Απόψεις

Σύντομη ανάλυση

- Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκε πλέον ως η μία σταθερή του "δίπολου" εξουσίας. Με αυτή τη λογική και όχι άλλη (μη βάζετε λόγια... στο στόμα μας) είναι όντως το νέο... ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του ασφαλώς δεν είναι "δεξιοί", δεν είναι όμως και "αριστεροί". Είναι ακριβώς η μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος που στήριζε κάποτε την κεντρώα σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, παλαιότερα την Ένωση Κέντρου και πιο παλιά τους "βενιζελογενείς" φιλελεύθερους.

Το πιο πάνω γεγονός αποδεικνύεται και από το ότι κατάφερε να αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων (σχεδόν 5%), οι οποίοι τον Ιανουάριο είχαν ψηφίσει τη Ν.Δ. Πώς έγινε αυτό; Μα επειδή οι συγκεκριμένοι καταφανώς κεντρογενείς ψηφοφόροι εκτίμησαν την εξίσου καταφανή στροφή της παράταξης προς το κέντρο.

 - Η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής, αν δεν υπάρξουν δραματικές πολιτικές μεταβολές, της... επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Από την πλήρη δημοσκοπική ισοπέδωση του καλοκαιριού (σχεδόν 20 μονάδες πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ) και την ήττα που της πιστώθηκε στο δημοψήφισμα, με τον Μεϊμαράκη στην ηγεσία της έδειξε ότι έχει αντοχές για να μπορεί να συσπειρώνει τον ευρύ χώρο της μετριοπαθούς λαϊκής δεξιάς και να αποτελέσει την "απάντηση" των εκλογέων απέναντι στην όποια νέα κυβέρνηση η οποία καλείται να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του 3ου μνημονίου, ανεξάρτητα από το γεγονός πώς και η ίδια (η Ν.Δ.) θα ήταν υποχρεωμένη εξίσου να τους εφαρμόσει κατά γράμμα.

Προϋπόθεση ασφαλώς για την... επερχόμενη νίκη της είναι η παραμονή Μεϊμαράκη για πολλούς λόγους και κυρίως λόγω έλλειψης καταλληλότερου στην ηγεσία της.

 - Η Χρυσή Αυγή αύξησε την εκλογική της δύναμη, αλλά δεν την αύξησε θεαματικά παρά τις "προσδοκίες" της ηγεσίας της για διψήφιο νούμερο. Αυτό γιατί πολύ απλά έπαψε να είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Οι ψηφοφόροι της πλέον γνωρίζουν πολύ καλά "τι" ψηφίζουν. Είναι συνειδητοί ψηφοφόροι του ακραίου εθνικισμού, έχουν γίνει κοινωνοί της ακραίας ιδεολογίας της παράταξης και επιλέγουν με ξεκάθαρα κριτήρια την "ελληνική έκδοση" του φασισμού.

- Το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε "μαγαζί γωνία", συσπειρώνοντας όλα τα παλαιοκομματικά στελέχη που είτε από "νοσταλγία" είτε με επίγνωση ότι μπορούν και πάλι να έχουν κυβερνητικό ρόλο επέστρεψαν αυξάνοντας τα ποσοστά του σχεδόν... θεαματικά μετά την καταβαράθρωση του Ιανουαρίου.

 - Το ΚΚΕ, αυξάνοντας έστω ελαφρά τα ποσοστά του, απέδειξε πως παραμένει ο ιστορικός πάτρωνας ολόκληρου του αριστερού - όχι μόνο του κομμουνιστικού - κινήματος στην Ελλάδα και πως ουδέποτε σ' αυτόν το χώρο δεν πρόκειται να απειληθεί από κανένα νεοπαγή "αριστερό" σχηματισμό. Επιβραβεύεται στην πράξη για τον πολιτικό του λόγο, με τον οποίο ξεκάθαρα καταδεικνύει πως δεν επιδιώκει απλά την εξουσία για να ξεκινήσει αμέσως μετά τις... κωλοτούμπες.

 - Το Ποτάμι πλήρωσε τη σφοδρή κριτική τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΛΑΕ για το "νεοφιλελευθερισμό" του αλλά και την επιλογή πολλών εκλογέων του ευρύτερου χώρου του που σκέφτηκαν «γιατί Ποτάμι και όχι απευθείας... ΠΑΣΟΚ».

 - Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, πέτυχαν είσοδο στο "νήμα" στο Κοινοβούλιο, κυρίως χάρη στη "χαρισματικότητα" του Πάνου Καμμένου και στα ευρηματικά... προεκλογικά σποτ, παρά στο δεδομένο ότι εκφράζουν την ανύπαρκτη πλέον... αντιμνημονιακή Δεξιά.

 - Η Ένωση Κεντρώων είναι ο νέος "παράγων" στο Κοινοβούλιο, αφού ήταν το μόνο κόμμα που συγκέντρωσε σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τις ψήφους διαμαρτυρίας των απολιτίκ εκλογέων. Άγνωστο το πώς θα συμπεριφερθεί μέσα στη Βουλή, αλλά για τον αρχηγό της, τον Βασίλη Λεβέντη, η είσοδος και μόνο έπειτα από... αγώνες σχεδόν 30 ετών είναι... θρίαμβος.

 - Η Λαϊκή Ενότητα, χωρίς πολλά λόγια, πλήρωσε τον ουτοπικό πολιτικό της λόγο. Πιο απλά, το εκλογικό σώμα αποδείχτηκε λιγότερο τολμηρό για να την ακολουθήσει στο... Νομισματοκοπείο και στην κατά μέτωπο επίθεση στις... Βρυξέλλες και προτίμησε να παραμείνει πιο μετριοπαθές συγχωρώντας τις... κωλοτούμπες και αποδεικνύοντας πως δε θυσιάζει την "ευρωπαϊκή προοπτική" της χώρας, ενώ οι πιο ριζοσπάστες δυνάμει ψηφοφόροι της - όπως αναφέραμε πιο πάνω - προτίμησαν την αληθινή (ΚΚΕ) από τη... γιαλαντζί κομμουνιστική έκφραση.

Γιώργος Παπαδάκης

Σχόλια