Απόψεις

"Επιβεβλημένη η προσφυγή στις κάλπες"

Η προσφυγή στις κάλπες ήταν μια επιβεβλημένη αλλά και αναγκαστική πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού. Επιβεβλημένη λόγω της νέας πραγματικότητας που διαμόρφωσε η υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και αναγκαστική λόγω της απώλειας κρίσιμης κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Του Ανδρέα Ξανθού

Το αποτέλεσμα της 6μηνης σκληρής διαπραγμάτευσης και της πρωτοφανούς πολιτικής σύγκρουσης που διεξήχθη στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης δεν ήταν το επιθυμητό για μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με πρόταγμα την ακύρωση του μνημονίου. Η δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν ήταν η μόνη αποδεκτή λύση με βάση τους αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και την απουσία εναλλακτικής διεξόδου. Θεωρούμε όμως ότι έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να τη θέσουμε υπό την κρίση της κοινωνίας, ακριβώς γιατί υπερβαίνει με επώδυνο τρόπο το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις μας.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να τοποθετηθούν οι πολίτες υπεύθυνα και καθαρά απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, απέναντι στον πρωθυπουργό, αλλά και απέναντι στις παντός είδους αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Τώρα είναι η ώρα να αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο και να επαναδιατυπωθούν οι πολιτικές προτεραιότητες και προτάσεις στη νέα συγκυρία.

Η προοπτική αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ευοίωνη και ο πολιτικός στόχος της αυτοδυναμίας είναι υπό προϋποθέσεις εφικτός.

Τέτοιες προϋποθέσεις είναι:

1. Ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο με κοινωνικά αντισταθμίσματα και προοπτική απεγκλωβισμού από τη λιτότητα.

2. Η ανοικτή στήριξη από ένα οργανωμένο, μαζικό, δημοκρατικό και μαχητικό πολιτικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

3. Η ενεργός εμπλοκή των πιο έντιμων και παραγωγικών δυνάμεων στην προσπάθεια οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής ανασυγκρότησης μιας χρεωκοπημένης χώρας και ενός αναχρονιστικού και διαβρωμένου από την πελατειακή λογική και τα συμφέροντα κράτους.

Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που βιώνει η κοινωνία, της εύλογης απογοήτευσης πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα από το χώρο της Αριστεράς, αλλά και της ανάγκης να κρατηθεί η ελπίδα της κοινωνικής ανακούφισης ζωντανή, θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη με πείσμα, με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα. Μια μάχη που δεν αφορά τον κομματικό ανταγωνισμό εντός του απαξιωμένου πολιτικού συστήματος, αλλά το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Και κυρίως έχουμε την πεποίθηση ότι η Δημοκρατία δεν απειλεί αλλά ενισχύει την πολιτική σταθερότητα, το αίσθημα δικαίου, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη.

Σχόλια