Απόψεις

''Ο δρόμος του αίματος''

Κάνω συχνά με το αυτοκίνητο τη διαδρομή από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο, σε ένα κομμάτι του ΒΟΑΚ που έχει βυθίσει στο πένθος δεκάδες οικογένειες, ελληνικές και ξένες, εντός αλλά και εκτός Κρήτης. Προεκλογικά ακούσαμε και διαβάσαμε πολλές αναφορές για έργα που πρέπει να γίνουν στο οδικό δίκτυο της Κρήτης. Το... εργάκι βέβαια το έχουμε ξαναδεί, μιας και οι περισσότερες εξαγγελίες τους παρελθόντος έμειναν στα χαρτιά ή αφορούσαν μπαλώματα ντροπής που στη συνέχεια εγκαινιάστηκαν ως έργα.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Όχι, δε θέλω να μηδενίσω όλα τα έργα στο ΒΟΑΚ, όμως δυστυχώς αυτά που έχουν γίνει δεν είναι αρκετά για να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία. Κατά τη διαδρομή μου στο Ρέθυμνο κάνω φλας μπακ και στα χρόνια του εξωτερικού ρεπορτάζ. Τελικά, στο παρελθόν βρέθηκα δεκάδες φορές σε αυτό το δρόμο ως ρεπόρτερ για να καλύψω ανείπωτες τραγωδίες στην άσφαλτο. Σε κάθε σημείο του δρόμου έρχονται στη μνήμη μου εικόνες σοκ, εικόνες θρήνου, εικόνες αίματος.

Αυτός ο δρόμος από τα δεκάδες εικονοστάσια έχει μετατραπεί σε δρόμο των νεκρών. Ανθρώπων, ολόκληρων οικογενειών που ξεψύχησαν σε αυτό τον ντροπιαστικό δρόμο που κάποιοι ονομάζουν ακόμα και εθνική οδό. Βρέθηκα πρόσφατα στην Πελοπόννησο και στη διαδρομή προς την Καλάματα ένιωσα υπηρηφάνεια αλλά και θυμό. Υπερηφάνεια γιατί διέσχιζα ένα δρόμο που θα ζήλευαν ακόμα και οι Γερμανοί και θυμό για όλους αυτούς που εδώ και χρόνια υπόσχονται στους Κρητικούς ένα δρόμο αντάξιο της προσφοράς του νησιού μας στην ελληνική οικονομία.

Άραγε φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις ή και οι δικοί μας εκπρόσωποι σε όλα τα θεσμικά όργανα; Κύριοι 16, είστε οι βουλευτές στο νησί μας και εσείς οι 16 θα μπορούσατε να κάνετε τη διαφορά έτσι ώστε μετά από μερικά χρόνια να νιώσουμε ότι σε αυτό τον τόπο υπήρξαν και 16 βουλευτές που ένωσαν δυνάμεις τους και κατάφεραν μέσα από τις ασφυκτικές πιέσεις τους να χαρίσουν στην Κρήτη ένα αυτοκινητόδρομο αντάξιο αυτών της υπόλοιπης χώρας αλλά και της Ευρώπης. Τώρα είναι η ώρα, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Σε αυτό το ΒΟΑΚ βλέπεις παντού φωτογραφίες, θυμάσαι σε κάθε σημείο τις εικόνες φρίκης από το Φόδελε, τις Σίσσες, το Πάνορμο, τη Σκαλέτα, τον Καβρό... Και αναφέρομαι σε λίγα μόλις χιλιόμετρα, καθώς από τη Σητεία μέχρι και την Κίσσαμο αυτός ο δρόμος έχει «χαρίσει» στους Κρητικούς μόνο αίμα και φρίκη. Πριν από μερικά χρόνια στο ύψος του Αρίνα τα τροχαία ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ένα διάζωμα ήταν αρκετό για να σταματήσει η φρίκη του αίματος. Πόσο δύσκολο είναι αυτός ο τόπος να αποκτήσει ένα δρόμο σύγχρονο που θα σταματήσει να οδηγεί ανθρώπινα σώματα μέσα σε φέρετρα στα κρητικά σπίτια; Η ανοχή, κύριοι, τέλειωσε.

Όχι άλλες συσκέψεις, όχι άλλοι αναλυτές που μιλούν για τους αριθμούς των θανάτων στο ΒΟΑΚ. Τώρα η Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει άλλο - και είναι τόσο απλό. Χαρίστε επιτέλους στην Κρήτη ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Τώρα δεν έχετε άλλη επιλογή. Ο λαός της Κρήτης το απαιτεί. Κάντε επιτέλους τη διαφορά και χαρίστε τη ζωή σε όλους εμάς τους Κρητικούς αλλά και τα εκατομμύρια τουρίστες. Δηλαδή, η Κρήτη δεν το αξίζει;

Σχόλια