default-image

Η επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας

Απόψεις
Η επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανένας δεν το περίμενε. Η Νέα Δημοκρατία έχασε με 7,5 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης. Η Νέα Δημοκρατία προσδοκούσε να εξασφαλίσει εκλογικό μερίδιο από τους δυσαρεστημένους πολίτες που έβλεπαν με ανασφάλεια τον κ. Τσίπρα.

Του Νίκου Κοσμαδάκη

Ο κ. Μεϊμαράκης προσπάθησε να αναδιοργανώσει την παράταξη και να δώσει ένα παραπάνω κίνητρο για τη στήριξή της από τον Έλληνα ψηφοφόρο. Η εφαρμογή του μνημονίου μαζί με την επιθυμία του μέσου ψηφοφόρου, που ήθελε να δοκιμάσει για ένα μεγαλύτερο διάστημα το ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην προσπάθειά αυτή.

Παρ' όλα αυτά, τα συναισθήματα είναι αμφίσημα και ανάμικτα. Κακά τα ψέματα. Εάν ο κ. Σαμαράς παρέμενε στην προεδρία του κόμματος, τότε η Νέα Δημοκρατία θα έβγαζε ποσοστό της τάξης του 15-17%, όπως εκτιμούσαν εμπειρογνώμονες. Γι' αυτό και είναι ελάχιστα τα πολιτικά στελέχη που δε στηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη στην ήττα αυτή. Οι περισσότεροι δηλώνουν πως κατάφερε να κρατήσει υψηλά τα ποσοστά, ενώ η πολιτική γραμμή που πέρασε στο λαό αποκαλύπτει ένα υπόβαθρο σταθερότητας και θεσμικών εγγυήσεων για το μέλλον της κοινωνίας. Η πλειονότητα των στελεχών υποστηρίζει πως η Νέα Δημοκρατία πέρασε ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο και πως θα ασκήσει μια δημιουργική αντιπολίτευση, ενώ δείχνει συσπειρωμένη και όχι διχασμένη.

Ακόμα, υποστηρίζουν πως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν υποδεικνύει σταθερότητα, μιας και οι εφαρμοστικοί νόμοι που έρχονται θα είναι δύσκολο να ψηφιστούν και αναμένεται να βγουν αντιδράσεις και διχόνοιες μέσα από την ψήφισή τους. Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να ασκήσει εποικοδομητική κριτική.

Παρ' όλα αυτά στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης μικρές αντιδράσεις υπάρχουν από τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα κομματικά στελέχη δηλώνουν πως τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα, Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτική Επιτροπή, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ελλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν την οδυνηρή ήττα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News