Απόψεις

Μια απλή ερμηνεία των εκλογών

Πόση ήταν η αποχή; Ας ξεκινήσουμε με ποσοστά. Το 46% αυτών που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δεν προσήλθε στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσει. Κάποιος μπορεί να μουρμουρίζει μέσα του ή και απευθυνόμενος στους φίλους του ή στην ομήγυρη του καφενείου: Προφανώς ο συντάκτης αυτού του σχολίου αγνοεί ότι κάποιοι πέθαναν και δεν πρόλαβαν να τους διαγράψουν. Ας ξεκινήσουμε από μια άλλη αφετηρία. Πόσοι ψήφιζαν στις εκλογές το 2009 και πριν; Περίπου 7 εκατομμύρια εκλογείς.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Πόσοι ψήφισαν το Γενάρη του 2015; Κάπου κοντά στα 6 εκατομμύρια. Δηλαδή ένα εκατομμύριο περίπου συμπολίτες μας δεν έριξαν στην κάλπη την ψήφο τους μολονότι το συνήθιζαν πριν. Πόσοι προσήλθαν προχθές στις εθνικές εκλογές; Περίπου 5 εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες. Αν τα υπολογίσουμε σωστά, και με κάποια προσπάθεια εκτιμήσεων κατά προσέγγιση, τότε πάλι το συμπέρασμα είναι ακόμη πιο μελαγχολικό.

Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. Αυτός ο τεράστιος όγκος των συμπολιτών μας που απείχαν στις τελευταίες εκλογές είναι πολίτες που μέσα τους έχει απαξιωθεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Πόσες ψήφους εισέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015; Πάνω από 2,2 εκατομμύρια. Πόσες έλαβε στις προχθεσινές εκλογές; Περίπου 1,8 εκατομμύριο. Με πολύ απλά λόγια: 400 χιλιάδες εκλογείς που τον στήριξαν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν τον πιστεύουν ή τουλάχιστον δεν τον ανέχονται. Πόσους αντίστοιχα εκλογείς έχασε η Νέα Δημοκρατία; Περίπου 200.000. Να κάνουμε την ιστορία πιο σύντομη. Πόσοι εκλογείς στήριξαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Προστέθηκαν άλλοι 50.000.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένος είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Κανένας δε δικαιούται να το αμφισβητήσει. Τα παχιά, όμως, λόγια να λείπουν. Δεν τη λάτρεψε ο λαός. Ούτε έχει λευκή επιταγή.

Σχόλια