Απόψεις

Τελείωσαν οι διακοπές...

Ο κ. Τσίπρας κατέφτασε στην Αθήνα και πλέον αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνησή του. Το ταξίδι του ήταν σημαντικό από κάθε άποψη, καθώς ήρθε σε επαφή με ένα μεγάλο κύκλο επαφών. Ανέδειξε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης. Ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσίασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που πρέπει να μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, μιας και η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο σταθεροποιητικό σε μια ζώνη αποσταθεροποίησης. Καυτηρίασε το ζήτημα της λιτότητας, ενώ υποστήριξε πως ο διάλογος σχετικά με το προσφυγικό πρέπει να γίνει εντονότερος.

Του Νίκου Κοσμαδάκη

Με την κάθοδό του στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει επί τάπητος ζητήματα που σχετίζονται τόσο με τη συμφωνία-δέσμευση που πρέπει να φέρει εις πέρας όσο και με ζητήματα που ανήκουν στη σφαίρα του ενδοπαραταξιακού επιπέδου.

Σήμερα αναμένεται η ορκωμοσία του βουλευτικού σώματος. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στην Κοινοβουλευτική του ομάδα για να απευθύνει κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να αποτελέσουν πρόεδροι των επιτροπών. Παράλληλα, θα τους αναλύσει την ατζέντα των προτάσεων και πώς θα κινηθούν. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει ένα κοινωνικό προφίλ ενόψει των εφαρμοστικών νόμων που ακολουθούν. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός θα δώσει με έντονο τόνο το πώς θα παρουσιάζουν οι βουλευτές στην ελληνική κοινωνία τη συμφωνία και το πώς θα αξιοποιηθεί η εμπιστοσύνη που έδωσε ο ελληνικός λαός στον ίδιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο ίδιος επιθυμεί να περάσουν το γρηγορότερο στη Βουλή μέσα οι εφαρμοστικοί νόμοι και τα καυτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια. Πρέπει ακόμη να βρει τα ισοδύναμα μέτρα (δηλαδή μέτρα που να υφίστανται ως βιώσιμα και να αντιστρατεύονται μέτρα που θεωρούνται βλαβερά) για να μην υπάρξει το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και τη φορολόγηση στους αγρότες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα βοηθήσει και το ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ, με σκοπό την αξιοποίηση των χρημάτων. Θυμίζω πως έχει δημιουργηθεί υπουργείο για το λόγο αυτό.

Παράλληλα, μέσα στον Οκτώβριο περιμένουμε Ευρωπαίους αντιπροσώπους με σκοπό τον έλεγχο και την αποδοτικότητα των μέτρων, ενώ παράλληλα και στις Βρυξέλλες και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζουν την αξία των επενδύσεων, ως μοχλό παραγωγικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο. Παρ' όλα αυτά, ο δρόμος διανοίγεται διάπλατα μπροστά του να εφαρμόσει μια κυβερνητική πολιτική συντονισμένη, δίχως ουσιαστική κριτική, μιας και η αξιωματική αντιπολίτευση ασχολείται με την ανάδειξη του νέου προέδρου της. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες. Ο χρόνος είναι χρήμα και εμείς σαν χώρα το χρειαζόμαστε!

Σχόλια