default-image

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Απόψεις
Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μόνη μάχη που χάθηκε είναι αυτή που δε δόθηκε, φράση οδοδείκτης για την τετραετία της νέας κυβέρνησης, που θα σηματοδοτεί συγκρούσεις με όλους αυτούς που θεωρούν τα μνημόνια και την εξαθλίωση μονόδρομο. Η κυβέρνηση έχει την ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου απεμπλοκής από την καταστροφική λιτότητα.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν πως τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να βρίσκουν πολιτική εκπροσώπηση στο ΣΥΡΙΖΑ, πως τον εμπιστεύονται ότι μπορεί να συγκρουστεί με τα ντόπια και ξένα συμφέροντα και να διαμορφώσει καλύτερους όρους για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, όπως δείχνει και η δημοσκόπηση μετά τις εκλογές. Ο λαός έστειλε το μήνυμα παντού, ότι τις κυβερνήσεις του τις εκλέγει ο ίδιος και δε θα τις διορίζει κανείς.

Η δεύτερη ευκαιρία που έδωσε το εκλογικό σώμα στο ΣΥΡΙΖΑ, και με κάποιες επιφυλάξεις, αποτελεί πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, που θα κριθεί σύντομα και αυστηρά, και καλείται με τις πράξεις, τα έργα, τη συλλογική δουλειά και την κατάθεση ψυχής να πείσει τους πολίτες που εναπόθεσαν σε αυτήν για μια ακόμα φορά τις προσδοκίες τους.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και ζήτησε από τους υπουργούς να σκύψουν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με σιωπή και σοβαρότητα στα πραγματικά προβλήματα, να είναι κοντά στους ανθρώπους που υποφέρουν και να παράξουν έργο. Οι υπουργοί να βρίσκονται όχι στα τηλεπαράθυρα αλλά στα γραφεία τους, να έχουν ανοιχτές τις πόρτες των υπουργείων τους στους πολίτες και να προσμετράται η γνώμη των πολιτών στις λύσεις των προβλημάτων που τους αφορούν. Τόνισε την προτεραιότητα για τη διαπραγμάτευση του χρέους, την κατοχύρωση όσων κερδήθηκαν στα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, την ΑΔΜΗΕ, τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την παιδεία, την έρευνα, τη μέριμνα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την επίθεση κατά της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ανάγκη να δοθούν αποφασιστικές μάχες σε όλα τα υπουργεία για την ενεργοποίηση ισοδύναμων μέτρων, με σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων. Η αυτονόμηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην άμεση κατάρτιση σχεδίου για τη φορολογική ελάφρυνση των αγροτών, τις έγκαιρες πληρωμές, τη συνεταιριστική οργάνωσή τους και την άμεση διάθεση των προϊόντων από τους παραγωγούς.

Έχουν χρέος να δουλέψουν ακούραστα για ένα κράτος ευνομίας, αξιοκρατίας, αφήνοντας πίσω τις φατρίες, την ευνοιοκρατία και τη 40χρονη καταστροφική κυβερνητική διαχείριση. Ο λαός περιμένει τώρα πρωτοβουλίες, πολιτικές αποφάσεις, που θα κάνουν τη μέγιστη διαφορά με τη διακυβέρνηση του χθες. Προσδοκά να δράσει η νέα κυβέρνηση εύστοχα, μεθοδικά, έμπειρα, να στηριχτεί στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας, για να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν με ταχύτατους ρυθμούς να προχωρήσουν στο έργο της ανάταξης της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Να συνεχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται με τους εταίρους όλες τις αδικίες που επέβαλαν στο λαό μας, να τους αναγκάσουν να αντικρύσουν τα πραγματικά προβλήματα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως για την απομείωση του χρέους, το προσφυγικό ή το θέμα της ανάπτυξης. Να συνεχίσουν να απαιτούν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων στη χώρα μας, της ανεργίας, να καταδεικνύουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της σκληρής μονομερούς λιτότητας. Να καταστήσουν σαφές ότι μόνο ο δρόμος της ανάπτυξης, της παραγωγής και της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων μας μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο, ενώ τα μνημόνια και οι τιμωρητικές πολιτικές γεννούν αδιέξοδα.

Μόνο η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να τα πετύχει αυτά, που τόλμησε από την πρώτη ημέρα της εκλογής της στις 25 Ιανουαρίου η χώρα μας να έχει φωνή, να ζητά εφαρμογή των Ευρωπαϊκών συνθηκών της ισοτιμίας, της δικαιοσύνης και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε παράλληλα ανάσα και στους άλλους λαούς της Ευρώπης, καθώς αποτελεί ελπίδα και δρομοδείκτη της αξιοπρέπειας και της υπεύθυνης διακρατικής συνεργασίας, μέσα από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιστορία σπάνια δίνει δεύτερη ευκαιρία. Επιβάλλεται λοιπόν η νέα πολιτική ηγεσία να την αξιοποιήσει για την επίτευξη των βασικών οικονομικών και κοινωνικών στόχων της και τη δικαίωση της ευρύτερης κοινωνικής πλειονότητας που εκπροσωπεί και την εμπιστεύεται.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και διαμερισματική σύμβουλος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News