default-image

Μήπως είναι post mortem;

Απόψεις
Μήπως είναι post mortem;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι πληροφορίες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τα πιο έγκυρα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει μπει στην τελική φάση και ότι είναι θέμα ωρών η ολοκλήρωσή της.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Αυτό καθιστά δυνατή την προώθηση της συμφωνίας στη Βουλή για έγκριση τις αμέσως προσεχείς μέρες, με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που είναι υποχρεωμένη να κινηθεί η κυβέρνηση, λόγω των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Αναπόφευκτα λοιπόν, ο κλεφτοπόλεμος που σήμερα ενδημεί ανάμεσα στις δύο πτέρυγες του κυβερνώντος κόμματος, τους προεδρικούς και τους πλατφορμιστές, θα μεταβληθεί σε μάχη εκ παρατάξεως με επίσημη πλέον καταμέτρηση των απωλειών, που αρκετοί ισχυρίζονται ότι ίσως είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για τον κ. Τσίπρα.

Είτε όμως πολύ, είτε λιγότερο δυσάρεστο για τον πρωθυπουργό το αποτέλεσμα, το ουσιώδες είναι ότι το πέρας της ψηφοφορίας θα φέρει τους δύο αντιπάλους μπροστά σε μια εντελώς νέα κατάσταση, που απαιτεί άμεσες αποφάσεις.

Το ερώτημα είναι: ποιος θα τις αποτολμήσει πρώτος; Θα προχωρήσει ο κ. Τσίπρας στη διαγραφή αυτών που καταψήφισαν την πρότασή του, ή απλώς δε θα τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια των επικείμενων εκλογών; Από την άλλη, ο κ. Λαφαζάνης θα επιλέξει τη λύση της ηρωικής εξόδου ή θα αφήσει το «στίγμα» της διαγραφής και της διάσπασης να το χρεωθεί ο κ. Τσίπρας;

Κατά την άποψή μας, αυτός που βρίσκεται σε μεγαλύτερη πίεση είναι ο κ. Λαφαζάνης, που σε 1-1,5 μήνα ενδέχεται να βρεθεί μπροστά σε εκλογές, με προϋποθέσεις όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές για ένα νεοπαγές, αντιμνημονιακό κόμμα, που, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει.

Το λυπηρό είναι ότι πάλι για κομματικούς λόγους η χώρα οδηγείται ξανά σε εκλογές, τις τρίτες μέσα σε ένα χρόνο, με την αγορά στην κατάψυξη και τα capital controls να κρατούν καλά.

Δεν αντιλαμβάνεται άραγε ο κ. Τσίπρας ότι, ακόμα και στην πιο ευνοϊκή γι' αυτόν περίπτωση, το σχηματισμό δηλαδή αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές, δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος ενός τέτοιου μνημονίου; Εκτός κι αν οι εκλογές, εκτός από το κομματικό ξεκαθάρισμα, είναι και η δικαιολογία που χρειάζεται για να προχωρήσει στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μήπως όμως τότε θα είναι post mortem (μετά θάνατον) για την οικονομία και τη χώρα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News