default-image

Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν

Απόψεις
Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον καιρό θα μάθουμε πολλά. Όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία ενός βουλευτή του Ποταμιού. Ότι κάποιοι, μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζανε την επιστροφή στη δραχμή.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Σαν θείο δώρο στην ενημέρωσή μας ήρθε η εξομολόγηση του Γιάννη Βαρουφάκη σε μια εκλεκτή ομήγυρη των πιο σκληρών κερδοσκόπων της υφηλίου στο Λονδίνο. Πρόσφατα. Στην αρχή υπήρξε αμηχανία και σιωπή.

Η υπόθεση, όμως, έπρεπε να φτάσει στη Βουλή. Και κάπως καθυστερημένα, ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την ευθύνη. «Εγώ έδωσα την εντολή». Ήδη, όμως, είχαν αρχίσει να μιλούν. Αρκετοί. Και κάποια από τα μέλη της επιτροπής. Ο γνωστός μαρξιστής οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προέβη στις πρώτες ομολογίες. Η υπόθεση δεν είναι η ίδια στα στόματα του πρωθυπουργού, του Γκάλμπρεϊθ και του Βαρουφάκη.

Οι περισσότεροί μας παραμένουμε δύσπιστοι στην κάλυψη του πρωθυπουργού. Σαν να θέλει να κλείσει η υπόθεση. Πολύ πριν λάβει τις αναγκαίες θεσμικές διαστάσεις.

Ήδη ξέρουμε πως το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία είχε άλλο νόημα: Επαιτεία για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Ή, τουλάχιστον, ρούβλια. Τότε, έσπευσαν οι Ρώσοι να αρνηθούν τις οποιεσδήποτε κουβέντες. Σήμερα ομολογείται πως αυτό ήταν το πραγματικό νόημα του ταξιδιού.

Έχω υποστηρίξει από την αρχή. Αυτό το σχέδιο, η οργάνωση και η εκτέλεσή του, έχει μια βαθύτερη ουσία. Τη δημιουργία παρακράτους μέσα στο κράτος. Και την έντονη αμφισβήτηση του σημερινού πολιτεύματος. Το νόμισμα ανήκει στο σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Και έχουμε δεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση με δεσμούς αυξημένης τυπικής ισχύος.

Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί. Και να ολοκληρωθεί. Και κάποιοι να πληρώσουν. Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο μιας τόσο μεγάλης και τερατώδους ζημιάς σε βάρος της χώρας μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News