Απόψεις

"Η βεγγέρα της μάθησης"

Η βεγγέρα, κατά το λεξικό της κοινής Νεοελληνικής, είναι μια συγκέντρωση σ' ένα σπίτι ή γενικότερα σ' ένα χώρο για συζήτηση και διασκέδαση, κατά τις εσπερινές ώρες. Μπορούμε να φανταστούμε όμως μια "βεγγέρα" σ' ένα σχολείο και μάλιστα με παιδιά κάθε ηλικίας;

Του Αντώνη Ψιμουλάκη*

Κι όμως υπάρχει τέτοια βεγγέρα και συμβαίνει καθημερινά, καθ' όλη τη διάρκεια κάθε σχολικού έτους, στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

Σ' αυτήν την καθημερινή βεγγέρα είχα την τύχη να είμαι κι εγώ ένας από τους συνδαιτυμόνες τα τελευταία δύο σχολικά έτη (2013-'14 και 2014-'15). Η εμπειρία πλέον είναι αξέχαστη. Η σύνθεση της παρέας είχε κάτι μαγικό. Συμμαθητές και δάσκαλοι διαλεκτοί ένας-ένας. Τα δε θέματα της καθημερινής κουβέντας κυριολεκτικά "εφ' όλης της ύλης"! Θέματα που διεύρυναν τις γνώσεις μας, που μας βοήθησαν να είμαστε πιο υπερήφανοι για την καταγωγή μας ως Έλληνες και που τελικά μας έκαναν καλύτερους ανθρώπους.

Κάθε χρόνο ακούμε για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μια δοκιμασία στην οποία υπόκεινται τα παιδιά σε μια τρυφερή ηλικία, εκεί γύρω στα 18. Για τους μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου η δοκιμασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Όντας συμμετέχοντες της "βεγγέρας" της μάθησης, από τη μια, και σε μια ηλικία κατά πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή των 18 ετών, απ' την άλλη (οι περισσότεροι τουλάχιστον) βιώνουμε αυτήν τη δοκιμασία εντελώς διαφορετικά ο καθένας μας κάθε χρόνο. Και έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και πετυχαίνουμε το σκοπό μας, να περάσουμε δηλαδή κι εμείς οι "μαθητές του δειλινού" σε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Και τότε τα συναισθήματα είναι πολλά. Χαρά, ικανοποίηση, απορία ίσως (για την πριν από μερικά χρόνια αδιανόητη επιτυχία μας), ευγνωμοσύνη για τους δασκάλους μας και δέος για τις περαιτέρω σπουδές μας.

Τελικά, εγώ τουλάχιστον ένα έχω να πω. Αυτό που αισθανόμαστε είναι απερίγραπτο και σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στην "παρέα" των δασκάλων μας που κατάφεραν να μας δώσουν τόσα όσα έπρεπε και συνάμα μας ώθησαν σ' αυτήν τη δοκιμασία με αίσιο αποτέλεσμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μένα και από τους συμμαθητές μου σε όλους τους δασκάλους του σχολείου, αλλά και σε κείνους που, αν και συνταξιούχοι ή αναπληρωτές, μας βοήθησαν με την ενισχυτική διδασκαλία τους αφιλοκερδώς, θεωρώ πως είναι λίγο.

* Ο Αντώνης Ψιμουλάκης είναι επιτυχών των πανελλαδικών εξετάσεων και εκκολαπτόμενος φοιτητής της Οικονομικής Επιστήμης.

Σχόλια