάμε. Βέβαια εδώ οι φίλοι και σύμμαχοί μας Γερμανοί - και όχι μόνο - δεν κάνουν καν λόγο για το ποιος προκάλεσε ή έθρεψε ή γιγάντωσε την κρίση στη Συρία. Αλλά ποιος σκοτίζεται για τα ψιλά γράμματα..!

Έτσι, η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι μπροστά σε πιέσεις και δηλώσεις που μας ανάγκασαν να βρεθούμε σε θέση άμυνας αντί να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να βάλουμε το θέμα των τουρκικών απειλών ως μείζον μαζί με το μεταναστευτικό στην ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟική ατζέντα. Και επειδή καλό είναι να μην ξεχνάμε, ας θυμηθούμε ότι βάλαμε τα χεράκια μας για να βγάλουμε τα ματάκια μας δίνοντας επιχειρήματα σε Ούγγρους, Τσέχους και Γερμανούς να μας βαράνε αλύπητα ΚΑΙ για το μεταναστευτικό.

Μην ξεχνάτε ότι το Μάρτιο το θέμα που κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου ήταν η δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι, αν δε βρεθεί λύση για την Ελλάδα, θα δώσουμε χαρτιά στους μετανάστες για να πάνε στο Βερολίνο, η οποία έκανε πολλούς να κάνουν λόγο για απειλή της Ελλάδας «να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες». Επειδή για όλα υπάρχει εξήγηση. Ειδικά στη διπλωματία.  

Σχόλια