default-image

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Απόψεις
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός, καθώς ο Π. Λαφαζάνης και 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν και δημιούργησαν το δικό τους πολιτικό φορέα.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Βασικό τους αίτημα η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Μια πρόταση που υπερασπίστηκαν σθεναρά, χωρίς ένα ολοκληρωμένο, εναλλακτικό, βιώσιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις τραγικές συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος για την οικονομία και τη χώρα, τις υποτιμήσεις του νομίσματος, το "εξανέμισμα" των καταθέσεων, μισθών και συντάξεων, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, τις ελλείψεις αγαθών, την άτακτη χρεωκοπία.

Η πρότασή τους ισοδυναμούσε με δραχμή και μνημόνιο με χειρότερους όρους για τη χώρα, με τις οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις διαλυμένες, με κλειστές τράπεζες, άδεια ταμεία και χωρίς πηγές χρηματοδότησης. Προτάσεις λοιπόν ανεδαφικές και μη εφαρμόσιμες, που προβλήθηκαν δογματικά, εμμονικά, μακριά από τον πολιτικό ρεαλισμό, οδήγησαν στην υποστήριξη μιας πολιτικής ουτοπίας, μη λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφωμένες πολιτικές συγκυρίες, τις υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.

Αλλά και ο λαός δεν έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια εντολή, να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. και το ευρώ. Πήρε την εντολή και στις 25 Ιανουαρίου και στις 5 Ιουλίου να διαπραγματευτεί σκληρά εντός της Ευρώπης, με το ευρώ. Ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική πλειοψηφία την τήρησαν πιστά, με κάθε ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, δίνοντας μαραθώνιες μάχες στη διαπραγματευτική ευρωπαϊκή αρένα, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα για να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορούσε για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Έκλεισε τη συμφωνία στις 12 Ιουλίου - ας αναλογιστούμε τα αποτελέσματα αν δεν την έκλεινε - ψηφίστηκε από το ελληνικό και τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και άνοιξαν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης των αναγκών της ελληνικής οικονομίας για την κάλυψη των εξωτερικών υποχρεώσεων προς τους δανειστές, την άμεση ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προστατεύοντας έτσι τη χώρα από το βασικό κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής.

Ο καλός ο καπετάνιος, εξάλλου, στις φουρτούνες φαίνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εγκατέλειψε το σκάφος, πάλεψε δίνοντας σκληρούς αγώνες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πεδίο με πυξίδα το συμφέρον του κράτους και εξασφάλισε την καλύτερη βιώσιμη λύση, για τα δεδομένα που πάλευε και τον πολυμέτωπο πόλεμο που δεχόταν. Αναγνωρίζει και ομολογεί τα αρνητικά, αλλά δηλώνει αποφασισμένος να μειώσει με αντίμετρα και ισοδύναμα τις αρνητικές συνέπειες για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Δηλώνει με πείσμα ότι, αξιοποιώντας τα θετικά, θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία, κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσει βελτιώσεις μέσα από συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και διεκδικήσεις, τονίζοντας ότι επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν.

Επαναστατικό δεν είναι η παραίτηση από τις δυσκολίες, η περιχαράκωση στην επανάπαυση της ιδεολογικής καθαρότητας, η παραβίαση της λαϊκής εντολής, ένα δρόμο που διάλεξε η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη. Ο λαός τους ψήφισε όχι για να κάνουν κόμμα μέσα στο κόμμα και με σημαία τη δραχμή να ρίξουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν τους ψήφισε για να αποδράσουν από τις φουρτούνες, αλλά για να στηρίξουν την κυβέρνηση στα δύσκολα, να βάλουν πλάτη, να τσαλακωθούν, να ματώσουν για το συλλογικό συμφέρον και όχι το θεωρητικό μικροκομματικό.

Παρερμήνευσαν από την άλλη πλευρά το ΟΧΙ του 62% του ελληνικού λαού κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και το θεώρησαν ΟΧΙ στην Ευρώπη και το ευρώ, θέλοντας, από ό,τι φάνηκε, να σύρουν την κυβέρνηση στην έξοδο από την ευρωζώνη και όταν συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός τις υποσχέσεις του για σκληρή διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρώπη τις τηρεί, προτιμώντας το συμβιβασμό από τον όλεθρο, έστησαν τον ανοικτό πόλεμο κατά της κυβέρνησης, την οποία αποδυνάμωσαν με την αρνητική ψήφο τους, χάνοντας έτσι τη δεδηλωμένη, και μετέτρεψαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία - που έδωσε ο λαός στο ΣΥΡΙΖΑ - σε μειοψηφία, γκρεμίζοντας έτσι την κυβέρνηση.

Δήλωσε επιπρόσθετα περίτρανα ο Π. Λαφαζάνης ότι δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εκτοξεύοντας μαζί με τους οπαδούς του βαρείς χαρακτηρισμούς στην ελληνική κυβέρνηση, που πάλεψε ηρωικά, αντιμετωπίζοντας με σύνεση τις απειλές, με διπλωματία και ωριμότητα τους επικείμενους κινδύνους, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της χώρας και όχι το κομματικό. Ισοπεδωτικά πετροβολούν την 7μηνη κυβέρνηση της Αριστεράς, που άλλαξε με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις το ευρωπαϊκό περιβάλλον, διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα, κατάφερε να ανοίξει το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, διασφάλισε την οικονομική ομαλοποίηση και ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον, χτίζοντας σταδιακά προοπτικές ανάπτυξης και περιορισμού των διαστάσεων των προβλημάτων και της κρίσης που κληρονόμησε.

Όλοι βέβαια θα κριθούν προσεχώς από τον υπέρτατο κριτή, τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, για τη δράση, τις πρωτοβουλίες, τα λάθη και τις παραλείψεις. Οι πολίτες εκτιμούν προσπάθειες και προθέσεις, την καθαρότητα, την πολιτική βούληση, τα βήματα που γίνονται και τους στόχους που υπηρετούνται. Ο ελληνικός λαός και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα εμπιστευτεί έντιμους πολιτικούς, που με πίστη στις αρχές του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της δικαιοσύνης δίνουν συνεχείς μάχες στην κεντρική πολιτική σκηνή, με πνεύμα προσφοράς και αυτοθυσίας, για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και διαμερισματική σύμβουλος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News