default-image

Και τώρα έργα...

Απόψεις
Και τώρα έργα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα που πλέον οι εκλογές είναι παρελθόν, ζητούμενο της τοπικής οικονομίας είναι η επανεκκίνησή της. Βέβαια αυτό είναι μία κουβέντα, μιας και για να επιτευχθεί χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις αλλά και στοχευμένες δράσεις. Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα στην αγορά του Ηρακλείου και όλοι οι καταστηματάρχες έλεγαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η κατάσταση είναι τραγική, με τη δυσπιστία βέβαια και το φόβο να επιτείνουν ακόμα περισσότερο την καταναλωτική εσωστρέφεια των Κρητικών.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Τελικά πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάτι ουσιαστικό στην τοπική αγορά; Το ερώτημα αυτό πλανάται εδώ και μήνες στα χείλη των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων. Σάββατο μεσημέρι και, όπως είπε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης ειδών ένδυσης και υπόδησης, μέχρι και το κλείσιμο του καταστήματος δεν είχε κάνει σεφτέ. Η αγωνία αποτυπωνόταν στο πρόσωπό του αλλά και στα πρόσωπα των υπαλλήλων του. Άλλωστε οι εργαζόμενοι στα καταστήματα είναι αυτοί που πρώτοι πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης, μιας και, όπως λένε, βλέπουν από πρώτο χέρι την αδυναμία των καταστηματαρχών να καλύψουν τα έξοδά τους.

Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει με την πραγματική οικονομία, μιας και ο εφιάλτης των λουκέτων και των απολύσεων είναι πλέον καθημερινότητα. Το Ηράκλειο αντέχει, λέγαμε πριν από μερικά χρόνια, έλα όμως που σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, αφού και η ένδυση και υπόδηση έχει γίνει πλέον είδος πολυτέλειας για τη μέση κρητική οικογένεια. Πλέον περπατάς στο Ηράκλειο και βλέπεις ελάχιστους πολίτες να κρατούν τσάντες από καταστήματα, μιας και η τσέπη δεν αντέχει και για πάρα πολλά. Δεν ξέρω πώς μπορεί να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, όμως σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί και για πολύ. Οι περισσότεροι έμποροι βλέπουν αυτό που έχτιζαν τόσα χρόνια με μεράκι και αγάπη καθημερινά να συρρικνώνεται και να φτάνει μια ανάσα πριν τον αφανισμό. Τώρα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, τώρα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικά κίνητρα επανεκκίνησης της αγοράς. Όσο ο ιδιωτικός τομέας κλυδωνίζεται, άλλο τόσο η οικονομία θα βυθίζεται σε βαθιά ύφεση.

Οι έμποροι αλλά και οι εργαζόμενοι περιμένουν την εορταστική περίοδο για μικρές ανάσες ρευστότητας, όμως και αυτό, όπως λένε, δεν αρκεί. Δεν είμαι ειδικός, όμως πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να θεσπίσουν ένα ουσιαστικό σχέδιο σωτηρίας των τοπικών αγορών, που απλά σήμερα περιμένουν το τέλος τους. Όχι, δεν πάει άλλο και τώρα δε χρειάζονται λόγια αλλά έργα. Για να δούμε...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News