default-image

Παρέλαση του παλιού με το "καινούργιο"

Απόψεις
Παρέλαση του παλιού με το "καινούργιο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 3ο μνημόνιο (2015-2018) φέρνει ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων και αποτελεί σωτηρία για τις τράπεζες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που περηφανεύεται η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε, το πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. (νέο ΕΣΠΑ) και τα αντιλαϊκά μέτρα στην πραγματικότητα έχουν δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα εφαρμογής - καλώς εχόντων των πραγμάτων - το 2070.

Του Μανώλη Συντυχάκη

Ο λαός δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα κόκκο άμμου. Αντιθέτως, τα μέτρα εξαθλίωσης προστίθενται σε αυτά που έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα και σε εκείνα που προβλέπονται από τα προηγούμενα μνημόνια και "ωριμάζουν" τα επόμενα χρόνια. Λειτουργούν σωρευτικά και βουλιάζουν ολοένα και περισσότερο το λαό στη φτώχια, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, από την οποία θα ωφεληθούν και πάλι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε! Η Ε.Ε. είναι μηχανισμός της δικτατορίας των μονοπωλίων, μέσα στην οποία ούτε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν ούτε φιλολαϊκές λύσεις να προκύψουν. Η Ε.Ε. από τα γεννοφάσκια της είναι αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή και δεν παίρνει διορθώσεις παρά μόνο ανατροπή. Η θεωρία ότι από τα μέσα θα νικήσουμε τον καπιταλισμό και ο άνθρωπος θα έρθει πάνω από τα κέρδη ηττήθηκε κατά κράτος.

Οι μάσκες, λοιπόν, έπεσαν και τώρα πρέπει να μιλήσει ο λαός. Να βγάλει συμπεράσματα για κόμματα και βουλευτές.

Έξι μήνες χρειάστηκαν για να καταρρεύσει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξαπάτησε το λαό, υποσχόμενος φύκια για μεταξωτές κορδέλες και αφού του απέσπασε δύο φορές την ψήφο του, μία στις 25 Γενάρη με κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά και άλλη μία στο πρόσφατο δημοψήφισμα με κάλπικο ερώτημα, παντρεύοντας το ΟΧΙ με το ΝΑΙ μέσα σε λίγες ώρες. Τώρα, από κοινού, όλοι μαζί, Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ - πλην ΚΚΕ - δίνουν εν λευκώ εξουσιοδότηση για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων για να τους ξελασπώσουν από την κρίση.

Το ΚΚΕ, η κοινοβουλευτική του ομάδα και εγώ προσωπικά ως μέλος της σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Αντιταχθήκαμε, ψηφίζοντας ΟΧΙ στο 3ο μνημόνιο, στην Ε.Ε., στη σφαγή του λαού, στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας που φέρνει νέα πλούτη στους καπιταλιστές και την εξαθλίωση στην εργατική τάξη, στη φτωχή αγροτιά και στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους.

Εκείνοι που σήκωναν την αντιμνημονιακή σημαία προεκλογικά συνεργάστηκαν μετεκλογικά με τους μνημονιακούς και σε απόλυτη συγχορδία ψήφισαν τον Ιούλιο τα προαπαιτούμενα (ΦΠΑ 23%, επίσπευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, κ.λπ.), ολοκληρώνοντας στις 13/8 την υποστολή της αντιμνημονιακής σημαίας με την ψήφιση του 3ου μνημονίου που ισοπεδώνει στην κυριολεξία ό,τι δεν πρόλαβαν να ισοπεδώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι εργάτες, οι αγρότες της Κρήτης, οι μικρομεσαίοι της πόλης, η νέα γενιά πρέπει να τους ζητήσουν το λόγο για τα ψέματα που τους έλεγαν.

Το ΠΑΡΩΝ στην ψηφοφορία, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι η απόλυτη κοροϊδία και ανεντιμότητα. Δεν τόλμησαν να πουν ΝΑΙ για να μην υποστούν τη λαϊκή κατακραυγή ή περιμένουν να δουν προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα για να βρουν νέα στέγη, θυσιάζοντας έτσι τα λαϊκά συμφέροντα.

Όλοι όσοι ψήφισαν ΟΧΙ στο 3ο μνημόνιο, τασσόμενοι με την ιδέα της δραχμής, δεν απαλλάσσονται των ευθυνών για το γεγονός ότι το 3ο μνημόνιο είναι πλέον γεγονός. Στήριξαν τη συμφωνία-γέφυρα στις 20 Φλεβάρη, το κείμενο των 47 σελίδων που αποτελεί τη μήτρα της τελικής συμφωνίας, το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο, συνέβαλαν με το δημοψήφισμα στο να στείλει στην αγκαλιά του ΝΑΙ το 62% του ΟΧΙ.

Προβάλλουν ως ρήξη την επιλογή της κρατικής χρεωκοπίας, της εξόδου από το ευρώ, και το πέρασμα σε εθνικό νόμισμα, δηλαδή της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής, αλλά εντός των τειχών της Ε.Ε., διαμορφώνοντας ψευδαισθήσεις ότι ο παράγοντας που εμποδίζει τη λαϊκή ευημερία είναι το νόμισμα, κρύβοντας ότι την κρατική χρεωκοπία στον καπιταλισμό την πληρώνει πάντα ο λαός. Μπορεί να τρομάζει ορισμένα βασικά τμήματα του κεφαλαίου, αλλά ευνοούνται κάποια άλλα, κυρίως το εφοπλιστικό και ξενοδοχειακό κεφάλαιο, που θα βγουν κερδισμένα από αυτήν τη διαδικασία.

Αντικειμενικά συμπλέουν με εξωκοινοβουλευτικά σχήματα και κόμματα, όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το plan Β' του Αλαβάνου, διάφορες εθνικιστικές ομάδες τύπου ΕΠΑΜ, και μοιραία ταυτίζονται με τη Χ.Α. και τη Λεπέν που επιζητούν ακριβώς το ίδιο. Ετοιμάζονται για νέο κόμμα-ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ (Αριστερή Πλατφόρμα), με κύρια επιδίωξη μια νέα εξαπάτηση του λαού, νέο εγκλωβισμό ριζοσπαστικών και αριστερών συνειδήσεων.

Το μικρόβιο του οπορτουνισμού είναι ακόμη μέσα τους. Τακτικισμοί και διγλωσσία, διαχειριστικές λογικές για αλλαγή πορείας εντός της Ε.Ε., αυταπάτες για έντιμες διαπραγματεύσεις και φιλολαϊκές λύσεις εντός των τειχών, άλλα να λένε το πρωί και άλλα το βράδυ, δημαγωγία, ενσωμάτωση του ριζοσπαστισμού. Εμείς τους γνωρίσαμε πολύ καλά κατά το παρελθόν. Τους ζήσαμε.

Γι' αυτό τους ταιριάζει απόλυτα τα όσα αναφέρει ο Μπρεχτ στην "Παρέλαση του παλιού με το καινούργιο": «Είδα το Παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα Νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρομούσε νέες μυρουδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε ξαναμυρίσει... Έτσι το Παλιό έκανε την εμφάνισή του σε Νέο μασκαρεμένο. Και έφερε αλυσοδεμένο μαζί του το Νέο να το παρουσιάσει σαν Παλιό».

Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο. Αποδείχτηκαν όλοι τους (προεδρικοί και μη, κοινοβουλευτικοί και εξωκοινοβουλευτικοί) ως η χρυσή εφεδρεία για το σύστημα και για όλα τα ενδεχόμενα της ισχυροποίησης και διαιώνισής του.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιστρέψουν στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, στα κόμματα που τους οδήγησαν έως εδώ, με όποια παραλλαγή και αν εμφανιστούν μελλοντικά. Να μη δώσουν άλλη πίστωση χρόνου στην επικίνδυνη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.  Να μην πέσουν στην παγίδα των νέων παραπλανητικών σχεδίων της άρχουσας τάξης για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της. Έχουν βγει συμπεράσματα. Ψευτοδιλήμματα έθεταν πάντα στο λαό. Από το "Βενιζέλος ή βασιλιάς", "Πλαστήρας ή Παπάγος", "Καραμανλής ή τανκς", "Δεξιά-Αντιδεξιά", "ΝΑΙ ή ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα προσφάτως, κ.λπ.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μη συμβιβαστούν με την ιδέα ότι τίποτα δε γίνεται, είναι μοιραία όλα όσα μας ετοιμάζουν. Να μην περάσουν ο εκφοβισμός, ο εκβιασμός, η μοιρολατρία, το απατηλό κλίμα της "εθνικής ομοψυχίας". Απέναντι στην ομοψυχία του μεγάλου κεφαλαίου, παρά τις αντιθέσεις και ανταγωνισμούς τους, πρέπει το εργατικό λαϊκό κίνημα να προτάξει τη δική του ταξική ενότητα. Να δυναμώσει τις γραμμές του σε κάθε κλάδο, εργοστάσιο, κάθε γειτονιά, να συγκροτήσει τη λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή ρώτα, να οργανώσει την αντεπίθεσή του πάνω στους εξής άξονες:

Να αποτρέψει το νέο επαχθές και απεχθές τρίτο μνημόνιο, να θέσει στην ατζέντα των διεκδικήσεών του την κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και την ανάκτηση όλων όσων έχασε τα προηγούμενα χρόνια. Αρκετά μάτωσε και αρκετά πλήρωσε! Να διεκδικήσει μισθούς και συντάξεις και επιδόματα. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ κατώτατο μισθό. Αποκατάσταση των ΣΣΕ και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, την πολιτική του πρόταση που οδηγεί στην πραγματική ρήξη με τα δεσμά της Ε.Ε. Να βάλει πλώρη για τη δική του εξουσία, για την κοινωνική ιδιοκτησία, την αποδέσμευση από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική λαϊκή εξουσία.

Τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε.

Ο λαός δεν πρέπει να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί, τόσο τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. όσο και τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, την τρόικα, το κεφάλαιο. Να μην επιτρέψει τη νέα κοροϊδία των νέων σωτήρων της δραχμής και της κρατικής χρεωκοπίας. Σήμερα χρειάζεται ένα λαϊκό κίνημα, μια λαϊκή συμμαχία χειραφετημένα από ψεύτικες προσδοκίες, από κάλπικες ελπίδες και εκβιασμούς, από τη φοβία, την τρομοκρατία. Πρέπει ο λαός μας να σηκώσει ξανά κεφάλι. Και θα νικήσει!

*Ο Μανόλης Συντυχάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News