Απόψεις

Νίκησε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος

Νομίζω ότι έχουμε όλα τα στοιχεία για να προβούμε σε τελικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η πρώτη: Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε μια καθαρή νίκη. Κατάφερε να έχει υπογράψει το πιο οδυνηρό μνημόνιο χωρίς καμιά ουσιαστική διαπραγμάτευση και παρ' όλα αυτά να λάβει το ίδιο περίπου ποσοστό που έχει λάβει και στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Η δεύτερη: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βελτίωσε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ανέτρεψε τις προβλέψεις ορισμένων ότι στα χέρια του θα διαλυόταν η Νέα Δημοκρατία.

Η τρίτη: Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν τα κατάφερε να μπει στη Βουλή. Έμπλεξε με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να τις μετατρέψει σε πρόγραμμα δικής της ιδιοκτησίας. Κάτι τέτοιο δεν άρεσε στο εκλογικό σώμα.

Η τέταρτη: Το ΠΑΣΟΚ αύξησε το εκλογικό του ποσοστό κατά 50%. Και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη νέα ηγεσία του. Από την άλλη, δεν πέτυχε όμως να φτάσει είτε το ποσοστό της «Ελιάς» των ευρωεκλογών, είτε σε διψήφιο αριθμό, παρά τις φιλοδοξίες ορισμένων στελεχών. Παραμένει μια παράταξη βαριά τραυματισμένη από τα σκάνδαλα που βαρύνουν παλαιά στελέχη του. Και από τις διχόνοιες πολλών στελεχών του.

Μπορεί ορισμένα από αυτά να επέστρεψαν χωρίς όμως τη δύναμη που είχαν αποκτήσει στα χρόνια της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ.

Η πέμπτη: Οι ΑΝ.ΕΛ. υπέστησαν καθίζηση της δύναμής τους. Δε χρειάζεται ερμηνεία. Πολλοί περιμέναμε ακόμη μεγαλύτερη πτώση τους. Ούτε αυτό μπορεί να ερμηνευθεί. Και

Η έκτη: Σήμερα ξεκινάει μια καινούργια περίοδος. Αν εννοούσαν αυτά που είπαν χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, τότε προφανώς ξαναπέφτουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο των προηγούμενων μηνών.

Σχόλια