Απόψεις

Αυτοί που αποφασίζουν εντός και εκτός

Διανύουμε το βασικό μήνα του καλοκαιριού, που υπό φυσιολογικές συνθήκες για τους περισσότερους τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένας μήνας διακοπών και χαλάρωσης, καθώς ο Αύγουστος είναι η περίοδος για τα μπάνια του λαού.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Μόνο που φέτος ο Αύγουστος είναι εντελώς διαφορετικός, με φόντο τις σημαντικές πολιτικές αλλά και κοινωνικές εξελίξεις. Όλα είναι πρωτόγνωρα για τους πάντες, μιας και πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στα τεκταινόμενα αλλά και τη θερινή ανάπαυλα, που είναι αναγκαία για τους περισσότερους.

Πώς μπορεί όμως να έρθει αυτή η ηρεμία, όταν όλα γύρω σου πυροδοτούν εξελίξεις για το μέλλον μας; Νομίζω ότι αυτόν τον Αύγουστο (οι περισσότεροι και όχι απλά στην άκρη του μυαλού μας) είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τις διακοπές στο σπίτι, με την ευχή όλα να έχουν την καλύτερη δυνατή κατάληξη για τη χώρα μας.

Πρέπει επιτέλους αυτό το κύμα ανασφάλειας να σταματήσει και να πάρει μπρος ξανά η ελληνική οικονομία. Όταν όλα γύρω μας κινούνται με ασάφεια, πώς μπορεί να οδεύσει με συνθήκες ηρεμίας και η τοπική οικονομία; Η ζημιά που έχει γίνει είναι ανεπανόρθωτη και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, όμως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχεδιασμός και παρεμβάσεις ουσίας, για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των περισσότερων.

Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας το τελευταίο διάστημα έχει σκληραγωγηθεί πολύ με όλα αυτά που συμβαίνουν και σίγουρα δε θα επιλυθούν τα προβλήματά τους με ένα μαγικό ραβδάκι, όμως ας σκεφτούμε για πρώτη φορά λογικά, με την ευχή αυτός ο δύσκολος κύκλος της ιστορίας μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα να κλείσει.

Είναι θετικό τουλάχιστον μέχρι και σήμερα ότι οι τόνοι έχουν πέσει και οι δηλώσεις που γίνονται απ' όλες τις πλευρές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Ίσως οι ακρότητες των προηγούμενων μηνών και στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό να έγιναν μάθημα, έτσι ώστε από 'δω και πέρα όλα να γίνουν κάτω από συνθήκες ηρεμίας και διαλόγου.

Η λογική λέει ένα: ότι όσο η Ελλάδα κλυδωνίζεται, άλλο τόσο η ανησυχία στην Ευρώπη θα διογκώνεται. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν να μπουν στην άκρη οι πολιτικές σκοπιμότητες και να προχωρήσουμε αταλάντευτα σε ένα σχέδιο δράσης για το καλό της ελληνικής οικονομίας.

Οι πολίτες ακόμα και από την παραλία παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα επικρατήσει η λογική. Δε χρειάζεται θριαμβολογία, χρειάζεται διάλογος και δουλειά, πολλή δουλειά. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτούς τους κλυδωνισμούς και τώρα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ψάχνει την ελπίδα, με την ευχή αυτή να δοθεί απ' όλους εκείνους που αποφασίζουν για το μέλλον αυτού του τόπου.

Η εθνική απομόνωση θα ήταν καταστροφική, και αυτό είναι η γνώμη μου, όπως καταστροφική θα ήταν και η μη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που πίσω από το ελληνικό καλοκαίρι έχει διογκωθεί.

Πόσο δύσκολο είναι άραγε τώρα να δοθεί η λύση; Και αυτό που όλοι ζητάμε είναι μια λύση που θα μπορεί να κάνει αυτή τη χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της. Το σίγουρο είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και λάθη δεν πρέπει να γίνουν, γιατί τώρα μπορεί να έλθει η ελπίδα, φτάνει να τη θέλουν και αυτοί που αποφασίζουν εντός αλλά και εκτός.

Σχόλια