default-image

Αγάπη, τη Δευτέρα έχουμε debate (πάλι)!

Απόψεις
Αγάπη, τη Δευτέρα έχουμε debate (πάλι)!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ήταν εκπομπή, θα είχε κοπεί στο πρώτο επεισόδιο. Αν είχε δε και χορηγό, θα είχε ζητήσει τα λεφτά του πίσω! Σούπα το είπαν, ανάλατη μάλιστα. Άχρωμο, άοσμο, αδιάφορο και πολλά άλλα με στερητικό - α. Αυτά για το πρώτο debate των πολιτικών αρχηγών.

Της Ανδριανής Αγγελιδάκη

Μεταξύ μας, ήταν σαν να έβλεπα επανάληψη του "Ρετιρέ". Ήξερα από πριν την επόμενη ατάκα. Το λοιπόν, ετοιμαστείτε γιατί τη Δευτέρα έχουμε το δεύτερο debate μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κατά τις 21:30, το αργότερο 22:00, πέφτει το σήμα έναρξης. Οργανωθείτε, μαζέψτε παρέα, γιατί χωρίς παράλληλο σχολιασμό δεν έχει και πολύ ενδιαφέρον. Ετοιμάστε κάτι ελαφρύ να τσιμπήσετε και καμιά σόδα για τη χώνεψη. Θα ακούσουμε πολλά και ίσως μάς πέσουν και βαριά.

Τα υπόλοιπα αφήστε τα στη γνωστή-άγνωστη διακομματική που οργανώνει την τηλεοπτική συνάντηση, ελπίζω και επί της ουσίας συζήτηση, των δύο αρχηγών.

Η ίδια διακομματική οργάνωσε και το προηγούμενο debate, αυτή αποφάσισε για όλα. Όχι με μεγάλη επιτυχία. Τώρα τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., όπως καταλαβαίνετε - τα υπόλοιπα κόμματα δεν εμπλέκονται σε αυτήν τη φάση - κατεβάζουν ιδέες για το πώς να ζωντανέψουν την κουβέντα. Μέχρι και διαφημίσεις σκέφτονται να ρίξουν! Θα αλλάξουν και τη διαρρύθμιση - λογικό καθώς τα κεντρικά πρόσωπα θα είναι μόνο δύο. Αλλαγές θα υπάρξουν και στη σκηνοθεσία. Προφανώς, αυτήν τη φορά θα ακολουθήσουν το λογικό κανόνα ότι στην τηλεόραση δείχνεις αυτόν που μιλάει και όχι τον παρουσιαστή-άγαλμα. Πιθανότατα, να ήθελαν να διαφυλάξουν τον τηλεοπτικό πολιτισμό της συζήτησης και να περιορίσουν αψιμαχίες και ανταπαντήσεις. Έλα μου όμως που έβγαινε μια εικόνα σαν από backstage γυρισμάτων, χωρίς καμία ζωντάνια και ενδιαφέρον.

Διαβάζω σε δημοσιεύματα ότι σκέφτονται ακόμη να αφήσουν Αλέξη και Βαγγέλη να κάνουν κανονικό διάλογο! Ναι, ειρωνικό είναι το θαυμαστικό. Μωρέ, κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ; Αν δεν τους ακούσουμε να μιλούν, να απαντούν ο ένας στα λεγόμενα του άλλου, να κάνουν δηλαδή μια συζήτηση όπως της πρέπει, τότε γιατί να δούμε debate; Για να ακούσουμε προκάτ απαντήσεις σε γνωστές ερωτήσεις ; Αν είναι έτσι, βλέπω και καλλιστεία.

Ευχής έργο θα ήταν να δούμε τους δύο αρχηγούς, εν δυνάμει αυριανούς πρωθυπουργούς, χαλαρούς και άνετους, όπως συνδιαλέγονται όταν οι πόρτες κλείνουν και μένουν οι κάμερες εκτός. Με ενδιαφέρει να διακρίνω το ταμπεραμέντο τους, την ιδιοσυγκρασία τους ως ανθρώπους. Να δω πώς ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες διαλόγου. Πέραν όσων πιστεύουν, θέλω να δω πώς επιχειρηματολογούν, πώς στηρίζουν την άποψή τους, πώς διεκδικούν το ενδιαφέρον του συνομιλητή, πόσο μιλούν και πόσο ακούν.

Ο επόμενος πρωθυπουργός δε θα έρθει για να βάλει ιδεολογικά πλαίσια στην πολιτική ζωή του τόπου, θα έρθει για να διαπραγματευτεί το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Κύρια ασχολία του θα είναι να συμφωνεί σωστά με τους έξω και να τα εφαρμόζει υπέρ των μέσα. Δηλαδή να κάνει σκληρές και σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να παίρνει δίκαιες και εφαρμόσιμες αποφάσεις για τη χώρα.

Και θα μου πείτε, καλά χρυσό μου παιδί, το debate περιμένεις για να δεις ποιος το κάνει καλύτερα; Να σας πω την αλήθεια, όχι. Αλλά επειδή ψυχανεμίζομαι ότι όποιος βγει θα χρειαστεί και παρέα να κυβερνήσει, δηλαδή να συνάψει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα, θέλω να δω πόσο διατεθειμένοι είναι οι δύο κύριοι να συνυπάρξουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News