Απόψεις

"Στα αντιλαϊκά μέτρα απαντάμε με δυνατό ΚΚΕ"

Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, τον περασμένο Ιούλη, στην οποία ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι επέβαλαν μείωση των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για την υγεία, την κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, την κατάργηση κάθε χρηματοδότησης πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων στις επικουρικές και το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία μέχρι το 2021, έχουμε μπροστά μας και το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Του Γιάννη Γωνιανάκη*

Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της νέας «μεταρρύθμισης» του Ασφαλιστικού που προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία του Ιούλη. Μεταξύ αυτών:

? η κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά από το Μάρτη του 2016.

? η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων προς τα Ταμεία.

? η μείωση των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους με στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών.

Όσον αφορά στα εργασιακά, η συμφωνία προβλέπει:

? Την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους 3 μήνες αντί των 6 μηνών που προέβλεπε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνη.

? Παραμένει η δέσμευση για νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που θα βάζει πρόσθετα εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών.

? Εφαρμογή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και 2ο μνημόνιο.

Επιπλέον, το νέο χαράτσωμα έρχεται να πετσοκόψει ακόμα περισσότερο το ήδη χαμηλό εισόδημα αφού έχουν δεσμευτεί αμέσως μετά τις εκλογές σε: επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και αύξηση του φόρου που τον έχουν ονομάσει «εισφορά αλληλεγγύης» για μισθωτούς, που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.

Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα αναμένεται να γίνουν άμεσα, ανεξάρτητα από το ποιοι θα συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι έχουν συμφωνήσει και δεσμεύονται ότι θα τα πράξουν. Για να φαίνεται όμως στα μάτια του κόσμου πως οι προτάσεις τους είναι η μέρα με την νύχτα, στήνουν το κλασσικό προεκλογικό καυγά για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «καθαρή εντολή» για να εφαρμόσει και το δικό του μνημόνιο, μαζί με τα υπολειπόμενα του 1ου και 2ου μνημονίου. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το προεκλογικό του πρόγραμμα, για το οποίο ζητάει την έγκριση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι δυσκολοχώνευτο ακόμα και για τους σημερινούς ψηφοφόρους τους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει να σερβίρει το κατάλληλο «χωνευτικό», που δεν είναι άλλο από τη δήθεν εκ νέου «διαπραγμάτευση» με το κουαρτέτο, για την «ελαχιστοποίηση των συνεπειών» από την εφαρμογή των μνημονίων.

Για παράδειγμα παρουσίασε το γεγονός ότι το ΕΚΑΣ δε θα καταργηθεί άμεσα ως επιτυχία. Μας λέει δηλαδή να χαιρόμαστε, επειδή η κατάργηση του ΕΚΑΣ δε θα γίνει το φθινόπωρο του 2015, αλλά θ' αρχίσει από το Μάρτη του 2016! Τολμά να παρουσιάζει ως «επιτυχία» ένα από τα πιο βάρβαρα μέτρα, σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη το επίδομα αυτό για να μπορούν να επιβιώνουν.

Η Ν.Δ. από την άλλη, αξιοποιεί το μνημόνιο που έφεραν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως δικαιωμένη τη βάρβαρη πολιτική που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια και θέλει να αποσπάσει «δήλωση μετάνοιας» από το λαό που καταδίκασε και αντιπάλεψε την πολιτική τους. Λανσάρονται ως εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και καλύτερου διαχειριστή του μνημονίου.

Για να τελειώνει η πλάκα και η κοροϊδία στις πλάτες του λαού: Οι «πρώτες 100 μέρες» της επόμενης κυβέρνησης, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ, είναι δεδομένες. Τις συμφώνησαν μαζί, τις ψήφισαν μαζί, θα τις υλοποιήσουν από κοινού. Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το 15Αύγουστο από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, είναι το επόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Τα κόμματα αυτά εκπαιδεύουν το λαό να συμβιβάζεται με τα ψίχουλα που πέφτουν κάθε φορά από το πλούσιο τραπέζι του κεφαλαίου, ώστε να μη διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του. Το ΚΚΕ λέει για μία ακόμα φορά πως σε μια ταξική κοινωνία δεν μπορούν να κερδίζουν και οι κεφαλαιοκράτες και ο λαός.

Η εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ, την επομένη των εκλογών, μέσα και έξω από τη Βουλή για να οργανώσει την αντεπίθεση και να σταματήσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο λαός μας αποκτήσει πείρα, ειδικά τα τελευταία 6 χρόνια με όλες τις αστικές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και οι οποίες κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα γιατί ανέλαβαν να διαχειριστούν ένα σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκό.

Η μοναδική διέξοδος για τον λαό, η μόνη ρεαλιστική που προτείνει το ΚΚΕ είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που δεν θα πέσει σε αυταπάτες και θα ανοίξει τον δρόμο ριζικές αλλαγές στην οικονομία, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, που θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών και δεν θα αυγατίζει όπως σήμερα τα κέρδη της πλουτοκρατία.

*Ο Γιάννης Γωνιανάκης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σχόλια