default-image

"Από διπλό κόσκινο"

Απόψεις
"Από διπλό κόσκινο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ήταν τα κύρια αφηγήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ως αιχμή του δόρατος για να αλώσει την εξουσία. Το ένα ήταν το σκίσιμο του μνημονίου (με ένα νόμο επέμεναν οι πιο φανατικοί, σιγά-σιγά βεβαίωναν οι μετριοπαθέστεροι), και το άλλο, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν επρόκειτο για πρόγραμμα, αλλά για έκθεση ιδεών σχεδιασμένη να ικανοποιήσει όλα τα γούστα, ή μάλλον να γλυκάνει κάθε... πικραμένο από τα προηγούμενα μνημόνια.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Βέβαια, από τα 12 δισ. ευρώ του - χάμαι θωρώ και λέω το - κοστολογημένου αυτού προγράμματος, μόνο 200 τελικά εκατομμύρια εγκρίθηκαν από τη Βουλή για κοινωνική στήριξη, στο επτάμηνο διάστημα της "πρώτη φορά Αριστερά" διακυβέρνησης και από αυτά Κύριος οίδε πόσα τελικά πρόφθασαν να φθάσουν στους πολίτες.

Ευνόητο, λοιπόν, τα "αφηγήματα" αυτά σήμερα να έχουν γίνει εφιάλτης του μέχρι χθες κυβερνώντος κόμματος. Γι' αυτό και τα έχει απωθήσει στο βάθος της μνήμης του, αν δεν τα έχει εξοστρακίσει τελείως απ' αυτήν, μια και ουδείς πλέον αποτολμά να κάνει, απλή έστω, αναφορά στην ύπαρξή τους.

Είναι συνεπώς ανάγκη πάσα να επινοηθεί για την περίσταση, τις εκλογές δηλαδή, νέο "αφήγημα" από το ΣΥΡΙΖΑ. "Αφήγημα" φρέσκο, ελκυστικό, γιατί ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται είναι πια υποψιασμένος. Αυτό βέβαια δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η μυθοπλαστική ικανότητα της Αριστεράς - πλην ΚΚΕ - έχει σημειώσει κατά καιρούς ζηλευτές επιδόσεις.

Ήδη ακούσαμε, εντελώς πρόσφατα, τον κ. Φίλη να ισχυρίζεται, απολύτως σοβαρά, πως το μνημόνιο στο οποίο ο αρχηγός του (μετά του κ. Καμμένου, να μην τον ξεχνάμε αυτόν) έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του είναι απλώς ένας «τακτικός ελιγμός» και ότι δεν είναι στις προθέσεις τους, εφόσον γίνουν κυβέρνηση, να το εφαρμόσουν.

Δηλαδή κοροϊδέψαμε τους... κουτόφραγκους για να μας δώσουν τα δισ. και όταν θα έλθει η ώρα των μέτρων και των δεσμεύσεων, εμείς θα παριστάνομε στον κ. Σόιμπλε το... Γερμανό; Μεγαλοφυής πράγματι ιδέα, που μόνο κάποιος με τη διπλωματική ευστροφία και τη... λεπτότητα του κ. Φίλη θα μπορούσε να συλλάβει.

Αυτό βέβαια το ακούσαμε μόνο από τον κ. Φίλη και ελπίζομε να μην υπάρχουν κι άλλοι τόσο "πονηροί" στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τότε μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Υπάρχουν όμως κάποιοι άλλοι που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ένα άλλο, πιο... ευκολοχώνευτο "αφήγημα", που το 'χουν βαφτίσει «παράλληλο (προς το μνημόνιο) πρόγραμμα».

Αυτό θα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξουδετερώσει τις δυσμενείς συνέπειες του μνημονίου για το λαό, όπως ελέχθη. Πώς θα γίνει αυτό και πότε θα εφαρμοστεί, όταν οι δεσμεύσεις - επειδή πλέον μας έχουν μάθει - έχουν καθοριστεί λεπτομερειακά και με ανελαστικούς όρους, μόνο ο Θεός και οι ΣΥΡΙΖαίοι το ξέρουν. Άλλωστε, όπου επιχείρησαν να αλλάξουν κάτι απ' το μνημόνιο, π.χ. η περίπτωση με το 5ευρω στα νοσοκομεία ή με το μοσχαρίσιο κρέας, έκαναν απλώς τα πράγματα χειρότερα.

Αν λοιπόν οι ΣΥΡΙΖαίοι δεν πιστεύουν στο μνημόνιο που υπέγραψαν, όπως ομολογούν οι ίδιοι, και αν ψάχνονται για να το παρακάμψουν με... δημιουργικές κουτοπονηριές τύπου Βαρουφάκη ή Φίλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο με εκείνο της διαπραγμάτευσης ή, ίσως, και πολύ χειρότερο.

Όχι λοιπόν άλλα λάθη στις επιλογές μας και προπαντός όχι πίστη στα αφηγήματα, που πρέπει να τα περνάμε από διπλό κόσκινο. Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί η χώρα δεν έχει πλέον περιθώρια...

Αν το "δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", το να πιάνεσαι... δις κορόιδο από κάποιους "πονηρούς" είναι ασυγχώρητη αφέλεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News