default-image

"Ψηφίστε με για να διορθώσω τα λάθη μου (;)"

Απόψεις
"Ψηφίστε με για να διορθώσω τα λάθη μου (;)"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μπαράζ συνεντεύξεων και ομιλιών τις τελευταίες ημέρες... Προσπαθεί να... συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, καθώς θέλει να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι τον είχαν πιστέψει ως "αναμορφωτή" (στην καλύτερη περίπτωση) των μνημονίων και ως "σκληρό διαπραγματευτή" πριν προσγειωθούν (μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) στη σκληρή πραγματικότητα: αυτήν που λέει ότι τα περιθώρια για ελιγμούς και για πολιτική στη σημερινή Ευρώπη είναι ανύπαρκτα.

Του Μέντορος

Δύσκολη αποστολή αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Δύσκολο να αλλάξεις τόσο απότομα το κεντρικό σου πολιτικό αφήγημα και να περάσεις από το "σκίζουμε τα μνημόνια" (έστω, στο πιο... μαλακό του) στο "εφαρμόζουμε τα μνημόνια, αλλά...".

Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του το έχουν έτοιμο το νέο τους αφήγημα. Το "δουλεύουν" ήδη από την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος που έβγαλε το βροντερό "Όχι", το οποίο η κυβέρνηση μετέτρεψε εν ριπή οφθαλμού σε "Ναι" και έλαβε την οριστική του μορφή αμέσως μετά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου.

Το αφήγημα, λοιπόν, αυτό εν ολίγοις μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

«Εμείς (η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) διαπραγματευτήκαμε... μέχρις εσχάτων. Προσπαθήσαμε, λάβαμε και τη λαϊκή ετυμηγορία με το δημοψήφισμα και ζητήσαμε μια έντιμη συμφωνία. Οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης μάς πολέμησαν μέχρι την τελευταία στιγμή, προσπάθησαν ακόμη και να μας βγάλουν εκτός ευρώ, αλλά εμείς σταθήκαμε ακλόνητοι, παλέψαμε, συνεχίσαμε τη διαπραγμάτευση και πετύχαμε μια συμφωνία που μπορεί να μην είναι καλή, αλλά ο μόνος που μπορεί να την εφαρμόσει και να μην προκαλέσει περισσότερο πόνο και καταστροφή είμαστε εμείς».

Αυτό ως πολιτική θέση μοιάζει λίγο... ήξεις αφήξεις, έτσι κι αλλιώς, και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Και αυτό ακριβώς είναι. Δεν αποτελεί ούτε πειστική, ούτε επεξεργασμένη θέση. Είναι μάλλον μια αυτο-αναίρεση, όπου (τελικώς) έχει αποδείξει ότι ειδικεύεται ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο που τον συμβουλεύει.

Ένα σημείο που είναι δύσκολα διαχειρίσιμο επικοινωνιακά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κόμμα του, είναι το ότι ο ίδιος ζητά την ψήφο των πολιτών για να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται η οικονομία και η κοινωνία, την ώρα που η ευθύνη του για αυτήν την κατάσταση είναι τεράστια.

Κάπου είναι σαν να λέει «τα έκανα ρόιδο, αλλά ψηφίστε με ξανά για να τα... φτιάξω». Θα πείτε ότι ακριβώς το ίδιο λένε και τα άλλα κόμματα εξουσίας - και θα έχετε δίκιο. Αλλά οι ευθύνες αυτών των κομμάτων (και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας, αφού το ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται... προ των πυλών της ανυπαρξίας) βρίσκονται πίσω, περισσότερο ή λιγότερο μακριά, στο παρελθόν. Όταν οι συνθήκες ήταν άλλες και τα διακυβεύματα διαφορετικά.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Τσίπρα ζήτησε και πήρε την ψήφο των Ελλήνων τον περασμένο Ιανουάριο, για να "διορθώσει" αυτά που είχαν κάνει μαντάρα οι προηγούμενοι. Και αντί να διορθώσει οτιδήποτε, τα έκανε... πιο μαντάρα από τους προηγούμενους. Και τώρα θέλει να... διορθώσει τα δικά της λάθη; Και ζητά να ψηφιστεί γι' αυτό; Μοιάζει τουλάχιστον οξύμωρο και σίγουρα δεν μπορεί να πείσει με τον τρόπο αυτό.

Ανεξαρτήτως της επιτυχίας ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές (και σαφώς η πρώτη θέση θα είναι επιτυχία, αν καταφέρει να τη φτάσει), ο Αλέξης Τσίπρας πλέον έχει μπει μαζί με το κόμμα του στη δίνη της ταχείας φθοράς. Η Λαϊκή Ενότητα για πολλούς λόγους (εκλογές-εξπρές, αδυναμία συγκρότησης πρότασης σε τόσο λίγο χρόνο, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς τούς βλέπουν πλέον "με μισό μάτι", αρχηγός που γενικά "δεν πείθει" κ.λπ.) δύσκολα θα μπορέσει να συγκεντρώσει μεγάλο μέρος των απογοητευμένων του ΣΥΡΙΖΑ (οι οποίοι είναι πάρα πολλοί). Αλλά αυτό αφορά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Το μέλλον θα είναι διαφορετικό.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω ακριβώς του ότι οι αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα έχουν ο καθένας τα δικά του (μεγάλα) προβλήματα, η φθορά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ραγδαία όσο θα αναμενόταν από τα τεράστια λάθη που έγιναν, αλλά και την "κωλοτούμπα" με την οποία ολοκλήρωσε την κυβερνητική του θητεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News