Απόψεις

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

Το ταξίδι του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπίας στις ΗΠΑ καταδεικνύει τη σαφή αναβάθμιση της χώρας μας στο διεθνές πλαίσιο, καθώς στέκεται στα διεθνή φόρα ως ένας κρίσιμος ευρωπαϊκός παράγοντας που με βάση τη γεωστρατηγική της θέση μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, προάγοντας το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Επιβεβαιώθηκε και ενισχύθηκε η προσπάθεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των διεθνών επαφών, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που βασίζεται στην αρχή των πολύπλευρων, επωφελών για τη χώρα μας συνεργασιών.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ δεν ήταν μια παραδοσιακή ομιλία ενός Ευρωπαίου ηγέτη. Δε χάιδεψε τα αφτιά των κυρίαρχων ηγετών, αλλά προσπάθησε να αναδείξει τις λάθος κατευθύνσεις της ασκούμενης πολιτικής της παγκόσμιας κοινότητας και την υπάρχουσα αδράνεια σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση, τη φτώχια, την αύξηση των προσφυγικών ροών εξαιτίας των πολέμων και των συγκρούσεων, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις των δυτικών χωρών διαμορφώνουν τη μοίρα αυτών των ανθρώπων, καθώς εκτυλίσσονται εκρηκτικές καταστάσεις βίας στη Μέση Ανατολή.

Κατέδειξε τον ειρηνευτικό χαρακτήρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προβάλλοντας την ανάγκη μιας νέας διαβαλκανικής πολιτικής πολυμερούς συνεργασίας και εμπιστοσύνης, χωρίς εθνικισμούς και μεγαλοϊδεατισμούς και ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ειρήνης και ασφάλειας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ανέφερε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης διοργάνωσης στην Αθήνα τον Οκτώβρη διεθνούς διάσκεψης για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή, μέσα από την εξεύρεση λύσεων στα υπάρχοντα προβλήματα και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πληθυσμοί.

Μέσα από τις διμερείς επαφές της ελληνικής πλευράς με τις αντιπροσωπίες άλλων χωρών επιβεβαιώθηκε η θέλησή τους για ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας και οικονομικής συνεργασίας και η Ελλάδα διασφάλισε τη διεύρυνση του κύκλου των συμμαχιών της για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και για τα ελληνικά ζητήματα και την προσέλκυση επενδύσεων, που θα παράγουν όφελος και για τους επενδυτές και τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο κέντρο των διμερών επαφών και επισήμων παρεμβάσεών του, επιτυγχάνοντας το στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, τη διεθνοποίησή του, ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την απομείωσή του. Επέσυρε, βέβαια, τα βέλη της επίθεσης της Ν.Δ., που εξακολουθεί η ηγεσία της να θεωρεί ασήμαντο το θέμα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ισχυριζόμενη ότι ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για τέτοια ζητήματα, υποβαθμίζοντας παράλληλα την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, χωρίς να εξετάζει για μια ακόμα φορά τα οφέλη της χώρας, αλλά τα μικροκομματικά συμφέροντα.

Ο Αλ. Τσίπρας επίσης θέλησε να αναδείξει την ανάγκη απόρριψης της πολιτικής της λιτότητας ως καταστρεπτικής συνταγής, που έχει αποδομήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και επέμεινε στην ανάγκη εξυπηρέτησης της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης με στόχο την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με όλες τις πρωτοβουλίες του έχει αναχθεί σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο σύμβολο αμφισβήτησης της συντηρητικής ηγεμονίας, ενσαρκώνει το όραμα των λαών διεκδίκησης των δικαίων τους, μέσα από τη δημοκρατική και ειρηνική συμπόρευσή τους, όραμα που δε βρίσκεται μόνο στο μυαλό κάποιων αθεράπευτα ρομαντικών, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί να καθιερωθεί ως κυβερνητική πρακτική, όταν η πολιτική ηγεσία διαθέτει βούληση και ανθρωπιστικό προσανατολισμό.

* Η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια