Απόψεις

Μ. Χατζηγιάννης: "Έχω ζήσει πολλά στην Κρήτη"

Μια μαγευτική βραδιά επιφυλάσσει και πάλι στο ηρακλειώτικο κοινό ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων συνθέτης-τραγουδιστής της εποχής μας Μιχάλης Χατζηγιάννης, δίνοντάς μας ραντεβού με ανανεωμένη μπάντα και θετική διάθεση σήμερα Δευτέρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτής της βραδιάς η συνύπαρξή του επί σκηνής με την εξαιρετική μουσικό της κρητικής λύρας, συνθέτρια και ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη, η οποία θα παρουσιάσει ζωντανά και 2 τραγούδια από τον πετυχημένο νέο της δίσκο στο εξωτερικό "Phobie". Αλλά και εκείνη με την Ελληνοκαναδέζα Μελίνα Μάμμας, που τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε πέρυσι με το τραγούδι "LOVE LOVE LOVE", σε στίχους Ελεάνας Βραχάλη και μουσική και απόδοση στίχων δική της, το οποίο ερμηνεύει με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του και αυτό το καλοκαίρι στο νησί μας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μάς παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, δίνοντάς μας πληροφορίες και για τις μουσικές εκπλήξεις που μας ετοιμάζει στο μέλλον. Απολαύστε τον λοιπόν...

Για άλλη μια φορά στο Ηράκλειο... τι ετοιμάζεται για το ηρακλειώτικο κοινό;

«Σε εποχές δύσκολες όπως η σημερινή, είναι παράξενο να ετοιμάζει κανείς πρόγραμμα για τις παραστάσεις του. Από τη μια μεριά αισθάνεσαι αμήχανα λόγω του κλίματος της εποχής και σου βγαίνουν πολύ πιο εύκολα πιο μελαγχολικά τραγούδια. Και από την άλλη, το ίδιο βαθιά θες να δώσεις μια πιο αισιόδοξη και πιο θετική αίσθηση στα πράγματα. Κάπως έτσι βγαίνει το πρόγραμμα φέτος. Μια αναδρομή από τον πρώτο ως τον τελευταίο μου δίσκο, μερικές διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια άλλων και δυο όμορφα κορίτσια, το καθένα με το χρώμα του, η Ελληνοκαναδέζα Melina Mammas και η πριγκίπισσα της κρητικής λύρας Γεωργία Νταγάκη».

Έρχεστε πολύ συχνά στην Κρήτη. Πώς χαρακτηρίζετε το κρητικό κοινό; Τι λατρεύει ο Μ. Χατζηγιάννης από την Κρήτη;

«Είναι εύκολο κανείς να μιλάει στα λόγια και να τα λέει όλα όμορφα για οποιοδήποτε κοινό σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος. Έχω ζήσει πολλά στην Κρήτη. Από το 2001 μέχρι σήμερα έρχομαι συνεχώς κάθε καλοκαίρι. Όπως καταλαβαίνετε, η σχέση είναι μεγάλη και δυνατή. Πέρα από τη φυσική ομορφιά της και τις εκπληκτικές εναλλαγές τοπίου, αυτό που λατρεύω στην Κρήτη είναι η σχέση που έχουν οι άνθρωποι με τη μουσική. Ίσως είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδος που έχει τόσο άμεση και ζωντανή μουσική παράδοση».

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη συντοπίτισσά μας Γεωργία Νταγάκη; Να περιμένουμε κάποια έκπληξη, όπως πάντρεμα της φωνής σας με την κρητική λύρα;

«Όπως τα περισσότερα καλά πράγματα, έτσι και οι συνεργασίες στο χώρο μας εμφανίζονται ξαφνικά. Σημασία έχει τι κάνεις μετά. Πράγματι, να περιμένετε δέσιμο της φωνής μου με τη Γεωργία, αλλά και με την κρητική της λύρα».

Σε όλο τον κόσμο

Πραγματοποιήσατε περιοδείες σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, όπου είχατε την ευκαιρία να δώσετε μια συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μελβούρνης. Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτή την εμπειρία, αλλά και για τα συναισθήματα που νιώθει ένας καλλιτέχνης όταν συναντά τους Έλληνες του εξωτερικού.

«Πήγαμε στη Μελβούρνη τον Οκτώβριο έχοντας μέσα μας συναισθήματα χαράς αλλά και αγωνίας. Είχαμε στείλει όλο το υλικό σε παρτιτούρες στο διευθυντή της Ορχήστρας, αλλά ξέραμε ότι τα δύσκολα θα άρχιζαν εκεί στην πράξη. Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς από τόσο μακριά τέτοιου είδους συνεργασίες. Όμως, όταν βρέθηκα στο στούντιο με μία από τις μεγαλύτερες Συμφωνικές Ορχήστρες του κόσμου, συγκεκριμένα την S. Ο. MELBOURNE, και άρχισαν να ξεπηδούν οι νότες του πρώτου κομματιού, θυμάμαι ότι όλο το άγχος και η αγωνία που είχα έφυγαν μονομιάς... Δουλέψαμε δύο μέρες συνεχόμενες και πιστεύω ότι στο τέλος καταφέραμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Ως προς το να συναντά κανείς τους Έλληνες του εξωτερικού, έχει τόσες όψεις και τόσες εκπλήξεις, που δε θα ήξερα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Ο Έλληνας του εξωτερικού που συναντάμε είναι η σπίθα που βάζει τη φωτιά, είναι η δύναμη που κινητοποιεί τις διαδικασίες σε κάθε μας εμφάνιση. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μία από τις βιολίστριες της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μελβούρνης, η οποία ήταν Ελληνίδα δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, στις πρόβες λοιπόν, μετά από αρκετές ώρες δουλειάς κάποια στιγμή σε κάποιο κομμάτι (δεν έχει σημασία ποιο), σηκώνεται από την καρέκλα της και ενώ συνεχίζει να παίζει, αρχίζει να χορεύει και να δίνει μια διαφορετική ενέργεια ζωντάνιας στους υπόλοιπους μουσικούς, που δε γνώριζαν καν τα κομμάτια. Αυτή η ενέργεια, αυτή η φλόγα υπάρχει παντού σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και ειδικά σήμερα την έχουμε πολλή ανάγκη. Τους ευχαριστούμε».

ΟΙ ΔΥΟ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τραγουδιστής και δημιουργός

Γράφετε αλλά και ερμηνεύετε τραγούδια. Πόσο θετικό ή αρνητικό είναι που έχετε ταυτόχρονα τις ιδιότητες του τραγουδιστή και του δημιουργού; Ποια από τις δύο υπερέχει μέσα σας;

«Για εμένα, είναι θετικό αλλά και χρήσιμο που έχω ταυτόχρονα και τις δύο ιδιότητες αυτές, του τραγουδιστή και του δημιουργού. Δεν υπερέχει καμία μέσα μου, αλλά και αν κάποιες στιγμές συμβαίνει αυτό, δεν οφείλεται σε δική μου προτίμηση, αλλά στην ενέργεια της στιγμής».

Τελικά το «σουξέ» το κάνει ο κόσμος ή οι δισκογραφικές εταιρείες και τα play list;

«Όλα βοηθάνε. Αλλά τελικά τα κάνει ο κόσμος».

Σταθμοί

Έχετε διαγράψει μια αξιοθαύμαστη και αξιολάτρευτη πορεία. Στις συναυλίες σας βλέπουμε φανατικό κοινό με έντονες αντιδράσεις λατρείας. Αν σας λέγαμε να επιλέξετε τρεις μεγάλους σταθμούς της καριέρας σας, τι θα επιλέγατε;

«Παρόλο που δε μου αρέσουν τέτοιου είδους επιλογές, γιατί πιστεύω ότι όλες οι στιγμές είναι σταθμοί στην πορεία μας, θα σας πω για τρεις στιγμές που, αν μη τι άλλο, είναι καθοριστικές: α) η γνωριμία μου με τον κ. Γιώργο Χατζηνάσιο και τα τραγούδια του soundtrack "Άγγιγμα ψυχής", β) η γνωριμία μου με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες της μουσικής, οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν από την αρχή και μου έδωσαν χώρο είτε για να συνεργαστώ μαζί τους ζωντανά στη σκηνή, είτε ακόμη και να τους δώσω τραγούδια, και γ) το συμβόλαιο και η συνεργασία μου με την UNIVERSAL Γερμανίας».

ΚΡΙΣΗ

«Εύχομαι να τα καταφέρουμε όλοι μας»

Και μια ερώτηση από τα πολιτικοοικονομικά μας θέματα. Και η Κύπρος, από την οποία κατάγεστε, πέρασε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες αντίστοιχες με αυτές που περνά η Ελλάδα. Ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση για να βγούμε από αυτήν την κρίση;

«Προφανώς δεν είναι σωστό να μιλήσω εγώ για το ποια είναι η λύση για να βγούμε από την κρίση. Γιατί πραγματικά δε γνωρίζω. Το να διαφωνούμε για τις ενέργειες μιας κυβέρνησης ή ενός υπουργού και να κρίνουμε αν οι ενέργειές τους είναι σωστές ή λάθος, είναι μάλλον εύκολο και το κάνει ο καθένας μας, καθημερινά. Το να προτείνουμε λύσεις όμως, οι οποίες θα έχουν και πρακτική εφαρμογή, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Ειλικρινά, εύχομαι να τα καταφέρουμε όλοι μας, και ειδικά όσοι έχουν περισσότερη ανάγκη».

Η Κύπρος

Έχετε μια ευγενική παρουσία και μια μεγάλη φιλανθρωπική προσφορά. Πόσο προβληματισμένος είστε τώρα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην πατρίδα σας, την Κύπρο;

«Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας σχόλια. Έχω την αίσθηση πως, όταν μιλάμε για φιλανθρωπική προσφορά, μιλάμε για κάτι ταλαιπωρημένο και μπερδεμένο. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι χρειάζονται μερικές φορές να γίνονται μέσα από αυτόν τον όρο καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Το θέμα είναι το μετά... Τι γίνεται την επόμενη μέρα; Η σχέση μας με τους αδύναμους, διαφορετικούς, χρειάζεται να είναι ζωντανή, να έχει διάρκεια και να μην εξαντλείται σε μεμονωμένες δραστηριότητες».

Μπορεί να προσφέρει η τέχνη και οι εκπρόσωποί της ανακούφιση στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα; Πώς οι σύγχρονοι δημιουργοί μπορούν να παρέμβουν με το έργο τους ώστε να δώσουν ελπίδα στον κόσμο;

«Δύσκολο ερώτημα. Πιθανόν είναι συνέχεια προηγούμενου ερωτήματος. Η τέχνη θα μπορούσε να συνεισφέρει σε λεπτό επίπεδο, όπως είναι η φύση της, ενδυναμώνοντας το θάρρος, την ειλικρίνεια και την υπομονή στους ανθρώπους. Ίσως εντέλει η μουσική πραγματικά να ενώνει τον κόσμο».

Η καριέρα στο εξωτερικό σάς απασχόλησε ποτέ με προοπτική μετεγκατάστασης;

«Δεν ήταν στις σκέψεις μου όταν το δοκίμασα. Πρέπει να υπάρξει προοπτική, αλλά και σοβαροί λόγοι. Τότε ναι, να το σκεφτεί κανείς».

Προσωπική ζωή

Πώς είναι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στην προσωπική του ζωή; Είναι ο ενθουσιώδης τύπος που διασκεδάζει τα πλήθη στις συναυλίες, λέγοντας «πάμε όλοι μαζί, δικό σας, χέρια ψηλά»; Πώς περνά τον ελεύθερό του χρόνο;

«Ααααα θα σας απογοητεύσω. Με αυτόν τον άνθρωπο που λέτε στην προσωπική μου ζωή δεν έχω μάλλον καμία σχέση (γέλια). Εντάξει, δεν είναι ακριβώς έτσι, μικρή... (σχέση). Είμαι μάλλον ήσυχος στην καθημερινότητά μου, τα ενδιαφέροντά μου είναι περισσότερο ταινίες, ξένες σειρές, μουσική πολλή, βιβλία, διαδίκτυο, καλό φαγητό, όπως βλέπετε πράγματα που μπορεί να απολαύσει κανείς και στο σπίτι του».

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της ξέφρενης επιτυχίας, υπήρξε περίοδος που, ενώ κάνατε επιτυχίες, τα βλέπατε όλα μαύρα;

«Ναι, νομίζω ότι είναι ένας μηχανισμός αυτός του νου, που έχει και τη χαρά και τη σκοτεινιά, και την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία».

Συνεργασίες

Υπάρχει Έλληνας ή ξένος συνάδελφός σας που θα θέλατε να συνεργαστείτε και δεν έχει συμβεί ως τώρα;

«Ναι, βέβαια υπάρχουν και είναι και αρκετοί, όχι ένας. Απλώς δε μ' αρέσει να παραθέτω ονόματα».

Το 2013 συμμετείχατε στο μιούζικαλ «Annie». Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε ξανά στο θέατρο;

«Ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη και μοναδική. Νομίζω ότι κάθε τραγουδιστής που πειραματίζεται με τα όριά του είναι καλό να δοκιμάσει κάποια στιγμή ένα musical. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που χρησιμοποιείς τη φωνή εκεί. Ταυτόχρονα η εμπειρία της συνεργασίας με τουλάχιστον 30-40 άτομα επί σκηνής, εκ των οποίων πολλά είναι παιδιά, είναι καθοριστική. Σε αλλάζει και σαν καλλιτέχνη, αλλά και σαν άνθρωπο. Δεν έχω παίξει θέατρο, ούτε πρόκειται. Με την έννοια του musical μπορεί. Αν υπάρξει κάτι ενδιαφέρον».

Τα παραμύθια

«Μη φοβηθείς, θα σου φτιάξω παραμύθι να σωπάσουνε τα πλήθη, όταν μου το πεις». Τελικά εμείς οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη το παραμύθι;

«Ναι, και το καλό και το κακό. Τα καλά παραμύθια είναι αυτά που έχουν επιζήσει μέσα στους αιώνες, μέσα από την προφορική και έπειτα τη γραπτή παράδοση. Η αξία τους έγκειται στο ότι έδιναν χρήσιμες συμβουλές για καθημερινά πράγματα στους ανθρώπους. Τέτοια παραμύθια έχουν γράψει και μεγάλοι καλλιτέχνες αλλά και άγνωστοι καθημερινοί άνθρωποι, και υπάρχουν μέσα στα πλαίσια της παράδοσης της χώρας τους. Χρήσιμα... πολύ...

Τα κακά παραμύθια είναι αυτά που λέγονται περισσότερο από συμφέρον και στηρίζονται στην εκμετάλλευση των άλλων».

«Ας διαλέγουμε τα σωστά»

Ποια είναι τα επόμενα δισκογραφικά σχέδιά σας;

«Είμαι ήδη στο στούντιο με τους συνεργάτες μου από την αρχή του καλοκαιριού. Στόχος μας ήταν εξαρχής να εργαστούμε αυτό το καλοκαίρι, έτσι ώστε το Σεπτέμβρη να έχουμε καινούργια τραγούδια στα χέρια μας. Ίδωμεν».

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η συναυλία στο Ηράκλειο

Ραντεβού λοιπόν στο Θέατρο "Τεχνόπολις" στο Ηράκλειο στις 10 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ, για μια περιήγηση στη μουσική διαδρομή του δημοφιλούς καλλιτέχνη και μια συνάντηση που θα σας χαρίσει ενέργεια, αισιοδοξία και... υπέροχα τραγούδια! Σ' ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, που θα σας ξαναθυμίσει παλιές και αγαπημένες επιτυχίες («Βυθός», «Δε Φεύγω», «Πιο πολύ», «Καλοκαίρι μου», «Πάρτι», «Εκδρομή», «Για σένα» κ.ά.) μέχρι και τις τελευταίες του κυκλοφορίες από το άλμπουμ «Η Αγάπη δυναμώνει» («Μέσα σου βρίσκομαι», «Κάτι δυνατό» κ.ά.) και το σάουντρακ «Όρκος σιωπής» («Δεύτερη ζωή» κ.ά.).

Την ανανεωμένη ορχήστρα του συμπληρώνουν οι: Σόλων Αποστολάκης (πλήκτρα), Σπύρος Μάζης (μπάσο), Γιώργος Μητσοτάκης (τύμπανα), Χρήστος Γκάτσος (ηλεκτρική κιθάρα) και Αριέτα Σαϊτα (βιολί).

Τιμή προπώλησης: 10 ευρώ. Τιμή στην είσοδο: 12 ευρώ. Φοιτητικό/ανέργων/μαθητικό: 10 ευρώ.

Σημεία προπώλησης από Παρασκευή 24 Ιουλίου:

- Βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης».

- Πολυχώρος «Τεχνόπολις».

- «Χάλαβρο» open bar.

Χορηγοί: Cristi Academy, Latte coffee & street food, Η πίτα του παππού, Θαλασσινή Αύρα, Capsis Astoria Heraklion.

Χορηγοί επικοινωνίας: «ΚΡΗΤΗ TV», «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ», RADIO 9.84, LOVE RADIO ΚΡΗΤΗΣ 102,8, MUSIC CLUB 105.8, ALPHA NEWS 106.2, KISS 9.61, ΚΡΗΤΗ ΣΠΟΡ FM 87.6, ΠΕΝΑ 92,5, ΛΑΜΨΗ 92,9, CANDIA NEWS, ΒΕΕΡ PRODUCTIONS, CRETEVENTS. GR, NOW HERAKLION. GR, MADEINCRETA. GR, ΕΚΡΗΤΗ.

Επιμέλεια παραγωγής: Cretanart Productions.

Συνέντευξη

Στη Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια