Απόψεις

"Εκλογές και λαϊκά στρώματα"

Το 2015 δεν είναι μόνο η χρονιά με τα "13 φεγγάρια", αλλά και με τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που φέρουν στην επιφάνεια το πιο σκληρό πρόσωπο μιας βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της "πρώτης φορά Αριστεράς!" (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.).

Της Αρετής Σπαχή*

Μιας κυβέρνησης που δε διστάζει - στο όνομα της προάσπισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της - να παραχαράσσει την αυτονόητη κοινωνική και ταξική αλήθεια της σύνθλιψης των εργατο-λαϊκών δικαιωμάτων, με την κατασκευή νεόκοπων και παραπλανητικών θεωριών και λέξεων, προσβάλλοντας βάναυσα την απλή και κοινή λογική. Γιατί μόνο με την ανατροπή των κανόνων της κοινής και τυπικής λογικής μπορεί να συγκαλυφθεί ο βάναυσος χαρακτήρας του δρακόντειου τρίτου μνημονίου που ψήφισε και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση στο όνομα δήθεν της "αριστεράς και των λαϊκών συμφερόντων" (!).

Μόνο με την αλλοίωση των νοημάτων και των λέξεων - που ιστορικά έχουν νοηματοδοτηθεί από την αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική πάλη του λαού - ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμφανιστεί ως "αριστερός", όντας στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Ζούμε λοιπόν σε μια ιστορική φάση που ο διεθνής ιμπεριαλισμός και η εγχώρια οικονομική ολιγαρχία βρίσκουν στο ΣΥΡΙΖΑ την καλύτερη δυνατή έκφραση των συμφερόντων τους, τη στιγμή που οι παλιοί και νέοι καθαρόαιμοι στυλοβάτες τους (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.-Ποτάμι) δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο της λαϊκής παραπλάνησης και του εγκλωβισμού των χειμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων, εφόσον τους λείπει η αναφορά στο αριστερό κίνημα. Σε μια ιστορική φάση που μεγεθύνεται το χάσμα μεταξύ ολιγαρχίας και εργατο-λαϊκών στρωμάτων, που αποκαλύπτονται ο αντιδραστικός ρόλος της Ε.Ε. και η αντιμεταναστευτική πολιτική της αποτυπώνεται τραγικά στη μαζική εξόντωση των μεταναστών-θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σε μια ιστορική στιγμή που η πολιτική της λαϊκής εξαθλίωσης και ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας αφυπνίζει τη λαϊκή αντιστασιακή συνείδηση, οι δυνάστες του λαού κρίνουν απαραίτητη την καπηλεία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα του αριστερού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος. Γιατί αυτή η καπηλεία μπορεί να αποπροσανατολίσει τις λαϊκές δυνάμεις, να σπείρει την απογοήτευση, να καλλιεργήσει τη σύγχυση και να στρώσει το δρόμο για τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και την ισοπέδωση ακόμη και των στοιχειωδών δικαιωμάτων από τους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, από τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ.

Αυτόν ακριβώς το συγκαλυμμένα αντιδραστικό ρόλο της λαϊκής παραπλάνησης και του εγκλωβισμού των λαϊκών αντιστάσεων ανέλαβε να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλδημοκρατική δύναμη, στην υπηρεσία των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης, ενάντια στο λαό, ως πολιτική δύναμη εξωραϊσμού και προάσπισης των δεσμών της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, ως υμνητής του μονόδρομου της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε. και της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, του ληστρικού μηχανισμού του ΟΟΣΑ, ως συγκυβερνήτης του ακροδεξιού και εθνικιστικού κόμματος των ΑΝ.ΕΛ., ως βασικός πυλώνας της επιβολής του πιο αποκρουστικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του ξεθεμελιώματος των εργατικών κατακτήσεων και της επίτασης των δεσμών της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της υλοποίησης των εντολών των επικυρίαρχων ιμπεριαλιστών, παραχαράσσει το ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό "όχι" του λαού στο δημοψήφισμα, υπογράφει την τρίτη ταπεινωτική για το λαό δρακόντεια συνθήκη καταλήστευσης του λαϊκού πλούτου από τα αρπακτικά του κεφαλαίου και προκηρύσσει αιφνιδιαστικά εκλογές για τις 20 Σεπτέμβρη, πριν την εφαρμογή των ακόμη σκληρότερων μέτρων, επιμένοντας σταθερά στο στόχο του, δηλαδή στην κατάπνιξη της λαϊκής αντίστασης και στην υποταγή του λαού στους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς και τα ληστρικά αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε μαζί με τους συμπολιτευόμενους και δήθεν αντιπολιτευόμενους συμμάχους του Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΑΝ.ΕΛ.-ΠΟΤΑΜΙ.

Ως τέτοια συγκαλυμμένη δύναμη "αριστερής" υποστήριξης της αντιλαϊκής επέλασης ο ΣΥΡΙΖΑ ανενδοίαστα συμπορεύεται με τις μνημονιόδουλες πολιτικές δυνάμεις, την ίδια στιγμή που στήνει για λαϊκή κατανάλωση προεκλογικό καβγά μαζί τους, ενώ είναι έτοιμος να συγκυβερνήσει με αυτούς αμέσως μετά τις εκλογές, στοχεύοντας στην παγίωση του αντιδραστικού καθεστώτος της ταξικής συμφιλίωσης, δηλαδή της υποταγής του λαού στη ληστρική πολιτική των κηδεμόνων του, Ευρωπαίων και Αμερικάνων, και της ντόπιας πλουτοκρατίας. Μια τέτοια καιροσκοπική πολιτική διγλωσσίας και εμπαιγμού του λαού καταδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες από την υποχώρηση των αρχών της ανειρήνευτης ταξικής πάλης του συνεπούς αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, υποχώρηση που αποτυπώνεται και στις διαχειριστικές θέσεις του κόμματος Λαφαζάνη (Λαϊκή Ενότητα), της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που "ολόθερμα υποστήριξε την κυβέρνηση" στην εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) και όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, στην εξουσιοδότηση για την ταπεινωτική διαπραγμάτευση, στην οβιδιακή μεταμόρφωση του "όχι" του δημοψηφίσματος σε "ναι", στην ιμπεριαλιστική επικυριαρχία και λαϊκή αφαίμαξη.

Η εκ των υστέρων... καταγγελία του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου για το οποίο είναι συνυπεύθυνο το νεότευκτο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας δε συνιστά παρά μια παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται με νέες παραπλανητικές προτάσεις (εθνικό νόμισμα, εξάρτηση από το ρωσικό κεφάλαιο κ.λπ.), οι οποίες - ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές διαθέσεις - αντικειμενικά εντάσσονται στο πλαίσιο της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Από το χώρο του εκλογικού συνδυασμού ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ, από το μέτωπο της συνεπούς, ταξικής αριστεράς, της ανειρήνευτης αντιιμπεριαλιστικής-αντικαπιταλιστικής πάλης, δηλώνουμε την κατηγορηματική και αγεφύρωτη αντίθεσή μας στη συγκαλυμμένη με αριστερούς μανδύες, αλλά και στην απροκάλυπτη αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων της ολιγαρχίας και της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας.  

Καλούμε το λαό, πρώτα και κύρια, να γυρίσει την πλάτη στους πολύχρωμους συμπορευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ), στην κούρσα της αντιλαϊκής επέλασης, αλλά και να μην εγκλωβιστεί ξανά σε διαχειριστικά προγράμματα (Λαϊκή Ενότητα), που από τη φύση τους ευνοούν και εδραιώνουν την πολιτική της αστικής κυριαρχίας και της ιμπεριαλιστικής επιτροπείας. Σταθερά και αταλάντευτα, οι δυο πολιτικές δυνάμεις του συνδυασμού μας, το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ (μ-λ), όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και κυρίως μέσα από την πολύχρονη μαζική, αντιιμπεριαλιστική δράση τους, αναδεικνύουν την ανάγκη της ανάπτυξης ενός μαζικού, ενωτικού, λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος που αποτελεί τη μόνη δύναμη κατάργησης των μνημονίων της λαϊκής ληστείας και της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης. Το μόνο δρόμο για την επανάκτηση των εργατικών κατακτήσεων, την εδραίωση και ανάπτυξή τους, στην κατεύθυνση της αποτίναξης του διπλού ζυγού της εγχώριας ολιγαρχίας και του ξένου ιμπεριαλισμού, της εξόδου από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, για μια Ελλάδα ειρηνική, δημοκρατική, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική. Για την προάσπιση αυτών των αναφαίρετων αιτημάτων ο εκλογικός συνδυασμός ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ κατέρχεται στις εκλογές, καλώντας τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία σε ενωτική και ανυποχώρητη συλλογική πάλη που είναι ο μόνος δρόμος για τη νίκη του λαού.

* Η Αρετή Σπαχή είναι στέλεχος ΚΚΕ (μ-λ) και μέλος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Σχόλια