default-image

"Τους δοκίμασες: Υπάρχει λύση με δυνατό ΚΚΕ"

Απόψεις
"Τους δοκίμασες: Υπάρχει λύση με δυνατό ΚΚΕ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε λίγες ώρες πριν τις εκλογές. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με προεκλογικούς καβγάδες και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις να διαμορφώσουν τεχνητό κλίμα πόλωσης με απώτερο σκοπό να αποκρύψουν από το λαό πως στην πραγματικότητα όλοι, πλην ΚΚΕ, έχουν κοινό πρόγραμμα με το οποίο απευθύνονται στο λαό. Με τις κοκορομαχίες τους προσπαθούν να εξασφαλίσουν ψήφο ανοχής από το λαό και να αποκρύψουν ότι η πολιτική τους την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει, θα είναι αντιλαϊκή.

Του Μανώλη Συντυχάκη*

Θα εφαρμόσουν κατά γράμμα αυτά που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ. και Ποτάμι, τον Ιούλη και τον Αύγουστο. Δηλαδή, ένα τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που έρχεται να προστεθεί στα δύο προηγούμενα.

Μάλιστα, οι υποψηφιότητες των πολιτικών αρχηγών των ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. καθώς και του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. στην ΠΕ Ηρακλείου στοχεύουν στο να επαναφέρουν την παραπλανητική για το λαό κοκορομαχία, που παλιά τη γνωρίσαμε ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σήμερα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Συσκοτίζουν την ταύτισή τους στο πρόγραμμα των αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσει η όποια επόμενη κυβέρνηση προκύψει, με όποια σύνθεση και αν αυτή έχει, για να ανακάμψουν τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων. Την ίδια στιγμή, όλοι συντάσσονται με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για απαρέγκλιτη υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας που ψηφίστηκε.

Έτσι, δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο άνεργος, ο απλήρωτος εργαζόμενος, αυτός που του έκοψαν το μισθό, ο ξενοδοχοϋπάλληλος, ο 5μηνίτης από το ποιος αύριο-μεθαύριο θα είναι στην κυβέρνηση και θα εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όσους και όσες έκαναν το βήμα το 2012 και κυρίως το Γενάρη του 2015, και απεγκλωβίστηκαν απ' τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι θα κάνει κάτι καλύτερο και τώρα νιώθουν πραγματικά απογοητευμένοι και θέλουν να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματικά τους πρόδωσε ή αισθάνονται προδομένοι. Το ΚΚΕ τους καλεί να μην επιστρέψουν ξανά στα δοκιμασμένα κόμματα του κατεστημένου, στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, επειδή στη θέση του Σαμαρά ήρθε τώρα ο Μεϊμαράκης ή στη θέση του Βενιζέλου ήρθε η Γεννηματά.

Να μην εγκλωβιστούν σε ίδιας κοπής κόμματα με τα παραπάνω, όπως είναι το Ποτάμι ή οι ΑΝ.ΕΛ., που επίσης συμφωνούν με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε αναχώματα και στις γνωστές ψεύτικες προσδοκίες, που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2, το κόμμα του Λαφαζάνη, η Λαϊκή Ενότητα. Ούτε να πάνε σε χαμένες, σε άσκοπες επιλογές και πολύ περισσότερο βέβαια να μην ενισχύσουν φασιστικές - ναζιστικές εγκληματικές δυνάμεις όπως τη Χ.Α., που υπηρετούν κι αυτές τη σαπίλα αυτού του συστήματος.

Η μόνη ψήφος που πραγματικά αποτελεί βόλι στην καρδιά των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή μπορεί να εκφράσει τη λαϊκή αγανάκτηση στη θύελλα των μέτρων που έρχεται και προστίθεται στα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Μόνο το ΚΚΕ αποτελεί το αποκούμπι του λαού στον αγώνα που θα πρέπει να αναπτυχθεί για να μην περάσουν τα μέτρα. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ένα λιθαράκι στο δρόμο της ανατροπής του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος, θα ανοίξει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης για το λαό.

Ο λαός του Ηρακλείου έχει πείρα τι σημαίνει να δίνει δύναμη στο ΚΚΕ με την ψήφο και να αποτελεί πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή αλλά και τι σημαίνει να ενισχύει και να συντάσσεται με τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα. Από τη μία οι κομμουνιστές ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες που αναπτύχθηκαν για την ανάκτηση των απωλειών, για μέτρα ανακούφισης, για την απληρωσιά του ξενοδοχοϋπάλληλου, του εμποροϋπάλληλου, την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, της μικρομεσαίας αγροτιάς αναδεικνύοντας τις αιτίες που δεν είναι άλλες από τη διασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Από την άλλη αξιοποιήθηκε η δράση του εκλεγμένου για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, κομμουνιστή βουλευτή, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Στη Βουλή οι παρεμβάσεις στόχευαν στην ανάδειξη και την ανακούφιση των λαϊκών προβλημάτων, την αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, εστιάζοντας στα προβλήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, στα ζητήματα της υγείας, της παιδείας, των αναγκαίων για την περιοχή και τη χώρα υποδομών. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των ερωτήσεων, επίκαιρων ερωτήσεων και αναφορών αφορούσε την ανάδειξη σοβαρών προβλημάτων στο Ηράκλειο και σε επίπεδο Κρήτης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα στην Υγεία, για τη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής στο ΠΑΓΝΗ, για την τραγική κατάσταση του Κ.Υ. Μοιρών και του Χάρακα, για μείωση των διαθέσιμων κλινών στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αλλά και για την απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού. Ειδική αναφορά έγινε με αφορμή επιστολής του συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τα προβλήματα των ίδιων και των ασθενών. Στην παιδεία, ιδιαίτερα αναδείχθηκαν τα ζητήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η φοροεπιδρομή και τα πρόστιμα στους συλλόγους γονέων, η αναγκαιότητα αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων του Ηρακλείου αλλά και οι μετατάξεις καθώς και η κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Στον τομέα των εργασιακών πραγματοποιήθηκαν μία σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν μισθολογικά προβλήματα αλλά και απλήρωτων εργαζομένων στους κλάδους της έρευνας, των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, των δομών των Δήμων, των εκτάκτων αρχαιολόγων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Για τα προβλήματα της αγροτιάς με τη δακοκτονία, για την αποζημίωση από θεομηνίες αλλά και τους απλήρωτους παραγωγούς οινοστάφυλων κ.ά.

Επιπλέον, η δράση του κομμουνιστή βουλευτή δεν αναλώθηκε μόνο στα πλαίσια της Βουλής αλλά αξιοποιήθηκε μπροστά σε κινητοποιήσεις εργαζομένων, αγροτών, ασθενών, γονιών και εκπαιδευτικών με σκοπό να αναδείξει την αντίληψη του ΚΚΕ για τους εκλεγμένους βουλευτές αλλά και συνολικά τους εκλεγμένους σε όργανα του αστικού κράτους. Γι' αυτό και στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ συμμετέχουν άνθρωποι δοκιμασμένοι και πρωτοπόροι στο κίνημα, πρόεδροι σωματείων, επικεφαλείς φορέων, συνδικαλιστές στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ επιδιώκει και στις εκλογές να εκφραστεί η υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα που δείχνει ένα δρόμο ανάπτυξης που βάζει στο επίκεντρο τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική ψήφος που εκφράζει την απόρριψη της λογικής των "μονόδρομων" του καπιταλισμού και της Ε.Ε. Στο κλίμα απογοήτευσης, στη λογική ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτα», το ΚΚΕ απαντά ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος στο δρόμο της ανατροπής, στο δρόμο της ρήξης με το κεφάλαιο, την Ε.Ε., την εξουσία τους.

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει γνήσια εκείνους από τα λαϊκά στρώματα που έχουν τη διάθεση να αμφισβητήσουν το σύστημα και την πολιτική που τους εξοντώνει.

Για το λαό 2 δρόμοι απλώνονται μπροστά του. Ή με το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του που δε συμβαδίζουν με τις ανάγκες του λαού όπως έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ή με την ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και την λαϊκή εξουσία στην οποία τα κλειδιά της οικονομίας θα έχει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και ο λαός έχει πείρα πια. Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν βελτιώνεται, δεν εξωραΐζεται. Αυτός ο δρόμος μόνο ανατρέπεται.

Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στα μεγάλα εργοστάσια, στις λαϊκές γειτονιές, στην ύπαιθρο, στους χώρους νεολαίας για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής για το σήμερα και το αύριο.

Δυνατό ΚΚΕ και στο Ηράκλειο. Καλούμε τον Ηρακλειώτη να αξιοποιήσει την πείρα του από την εκλογή το Γενάρη βουλευτή του ΚΚΕ από το Ηράκλειο. Τον καλούμε να επαναλάβει το βήμα, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ στην κάλπη και να εκλέξει ξανά κομμουνιστή βουλευτή το Ηράκλειο.

Ας μη χαρίσουμε λοιπόν έναν ακόμα βουλευτή από το Ηράκλειο σε κανέναν απ' τους άλλους. Ούτε στο παλιό ΠΑΣΟΚ, ούτε στο γνωστό κόμμα του Λαφαζάνη, που δοκιμάστηκε κι αυτός, ούτε στο ΠΟΤΑΜΙ και στους ΑΝΕΛ, ούτε σε κανένα άλλο απ' τα κόμματα του συστήματος, τα κόμματα του κατεστημένου που ετοιμάζονται να δώσουν χέρι, για να γίνει ακόμα πιο βαθιά η κρίση, η φτώχεια, η εκμετάλλευση για το λαό μας.

*Ο Μανώλης Συντυχάκης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Ηράκλειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News