Απόψεις

Λίγο το ενδιαφέρον...

Οι προγραμματικές δηλώσεις είναι σημαντικές. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης δηλώνουν στο ξεκίνημα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου για το τι πρόκειται να τους απασχολήσει.

Του Νίκου Κοσμαδάκη

Οι προγραμματικές δηλώσεις αποκτούν, όμως, ιδιαίτερη βαρύτητα όταν διεξάγονται σε μια περίοδο, όπως στις μέρες μας, που ο κίνδυνος της χρεωκοπίας δεν έχει υποχωρήσει, η σταθερότητα του ευρώ στη χώρα μας δεν έχει μονιμοποιηθεί, η εισροή των προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής δεν έχει σταματήσει και η συλλογική αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων της Ελλάδας φαντάζει άπιαστο όνειρο.

Αυτά είναι τα δεδομένα μας. Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, το επίπεδο του πολιτικού λόγου κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών από τα έδρανα, πράγμα που δείχνει απαξίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Η πλειοψηφία των υπουργών περιορίστηκε σε ένα λόγο δίχως επιχειρηματολογία, που στη βάση του είχε ως κύριο χαρακτηριστικό το σύνθημα, η αοριστία και η μη τεκμηρίωση. Ακούσαμε ομιλίες που έμοιαζαν περισσότερο με αόριστες γενικολογίες.

Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε με τη σειρά της σε ρηχά νερά. Ακούσαμε βουλευτές της με ένα τόνο πιο μετριοπαθή απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει, διαμηνύοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν υφεσιακά μέτρα. Η Νέα Δημοκρατία επιζητάει τη γρήγορη διεξαγωγή των διαδικασιών στη βάση της, ώστε να εκλεγεί ο νέος της αρχηγός και έτσι να ασκήσει κριτική στις κυβερνητικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δε θα έχει αιχμηρή στάση και αναμένεται να κρατήσει μια εσωστρέφεια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου δεν άσκησαν κριτική με μεταρρυθμιστική στοχοθεσία. Δηλαδή, δεν έβαλαν στην ατζέντα τους το πώς οι μεταρρυθμίσεις (και ποιες) θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στη χώρα μας και να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά προτίμησαν να βάλουν στο στόχαστρο το μνημόνιο και για το πόσο καταστροφικό είναι, δίνοντας μια δραματική νότα.

Το κοινοβουλευτικό κλίμα δείχνει πολεμικό και η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες. Πέρα από τις επισκέψεις που θα δεχτεί το επόμενο διάστημα από Ευρωπαίους εταίρους για να αξιολογήσουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και να ξεκλειδωθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια σημαντικά τις επόμενες μέρες, όπως για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες αλλά και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου τις προηγούμενες τρεις μέρες έδειξε πως δεν υπάρχουν τα πολιτικά κριτήρια ώστε να βρούμε την είσοδο με μια συναίνεση, που θα μας οδηγήσει σε ένα βήμα παραπέρα από την έξοδο από αυτήν την κρίση, που τόσο πολύ έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια