Απόψεις

Γρήγορα, γιατί χανόμαστε...

Η κυβέρνηση ορκίστηκε χθες στις 10:30 το πρωί. Και προτού φτάσει το μεσημέρι το κάθε στέλεχος μετέβη στο αντίστοιχο υπουργείο για να κάνει τις δηλώσεις, να μιλήσει για τις δεσμεύσεις, αλλά και τις ευθύνες που θα κληθεί να αναλάβει. Για να δούμε με μια συνοπτική περιγραφή πώς έγινε η κατανομή των υπουργείων.

Του Νίκου Κοσμαδάκη

Οι αλλαγές που έγιναν γύρω από το πεδίο της Οικονομίας (Ανάπτυξης, Οικονομικών κ.λπ.) ήταν ελάχιστες και στοχευμένες. Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να κρατήσει τον κ. Σταθάκη και κ. Τσακαλώτο για λόγους πολιτικής σταθερότητας. Ο κ. Σταθάκης το πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (π.χ. δε ξεπάγωσε το ΕΣΠΑ). Προτίμησε, όμως, να τον κρατήσει για να ξεκινήσει ένα νέος γύρος επαφών πάνω στις ιδιωτικοποιήσεις και στους ξένους επενδυτές.

Είδαμε, επίσης, να αξιοποιούνται εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Τόσο ο καθηγητής Πολιτική Επιστήμης κ. Βερναδάκης όσο και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνης θα δώσουν μια νέα πνοή στην κυβέρνηση, γεφυρώνοντας τα προβλήματα τόσο στη Διοικητική Μεταρρύθμιση όσο και στην Παιδεία. Είναι άτομα που ανήκουν στον καθαρά τεχνοκρατικό κόσμο.

Οι αλλαγές στην πλειονότητα των υπουργείων δεν ήταν μεγάλες, προσπαθώντας ο πρωθυπουργός να παραμείνει ο βασικός κορμός της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε το σύνολο των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπουργοποίησε δύο πρώην στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την κ. Τζιάκρη και τον κ. Μπόλαρη. Αυτό ίσως καταδεικνύει από τη μια την προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός να απορροφήσει άτομα που έχουν γνωρίσει τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και από την άλλη να απευθύνει ένα κάλεσμα στους υποστηρικτές της σοσιαλδημοκρατίας που νιώθουν πολιτικά ορφανοί και απομονωμένοι.

Έκπληξη προκάλεσε η μη υπουργοποίηση του κ. Σακελλαρόπουλου και του κ. Νικολούδη.

Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι μια κυβέρνηση ευθύνης, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι υπουργοί πρέπει να τρέξουν το ψηφισμένο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα να γίνουν άμεσα ορατά. Ο χρόνος πιέζει και στα μέσα του Οκτωβρίου περιμένουμε τους ξένους διαπραγματευτές να αξιολογήσουν το πρόγραμμα, καθώς και ένα EuroWorking Group το οποίο θα μεσολαβήσει.

Ο λαός αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα. Εάν ο πρωθυπουργός δεν εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τρόπο που θα εναρμονίζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τις λαϊκές απαιτήσεις, τότε ο ίδιος θα βρεθεί στο στόχαστρο του κόσμου. Αυτός θα είναι ο κριτής του, ο οποίος δε φαίνεται θετικός στο να δώσει μια τρίτη ευκαιρία εμπιστοσύνης.

Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να "γκαζώσουν" τα εργαλεία της μηχανής της κυβέρνησης και να δώσουν μια απάντηση που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές.

Σχόλια