Απόψεις

ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου: "Η στάση μας στις εθνικές εκλογές"

Όπως όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει, η χώρα περνά μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους από τη μεταπολίτευση. Η επιβίωση, κυριολεκτικά, της χώρας εξαρτάται από τους χειρισμούς που θα γίνουν τους επόμενους μήνες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Και οι πολιτικές-κοινωνικές συσπειρώσεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση για τη λύση που υιοθετεί ο κάθε πολιτικός χώρος.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά (*) μόνιμος στόχος ήταν, είναι και θα είναι η συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων μακριά από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τη δημαγωγία και τον κρατισμό. Συνεργασία που θα στηρίξει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική με όρους δημοκρατίας, μέσα από δομικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Με βάση αυτές τις αρχές, η Δημοκρατική Αριστερά προχώρησε σε προτάσεις συνεργασίας με μη συντηρητικά κόμματα, με την προσδοκία μιας ισότιμης σχέσης η οποία θα διασφάλιζε στο χώρο μας την πολιτική και οργανωτική αυτονομία, και με θεμέλιο λίθο αυτής της συνεργασίας μια προγραμματική συμφωνία.

Η ανταπόκριση των κομμάτων στην πρωτοβουλία μας αυτή ήταν διαφορετική. Αποκλείοντας προτάσεις για την «απορρόφηση» της ΔΗΜ.ΑΡ. από άλλους πολιτικούς χώρους, προχωρήσαμε στη δημιουργία συνεργατικού σχήματος με τίτλο "Δημοκρατική Συμπαράταξη" με τη συμμετοχή ΔΗΜ.ΑΡ.-ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή της δημιουργίας μίας ευρύτερης πολιτικής-κοινωνικής συμμαχίας. Οι μετεκλογικές εξελίξεις και η ανάγκη στήριξης ενός προοδευτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος ανόρθωσης της χώρας θα δημιουργήσει όρους προσέγγισης περισσότερων πολιτικών χώρων που θα συσπειρωθούν, δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και ανάκαμψης για τη χώρα μας. Και εμείς θα είμαστε εκεί.  

*Το κείμενο αποτελεί θέση της ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου

Σχόλια