default-image

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Απόψεις
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.

Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση.  

Μέχρι πρόσφατα ο καρδιαγγειακός κίνδυνος εθεωρείτο ότι επηρεάζει κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό. Σήμερα σύμφωνα με το World Heart Federation κάθε χρόνο 8,6 εκατομμύρια γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως από καρδιαγγειακό νόσημα και εγκεφαλικό.

? Πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών στην Ελλάδα είναι σήμερα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.

? Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.

Στον ελληνικό πληθυσμό, η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου εκτιμήθηκε ότι είναι 110 θάνατοι ανά 100.000 άτομα. Δυστυχώς ένας στους πέντε που υφίστανται έμφραγμα δεν καταφέρνουν να φθάσουν στο Νοσοκομείο και καταλήγουν πριν προλάβουν να δεχθούν ιατρική βοήθεια.

Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του εμφράγματος είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα η αποφυγή ή η δραστική αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων προδιαθεσικών του παραγόντων.

Το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική η συστηματική εξάλειψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτά,

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων, κυρίως σε πρωτογενές επίπεδο πρόληψης, με βασικούς άξονες τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη. Και συγκεκριμένα:

1. Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και υπολογίζεται ότι σήμερα 1.4 δισεκατομμύρια άτομα είναι υπέρβαρα με τα 500 εκατομμύρια να έχουν κλινική παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος >30 kg/m2). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι το 35% των νέων ατόμων ηλικίας 20 ετών είναι υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα, ενώ 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να λάβουν χώρα παρεμβάσεις ελάττωσης της πανδημίας του αυξημένου σωματικού βάρους μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

2. Κάπνισμα: Είναι γεγονός ότι 1 στους 2 καπνιστές θα πεθάνει από νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η αρνητική επίδραση του παθητικού καπνίσματος, καθώς αναλύσεις έχουν δείξει ότι προκαλεί το θάνατο σε 600.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Αποτελεί λοιπόν κύριο στόχο των καρδιολογικών εταιριών σε όλες τις χώρες η απαγόρευση του καπνίσματος, η εκπαίδευση των νέων ατόμων για τις αρνητικές επιδράσεις του, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων διακοπής του.

Στην Ελλάδα το 90% των εμφραγμάτων σε άτομα κάτω των 50 ετών εμφανίζονται σε καπνιστές.

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ανάγκη ζωής για τον κάθε καπνιστή και στον αγώνα διακοπής του καπνίσματος συμμετέχουν σήμερα τόσο τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος που ενισχύουν ψυχολογικά κι αντιμετωπίζουν φαρμακευτικά τον καπνιστή όσο και διάφορες εκστρατείες κατά του καπνίσματος. Η φαρμακευτική θεραπεία γίνεται αρχικά με αυτοκόλλητα και τσίχλες νικοτίνης αλλά και με δισκία βουποπριόνης, βαρενεκλίνης. Πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος και σχετικές εκστρατείες έχουν εφαρμοσθεί στις αναπτυγμένες χώρες με σημαντική επιτυχία και ορατά αποτελέσματα στην μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

3. Αρτηριακή υπέρταση: Η αρτηριακή υπέρταση βάσει διεθνών μελετών είναι υπεύθυνη για το 13.5% τη συνολικής θνησιμότητας, και σχεδόν τα μισά περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων και ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Σήμερα το 30% των ενηλίκων άνω των 25 ετών πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ελάχιστη η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 30 χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση και μείωση της αρτηριακής πίεσης παίζουν οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις με ελάττωση της κατανάλωσης άλατος περί τα 5-6 γραμμάρια την ημέρα, του αλκοόλ στα 20-30 γραμμάρια ημερησίως καθώς και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

4. Σακχαρώδης διαβήτης-Μεταβολικό σύνδρομο: Υπολογίζεται ότι ο διαβήτης θα αποτελεί την 7ηαιτία θανάτου το 2030. Για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη σημαντική θέση έχει η κατάλληλη δίαιτα, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

Το 5.9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης είναι συχνότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τη διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή. Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Παγκόσμια ημέρα καρδιάς - Φροντίστε τη μαζί μας

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το Διαγνωστικό Κέντρο "Ασκληπιός Διάγνωση" σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, προωθεί δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, προτείνει τα παρακάτω: 

§ Διακοπή του καπνίσματος. 

§ Υγιεινή διατροφή με κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών και όσο το δυνατόν τον περιορισμό της πρόσληψης λιπαρών τροφών, αλατιού και αλκοόλ.

§ Γυμναστική στην καθημερινότητα μας (30 λεπτά περπάτημα ημερησίως είναι μια ουσιαστική αρχή για να τονώσουμε την καρδιά μας).

§ Επειδή γνωρίζουμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές να πραγματοποιούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο check - up όσον αναφορά την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης, triplex καρδιάς.

Ο κ. Φάνης Ζαμπετάκης είναι καρδιολόγος, επεμβατικός καρδιολόγος, επιστημονικός διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος "ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ" - Μάχης Κρήτης 10

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News