Απόψεις

Ενός κακού μύρια έπονται

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν πολλές φορές στην καθημερινότητά τους το περίφημο εκείνο γνωμικό του αρχαίου Έλληνα τραγικού ποιητή Σοφοκλή (496-406 π.Χ.), που λέει: «Ενός κακού μύρια έπονται».

Του Μαρίνου Παττακού

Αυτό που εννοείται από το γνωμικό είναι ότι συνήθως, όταν τύχει ένα μικρό ή μεγάλο κακό, το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Είναι τόσο σοφό και διαχρονικά παραδειγματικό, που μπορεί να έχει εφαρμογή σχεδόν στα πάντα. Η αναφορά του μπορεί να έχει απήχηση σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε λαό εν παντί τόπω και χρόνω.

Η ελληνική οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο κακό, του οποίου οι παρενέργειες και οι συνέπειες για τους Έλληνες μύριες έπονται.

Θα είναι χρήσιμο να αναφερθούμε και να υπενθυμίσουμε, τουλάχιστον επιγραμματικά, τα κυριότερα από τα μύρια κακά που ακολούθησαν με την επιβολή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Πρώτο κακό που βρήκε τους Έλληνες είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, με αναπόφευκτη παρέμβαση των Αρχών με πακέτα διάσωσης, επιβολή μνημονίων, μεταρρυθμίσεων και σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ακολούθησαν κι άλλα, όπως κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, ύφεση και κορύφωση των ποσοστών ανεργίας στο 30%.

Κρίση-αδιέξοδο στο ασφαλιστικό σύστημα, περικοπή μισθών, συντάξεων κι άλλα. Άνθηση του λαϊκισμού σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Τραπεζικό αδιέξοδο, έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού, δημιουργία μεταναστευτικού ρεύματος των νέων και αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

Υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών παροχών υγείας, πρόνοιας, παιδείας και πολιτικής προστασίας.

Αύξηση της εγκληματικότητας, της ανασφάλειας, της λαθρομετανάστευσης. Αποδυνάμωση θέσεων για την εθνική κυριαρχία, ως επακόλουθο της οικονομικής εξάρτησης από την αδυναμία εξυπηρέτησης των βασικών οικονομικών αναγκών της χώρας.

Κι όμως, ο σοφός λαός, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται απ' όλους, δε σταμάτησε ποτέ να παράγει παροιμίες και γνωμικά από την εποχή του Σοφοκλή μέχρι και σήμερα.

Όλοι γνωρίζουν το σύγχρονο ελληνικό γνωμικό, με τη λαϊκή παρήγορη και προφητική έκφραση «κάθε εμπόδιο για καλό». Θα μπορούσε εύκολα να δικαιολογηθεί ότι μετά απ' αυτό το κακό δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία στους Έλληνες να επανεξετάσουν τα δεδομένα, τις δυσκολίες, τις αιτίες, τις λύσεις των προβλημάτων τους. Να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους, να διορθώσουν τα λάθη τους και να διαπιστώσουν ποιοι αξίζουν, ποιοι είναι φίλοι τους, ποιοι μπορούν να σταθούν δίπλα τους και ποιο είναι το συμφέρον του τόπου τους.

Συνοπτικά απαιτείται τολμηρό μεταρρυθμιστικό πνεύμα, όπως εκείνο που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις αρχές του εικοστού αιώνα και άλλαξε την πορεία της Ελλάδος, και αργότερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που εξασφάλισε τη σταδιακή είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τους λόγους αυτούς, καλό θα είναι σήμερα να αλλάξουμε ψυχολογία, να υιοθετήσουμε με αυτοπεποίθηση το νόημα του νεοελληνικού γνωμικού «κάθε εμπόδιο για καλό» και να αφήσουμε στο παρελθόν το απαισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει το αρχαίο γνωμικό του Σοφοκλή «ενός κακού μύρια έπονται».

Σχόλια