Απόψεις

Αναμνήσεις του καλοκαιριού...

Bye bye, summer. Γράφουν στα social media οι νεολαίοι, πάντα στη λαοφιλέστατη Αγγλική πάνω από ενσταντανέ με θάλασσες... λάδι και αμμουδιές χρυσές μαζί με τις βουτιές του Σεπτέμβρη, που για κάποιους αναπόφευκτα θα είναι και οι τελευταίες του θέρους.

Της Στέλλας Τερζάκη

Ένα θέρος, χωρίς θάρρος να ειπωθεί η αλήθεια, χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα σε ένα λαό που κατακαλόκαιρο είδε τον κόσμο του να γκρεμίζεται και πάλι.

Υψηλές θερμοκρασίες, υψηλοί τόνοι, μια ατμόσφαιρα αποπνικτική.

«Να πάει και να μην ξανάρθει», λένε οι μεγαλύτεροι, εκείνοι που βίωσαν στο πετσί τους τις θύελλες και τις καταιγίδες αυτού του καλοκαιριού, που όσο κοντή ως έθνος κι αν είναι η μνήμη μας, δεν μπορεί, κάτι θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μας.

«Στον αγύριστο κι ακόμη παραπέρα», λένε οι ακόμη μεγαλύτεροι σε ηλικία, με τον αυθορμητισμό και τη σοφία της ηλικίας τους, που, ρε παιδί μου, σηκώνει και επιδέχεται πάντα και μια κουβέντα παραπάνω. Σάμπως δεν το σηκώνουν οι καταστάσεις; Μα, κατακαλόκαιρο; Βρε, τους αθεόφοβους. Να συλήσουν έτσι την ιερά εποχή των Ελλήνων; Να βάλουν μπουρλότο στα μπάνια του λαού; Να τορπιλίσουν την καλοκαιρινή μας ραστώνη;

Να 'σαι στην καρδιά του χειμώνα, μουδιασμένος από το κρύο, να κλειστείς στους τέσσερις τοίχους και να παρακολουθείς μέσω της μικρής οθόνης τις μεγάλες εξελίξεις, να σφίγγεις καρδιά και κορμί και κεκλεισμένων των θυρών, να ζυγίζεις καταστάσεις και πρόσωπα. Μα, το καλοκαιράκι, η ψυχή του Έλληνα πεταρίζει και φέτος τα φτερά κόπηκαν, η πτώση βίαιη για όλους, η συντριβή για πολλούς μεγάλη.

Νέες φωτιές, νέα συντρίμμια, νέες φουρτούνες. Κι όλα αυτά on summertime, για να επανέρθουμε στη γλώσσα του διαδικτύου, μόνο που φέτος τα... "summermemories" δεν έχουν μόνο το μπλε χρώμα της θάλασσας. Έχουν γκρίζο και μαύρο για όσα έγιναν κι ένα λευκό ενοχλητικά εκθαμβωτικό, αλλά ακαθόριστο, για όσα έρχονται.

Σαν εκείνο το λευκό που ντύνει το άγνωστο στην αντίπερα όχθη στις μεταφυσικές καταγραφές και τα κινηματογραφικά σενάρια για τη μετά θάνατον διαδρομή. Ζωντανοί-νεκροί ως πολίτες αισθάνονται, άλλωστε, πολλοί Έλληνες. Σε μια χώρα στην εντατική, αναμένοντας εκείνους που με τόλμη και σίγουρες κινήσεις θα παλέψουν να τη βγάλουν από το κώμα.

Σχόλια